Page 24

ПРАКТИЧНА РОБОТА 5. Поділ і кооперація праці на підприємстві

Мета: дослідження сутності поділу та кооперації праці на підприємстві.

Завдання: визначити сутність і види поділу та кооперації праці на підприємстві; дослідити економічні, психофізіологічні та соціальні критерії поділу праці;охарактеризувати сутність понять “професія”, “спеціальність”, “кваліфікація” та виявити відмінності між ними; дослідити основні             напрямки удосконалення діючої системи розподілу та кооперації праці.

 

Питання для розгляду та обговорення:

1.         Основні види поділу та кооперації праці на підприємстві.

2.         Економічні, психофізіологічні та соціальні критерії поділу праці.

3.         Принципи професійно-кваліфікаційного розподілу праці.

4.         Поняття “професія”, “спеціальність”, “кваліфікація”.

5.         Основні напрямки удосконалення діючої системи розподілу та кооперації праці.

6.         Суміщення професій, їх проектування.

7.         Проектування розподілу та кооперації праці та встановлення пропорційності видів праці.

8.Значення раціонального поділу праці та кооперації для підвищення продуктивності праці.

 

Питання для самоконтролю:

1.         Яке місце посідає поділ праці в системі елементів організації праці і які є основні види поділу праці?

2.         Які є критерії поділу праці?

3.         Що являє собою кооперація праці? Яке її основне завдання?

4.         Назвіть форми кооперації праці. Які передумови визначають їх розвиток?

5.         Поясність вплив науково-технічного прогресу (НТП) на форми поділу і кооперації праці.

6.         Які виділяють групи функцій, що виконуються працівниками внаслідок розподілу та кооперації праці на підприємстві?

7.         Дайте визначення понять “професія”, “спеціальність”, “кваліфікація”. Поясність відмінності між ними.

8.         Які Ви знаєте принципи професійно-кваліфікаційного розподілу праці?

9.         Які є основні напрямки удосконалення діючої системи розподілу та кооперації праці?

10.      Як здійснюється суміщення професій, їх проектування?

 

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Задача 1. Визначити загальний рівень поділу праці, використовуючи вихідні дані табл. 5.1.

Задача 2. Визначити раціональність функціонального поділу праці, використовуючи дані табл. 5.2.

 

 

Задача 3. Визначити коефіцієнт використання робітників за кваліфікацією, використовуючи дані, наведені в табл. 5.3.