ВОДА
ЯК НАЙПОШИРЕНИЙ РОЗЧИННИК. ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ
Вода – найбільш
поширена речовина на Землі. Природна вода не буває абсолютно чистою, це розчин.
Найчистішою є дощова вода, але й вона містить незначні кількості різних домішок
і розчинені гази, які захоплює з повітря. Вода річок, джерел, озер, морів
містить розчинені солі, в основному гідрокарбонати і сульфати кальцію і магнію
і є жорсткою. Жорсткість води
визначається сумарною концентрацією іонів кальцію і магнію в мілімолях
еквівалентів на літр (ммоль екв/л) або моль екв/кг. Вода з жорсткістю
менше 2 ммоль екв/л називається м’якою, від 2 до 10 –
середньо-жорсткою, більше 10 – жорсткою.
За складом солей
жорсткість поділяють на тимчасову (карбонатну), зумовлену присутністю у воді
гідрокарбонатів і постійну (некарбонатну), зумовлену присутністю хлоридів та
сульфатів.
При кип’ятінні води
гідрокарбонати розкладаються, утворюючи нерозчинні сполуки і вода
пом’якшується:
;
.
Карбонатну жорсткість можна усунути
також додаванням до води строго визначеної кількості кальцій гідроксиду
(вапна):
.
Постійна жорсткість усувається
додаванням до води натрій карбонату (соди):
.
I постійна і тимчасова жорсткість
усувається при пропусканні води через іонообмінну смолу. Повне очищення води
досягається її перегонкою (дистиляцією).