Анотація
Робоча програма
Лекції
Тема 1
1.1. Основи санітарної підготовки і організації виробничої гігієни на підприємствах
1.2. Медико - санітарне обслуговування працівників
1.3. Шкідливі та небезпечні фактори на підприємствах
1.4. Професійні захворювання та запобігання їх виникненню
1.5. Атестація робочих місць
Тема 2
2.1. Санітарна класифікація підприємств, виробництв і споруд
2.2. Санітарно-захисні зони підприємства
2.3. Санітарно-гігієнічні вимоги до території підприємств
2.4. Санітарні вимоги до виробничих будівель і споруд
2.5. Санітарні вимоги до допоміжних приміщень
2.6. Технічна естетика виробничих приміщень
2.7. Вимоги до каналізації і водопостачання
2. 8.Організація праці на робочому місці
2.9. Вимоги виробничої санітарії до робочого місця
Тема 3
3.1. Теплообмін людини з навколишнім середовищем
3.2. Нормування параметрів мікроклімату
3.3. Визначення параметрів мікроклімату та прилади для їх вимірювання
3.4. Забруднення повітря виробничих приміщень
3.5. Шкідливі речовини на підприємствах харчової та переробної промисловості
3.6. Особливості газового, парового та пилового забруднення повітря
3.7. Контроль вмісту в повітрі шкідливих газів та пари
3.8. Методи визначення запиленості повітря
3.9. Методи боротьби з шкідливими речовинами, що потрапляють в повітря робочої зони
Тема 4
4.1. Види та призначення вентиляційних систем
4.2. Визначення необхідного повітрообміну при загальнообмінній вентиляції.
4.3. Природна вентиляція
4.4. Механічна вентиляція
4.5. Системи кондиціонування повітря
Тема 5
5.1. Значення світла для працездатності та здоров'я людини. Види освітлення.
5.2. Основні світлотехнічні характеристики
5.3. Класифікація типів освітлення
5.4. Джерела світла
Тема 6
6.1. Шум. Характеристика шуму
6.2. Нормування та вимірювання рівнів шуму
6.3. Заходи щодо зниження шуму у виробничих приміщеннях
6.4. Індивідуальні засоби захисту від шуму
6.5. Вібрація та її вплив на людину
6.6. Заходи щодо зниження вібрації у виробничих приміщеннях
6.7. Індивідуальні засоби захисту від вібрації
Тема 7
7.1. Дія високих та низьких температур на організм людини. Види теплового випромінювання
7.2. Нормування теплового випромінювання
7. 3.Методи захисту людини від температурних впливів та теплового випромінювання. Вимоги до влаштування приміщень
Тема 8
8.1. Дія ЕМВ радіочастотного діапазону на людину.
8.2. Нормування і захист від електромагнітних випромінювань
8.3. Характеристика інфрачервоних випромінювань випромінювань. Вплив ІЧ випромінювань на людину
8.4. Нормування і захист від ІЧ випромінювань
8.5. Характеристика ультрафіолетових випромінювань. Вплив УФВ на організм людини
8.6. Нормування і захист від УФВ
8.7. Характеристика лазерного випромінювання
8.8. Нормування лазерного випромінювання
8.9. Характеристика іонізуючих випромінювань
8.10. Захист від радіаційного забруднення на підприємствах харчових виробництв
8.11. Організація безпечної роботи з джерелами випромінювання
Практичні заняття
Вступ
Практична робота №1
Практична робота № 2
Практична робота №3
Практична робота №4
Практична робота 5
Самостійна робоата
Тема 1. Основи гігієни праці та промислова санітарія
Тема 2. Санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення підприємств
Тема 3. Мікроклімат виробничих приміщень
Тема 4. Застосування високих та низьких температур на
Тема 5. Промислова санітарія про електромагнітні поля
Глосарій
Перелік рекомендованої літератури
Контроль знань
Перелік питань, які виносяться на залік
Тести