ПРАКТИЧНА РОБОТА №6

 

Методи оцінки якості книг  

 

Мета заняття: вивчити основні методи оцінки якості книг; навчитися проводити приймальний контроль за якісними показниками книжкових товарів.

 

Тривалість роботи: 1 година.

 

Матеріальне забезпечення:

1.  Издания книжные. Общие технические условия : ОСТ 29.124-94 – [Действует от  1994–01–01]. – М. : из-во стандартов, 1995. – 11 с.

2.  Видання книжкові та журнальні. Вимоги до форматів: ДСТУ 4489-2004.– [Чинний від 2006–01–01]. – К.: Держстандарт України, 2006. – 12 с.

3.  Зразки книжкових товарів.

 

Контрольні запитання

 

1.       Які основні етапи оцінки якості товарів?

2.       На які групи поділяються методи оцінювання якості?

3.       Як оцінити об’єктивність методів оцінювання якості товарів?

4.       Які з методів оцінки якості використовують у торгівлі при прийманні товарів?

 

Теоретичні відомості

 

Контроль якості книг у книготорговельній мережі переважно здійснюється візуально. За загальними органолептичними показниками визначають:

         стан упакування партії та її маркування;

         зовнішній вигляд екземплярів (наявність забруднень, вм’ятин, деформацій, розривів, подряпин обкладинки, чіткість назви тощо);

         правильність форми (квадратна, прямокутна і ін.);

         масу та розмір (межа відхилень);

         відповідність та якість переплетення (зшивання, склеювання та ін.)

         відсутність вклеєних сторінок;

         якість титульної сторінки та наявність необхідних реквізитів;

         чіткість надрукованого тексту і його хороша читабельність;

         чіткість і правильність виконання малюнків, графічного матеріалу тощо;

         наявність дефектів згідно з  нормативними документами та ін.

Друковані видання перевіряють органолептичними та лабораторними (фізико-хімічними та фізико-механічними) методами досліджень (рис. 4).

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Рис. 4. Основні методи оцінки якості друкованих видань

 

Лабораторний метод оцінки якості книжкових товарів передбачає використання вимірювальних, зважувальних, розтягувальних та інших пристроїв досліджень та хімічних препаратів і реагентів, які визначають якість товару.

Приймання книжкових товарів у магазині проводиться партіями. Партією вважається будь-яка кількість примірників видання одного найменування, оформлена одним супровідним документом, що засвідчує кількість і якість.

 Для приймального контролю партії видання на відповідність вимогам щодо конструкції та зовнішнього вигляду книги відбирають один примірник з партії. Партію бракують і приймання припиняють при порушенні хоча б однієї з вимог у контрольованому екземплярі.

Для приймального контролю партії видання на відповідність вимогам щодо шрифтів, довжини рядка, відстані між словами ілюстративності (для дитячих книжок) відбирають один примірник з партії і перевіряють десять характерних сторінок. Партію бракують і приймання припиняють, якщо порушення хоча б однієї з вимог повторюється на чотирьох сторінках з десяти контрольованих.

Для приймального контролю партії видання на відповідність вимог щодо формату видання та виявлення критичних дефектів проводять вибірку з партії методом випадкового відбору по ГОСТ 18321. Обсяг вибірки залежно від партії, приймальні та бракувальні числа повинні відповідати вимогам ГОСТ 18242.

Формат видання та відхилення від нього, розміри полів та відхилення від них, неспівпадання меж сторінок без полів контролюють вимірювальною лінійкою за ГОСТ 427 з ціною поділки 1 мм.

Довжину рядків, відстань між шпальтами, відстань від ілюстрації до текстівки контролюють рядкоміром, кегель шрифту – рядкоміром або мікроскопом типу МПБ–3.

Наявність у виданні ілюстрацій, відтворення всіх елементів тексту та ілюстрацій, чіткість, контрастність, насиченість зображення, збереження всіх кольорів на ілюстраціях перевіряють візуально.

Спосіб друку та вид паперу перевіряють на їх відповідність вихідним відомостям видання.

Товщину примірника видання в обкладинці вимірюють лінійкою за ГОСТ 427 з точністю до 1 мм.

Суміщення контролюють мікроскопом типу МПБ–3.

Оптичну густину фону та зображення вимірюють денситометром відбивання за фільтром видності на п’яти найтемніших ділянках контрольованої сторінки.

Відстань між колонками вимірюють на кожній з десяти контрольованих сторінок. Результат вважають негативним, якщо чотири з десяти значень менше встановленого.

Вид паперу визначають за інформацією у вихідних відомостях примірника видання.

Спосіб та якість скріплення видання, наявність капталу, тип палітурки чи обкладинки та її якість перевіряють візуально.

Наявність критичних дефектів, з виявленням яких примірник видання повинен бути забракований, перевіряють візуально.

 

ХІД РОБОТИ

 

Завдання 1. Вивчити порядок проведення оцінки якості партії книжкових товарів.

Користуючись ОСТ 29.124-94, ГОСТ 18321 та 18242, визначте об’єм вибірки зразків книг, бракувальне та приймальне число для різних партій книжкових товарів, які запропонує викладач. Дані внесіть в табл.11.

Таблиця 11

Відбір зразків для оцінки якості книжкових видань

Партія видавництва, екземпляр

Об’єм вибірки, екземпляр

Приймальне число АС

Бракувальне число RE

 

 

 

 

 

Завдання 2. Навчитися проводити приймальний контроль за якісними показниками книжкових товарів.

Оцініть якість представлених зразків книжкових товарів, використовуючи візуальні та лабораторні методи. Результати роботи оформіть у вигляді акту експертизи.

Результат практичної роботи оформити у вигляді звіту та представити на захист викладачу.

 

Питання для самопідготовки

 

1.       На які групи поділяються методи оцінки якості книжкових видань?

2.       Чи  відрізняються вимоги до книг залежно від їх призначення?

3.       Назвіть основні критичні дефекти книжкових товарів.