2.7. Вимоги до каналізації і водопостачання

Водопостачання. Виробничі приміщення повинні бути обладнані системами виробничого, протипожежного та господарсько-питного водогонів, господарсько-побутовою та виробничою каналізацією. Винятком є невеликі виробництвакількістю працюючих до 25 чол. у зміну), що розміщені в районах без центральної системи водогону та каналізації.

При проектуванні систем водопостачання та каналізації необхідно впроваджувати найбільш прогресивну технологію і устаткування для підготовки та подачі води, відведення та очистки промислових стоків, забезпечувати найменшу забрудненість стічних вод, можливість утилізації та використання відходів виробництва.

Норма витрат води на пиття та побутові потреби для цехів зі значним надлишком тепла на одну людину в одну зміну повинна становити 45 л, а в інших цехах та відділеннях 25 л.

У проходах між цехами, вестибюлях, приміщеннях для відпочинку необхідно передбачати фонтанчики чи установки з газованою водою. У гарячих цехах повинні бути передбачені місця площею 2-3 м2 для установок з охолодженою підсоленою газованою водою (5 г солі на 1 л води).

Очищення і дезінфекція баків для води повинна проводитися не рідше одного разу на квартал. У виробничих приміщеннях слід передбачати:
1) підведення холодної і гарячої води питної якості з установкою змішувачів до точок водозабору для потреб технології;
2) змивні крани з розрахунку один кран на 500 м2 площі в цехах, але не менше одного змивного крана на приміщення:
3) раковини для миття рук у цехах з підведенням холодної та гарячої води із змішувачем, забезпечені милом (дезинфікуючим розчином), разовим рушником або електросушарки для рук.

Раковини повинні розташовуватися в кожному виробничому цеху при вході, а також у місцях, зручних для користування ними, на відстані не більше 15 м від робочого місця. Для питних цілей встановлюють питні фонтанчики, сатураторні установки або питні бачки на відстані не більше 75 м від робочого місця, температура питної води повинна бути в межах 8    20°С. Вода в бачках повинна замінюватися щодня, бачки повинні бути опломбовані.

У гарячих цехах повинні бути передбачені місця площею 2-3 м2 для установок з охолодженою підсоленою газованою водою (5 г солі на 1 л води).

Для системи гарячого водопостачання повинна використовуватися вода, що відповідає санітарним вимогам до питної води. Забороняється використання гарячої води із системи водяного опалення для технологічних процесів, санітарної обробки обладнання та приміщень. На випадок відсутності гарячої води необхідно передбачати встановлення електрокип'ятильників, водонагрівачів для забезпечення підприємств гарячою проточною водою в достатньому обсязі.

Каналізація. Каналізація, що служить для відведення стічних вод, розділяється на виробничу, господарсько-фекальну та зливову. Каналізаційні системи склададються з приймальних пристроїв (лотки, раковини), каналізаційних мереж, станції перекачки, очисних споруд та допоміжних пристроїв.

Забороняється спуск господарсько-фекальних та виробничих стічних вод у поглинаючі колодязі, щоб запобігти забрудненню водоносних шарів грунту. На ряді підприємтв здійснюється оборотна система водопостачання, при якій забруднена виробнича вода після очищення знову поступає для потреб технологічних процесів. Спуск незабруднених виробничих стічних вод (наприклад, з системи охородження) допускається у зливну каналізацію, що призначена для стікання атмосферних опадів.

Для багатьох підприємств допускається спуск стічних вод, що вміщують шкідливі речовини, після відповідної обробки, у міську каналізаційну мережі, якщо концентрація шкідливих речовин у суміші стічних вод підприємтва та міських стічних вод не перевищує встановлених норм. Зливання в каналізаційну мережу відпрацьованих розчинів кислот, лугів, електролітів та інших хімічних речовин допускається лише після їх нейтралізації та очищення. Забороняється зливати в каналізаційну мережу толуол, ацетон, бензин, мінеральні мастила.

Пристрій системи каналізації підприємств повинно відповідати вимогам СНиП «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди», «Внутрішній водопровід і каналізація будинків». Системи каналізації міні-пекарень, розташованих в будинках іншого призначення або прибудовах до них, слід передбачати окремими від систем каналізації цих будівель.

Для видалення виробничих і господарсько-побутових стічних вод підприємства повинні бути приєднані до загальноміської каналізації або мати самостійну каналізацію та очисні споруди.

Внутрішня система каналізації виробничих та господарських побутових стічних вод повинна бути роздільної з самостійним випуском в дворову мережу.