ПРАКТИЧНА РОБОТА №5

 

Якість книг   

 

Мета заняття: вивчити конструкцію книг; вивчити основні внутрішні елементи конструкції книжкових товарів.

 

Тривалість роботи: 1 година.

 

Матеріальне забезпечення:

1.     Видання. Поліграфічне виконання : Терміни та визна­чення : ДСТУ 3018–95. – [Чинний від 1996–01–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 1996. – 47 с. 

2.     Видання для дітей. Поліграфічне виконання : Терміни та визна­чення : ГСТУ 29-2002. – [Чинний від 2003–01–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2003. – 17 с. 

3.     Зразки книжкових товарів.

 

Контрольні запитання

 

1.            Дайте визначення поняттю «якість».

2.            Які фактори впливають на формування якісних показників книг?

3.            Як формується номенклатура показників якості товару?

4.            Які стандарти визначають якість книжкових товарів?

 

Теоретичні відомості

 

Якість друкованих видань розглядають як ступінь відповідності комплексу споживних властивостей, що відповідають певним потребам і вимогам та визначають придатність до застосування (використання) і задовольняють потреби споживачів різних смаків і вподобань. Загальними показниками якості книжкових товарів, з точки зору книгознавців, є: кондиційність, релевантність, читабельність, книжковий дизайн.

Поліграфічне виконання видання повинно відповідати вимогам, встановленим стандартом до видання для тієї вікової категорії читачів, для якої воно призначене.

Показники якості книжкового видання з точки зору товарознавців умовно можна поділити на групи:

       показники, що визначають технічну якість книжкового продукту або технічні параметри;

       показники, що  визначають  інформаційну  якість  книжкового продукту;

       показники, що визначають естетичну якість книжкової продукції, або її мистецьку цінність.

До  технічних параметрів відносяться параметри, які характеризують ті чи інші можливості книжкової продукції, що забезпечуються її фізичними характеристиками, до яких можна віднести:

       міцність конструкції книжки,

       вага книжкової продукції,

       стійкість основних елементів книжки по відношенню до дії  зовнішніх факторів;

       розміри книжки;

       легкість розкриття книжки;

       сервісні  засоби,  що  можуть  використовуватися  при  використанні книжкової продукції.

Стійкість  основних  елементів  книжки  до  дії  зовнішніх  факторів,  є  одним з основних  параметрів. Даний параметр характеризується такими показниками:

       зусилля виривання аркуша;

       зусилля розкриття книжкового блоку;

       умови зберігання книжки;

       інтенсивність використання книжки;

       період використання або час експлуатації книжки;

       характер використання книжки.

Окрему групу технічних показників, що визначають якість друкованих видань, є показники якості паперу. Вид  і якість паперу оцінюються за рядом параметрів.

Оскільки книжка є джерелом інформації, визначальними при оцінці якості є інформаційні параметри:

- якість розкриття теми: актуальність, новизна (самої обраної теми і фактичного матеріалу, який її розкриває), глибина і повнота, доцільність розкриття і наведення фактів, інформаційна ілюстративність, що допомагає розкрити тему;

- якість подання інформації з огляду на коло споживачів і функції тексту: жанр, мова, стиль, логіка викладу, спосіб викладу, композиція, апарат видання, шрифтові, текстові і графічні виділення, таблиці, формули.

Надійність – це важливий показник якості книги, який визначає її придатність до користування через зручне розкриття сторінок, вдалий вибір шрифтового оформлення.

Показники, що визначають естетичну якість книжкової продукції, або її мистецьку цінність. Для видань різних класифікаційних груп ці показники якості дещо різняться. Якщо видання призначене для читачів двох або більше вікових категорій, то його поліграфічне виконання повинно відповідати вимогам до видання для молодшої з зазначених вікових категорій читачів.

 

Хід роботи

 

Завдання 1. Вивчити показники якості книжкових видань.

Користуючись стандартами, визначте якісні показники зразка книжкових товарів. Дані оформіть у вигляді табл. 10.

Таблиця 10

Номенклатура показників якості книг

№ п/п

Назва показника якості

Значення показника якості

1

2

3

1. Показники призначення

1.1.            Видавничо-поліграфічне оформлення

1.1.1

Формат видання, мм (ГОСТ 5773)

1.1.2

Формат полоси набору, квадрати

1.1.3

Кегль, шрифти, пункти

1.1.4

Гарнітура шрифту

1.1.5

 

Тип обкладинки, тип переплетення, оправа (ГОСТ 22240)

1.1.6

Спосіб скріплення (з’єднання)

1.1.7

Ілюстрованість , %

1.1.8

Вид, маса друкарського паперу площею 1м2, г

1.2. Поліграфічне виконання

Поєднання фарб, межа відхилень, мм

1.2.1

Тонопередача однотипних кольорових ілюстрацій, бали

1.2.2

Передача та співвідношення кольору у різнобарвних ілюстраціях, бали

1.2.3

Контрастність тексту, бали


 

Продовження табл. 10

 

1

2

3

1.2.4

Розміри кантів переплетеної кришки

1.2.5

Прямокутність видання

1.2.6

Межа відхилення розмірів однойменних полів у виданні, мм

2. Показники надійності

2.1.

Питома сила виривання одного аркуша при безшвейному способі скріплення, Н/мм

2.2.

Питоме зусилля розриву блоку на з’єднанні виробів, Н/мм

2.3.

Питома схема виривання блоку із переплетеної кришки, Н/мм

2.4.

Максимально допустиме навантаження при блоковому (штабельному) стелажному (багатоярусному) зберіганні друкованих видань, m/м2

3. Показники економічного використання сировини та матеріалів

3.1.

Коефіцієнт використання площі паперу, %

4.Естетичні показники

4.1.

Колорит, кольорова гама

4.2.

Показник рівня виконання, бали

4.3.

Колір, обробка та орнамент паперу і матеріалу для палітурки, бали

5.Показники стандартизації та уніфікації

5.1.

Показник використання  стандартизованих елементів типового  оформлення друкованої  продукції

 


 

Результат практичної роботи оформити у вигляді звіту та представити на захист викладачу.

 

Питання для самопідготовки

 

1.            В чому полягають особливості визначення поняття «якість книг» та «культура видання»?.

2.            Які показники соціальних властивостей книжкових видань є визначальними для художньої літератури?

3.            На які групи поділяються показники якості книжкових видань?

4.            Які показники якості паперу мають найбільший вплив на формування якості книги вцілому?

5.            Які фактори впливають на збереження якості книги при використанні?

6.            Які параметри якості визначають інформаційну цінність книжкового видання?

7.            Чи  відрізняються вимоги до книг залежно від їх призначення?

8.            Показником якої групи властивостей є ілюстративність для дитячих видань?

9.            Назвіть основні критичні дефекти книжкових товарів.