Практична робота №6

 

Визначення  інтенсивності  транспірації  та  відносної  транспірації ваговим методом.

Транспірація  (випаровування  води  рослинами)  вимірюється  кількістю  випаруваної  води  одиницею листкової поверхні за одиницю часу. Величина транспірації залежить від багатьох факторів (температури, освітленості, водопостачання тощо), а також змінюється протягом доби в межах 10-300 г м-2год-1.Ваговий  метод  базується  на  обліку  кількості  випаруваної  води.  Цим  методом  можна  визначити транспірацію цілої рослини або частини її.Відносна транспірація –відношення транспірації до інтенсивності  випаровування з вільної водної поверхні за тих самих умов. Цей показник характеризує здатність рослин регулювати транспірацію і становить 0,1-0,5, піднімаючись до 1, а у добре захищених від втрати води рослин дорівнює 0,01 і менше.

Мета роботи.Визначити інтенсивність транспірації та відносну транспірацію залежно від впливу деяких факторів (температури, вітру).

 Матеріали,  обладнання.Дослідні  рослини,  терези, наважки,  чашки  Петрі,  олія,  звичайний  та міліметровий папір, лінійки,  ножиці.

Хід  роботи.В пробірку налити воду, в яку занурюють черешок листка (гілку). На поверхню води в пробірці нанести 1-2 краплини олії і ретельно зважити. Через одну годину повторитизважування і визначити кількість випаруваної води. Щоб отримати величину інтенсивності транспірації, слід розділити кількість випаруваної води в грамах на поверхню листової пластинки (см2).Щоб визначити поверхню листка, вирізають квадрат паперу розміром100см2 (10х10 см) і зважують. Папір повинен бути рівномірним за щільністю. На цей квадрат накладають листок, який був в досліді, і г7острим олівцем обводять контур його, встановлюють масу його і вираховують площу за пропорцією. Поверхню листка ще простішевизначають після нанесення  його контуру на міліметровий папір.Інтенсивність транспірації Т ( г х м-2 х год-1) обчислюють за формулою Т=10000 C/StДе С –кількість випаруваної листком води за 1 год, г, t-тривалість досліду, год; S–площа листка,см2Паралельно в тих самих умовах визначають інтенсивність випаровування води з вільної водної поверхні (Е). Для цього встановлюють кількість випаруваної води за 1 год з поверхні чашки Петрі. Площу поверхні чашки Петрі підраховують за формулою S=πr2Розраховують е за раніше наведеною формулою інтенсивності транспірації і обчислюють величину відносної транспірації (ВТ): ВТ=Т/Е. В  досліді  вивчають,  як  умови  (освітленість,  швидкість  вітру  та  ін.)  впливають  на  інтенсивність транспірації. Порівнюють різні види рослин і роблять висновки про здатність їх регулювати транспірацію.