ПРАКТИЧНА РОБОТА №1

 

Соціальні та функціональні властивості книг

 

Мета заняття: вивчити основні соціальні та функціональні властивості книг, їх специфіку та вплив на формування споживних властивостей друкованих книжкових видань.

 

Тривалість роботи: 1 година.

 

Матеріальне забезпечення: 1. Закон України: Про видавничу справу // Офіц. вісн. Ук­раїни. – 1997. – № 28. – С. 3 – 17.

2. Закон України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» // Вісн. кн. палати. – 2003. – № 4. – С. 12 – 13. 

3. Видання. Основні види: Терміни та визна­чення : ДСТУ 3017–95 [Офіц.вид.].  [Чинний від 1996–01–01]. – К: Держспоживстандарт України, 1996. – 47 с.

4. Зразки книжкових товарів.

 

Контрольні запитання

 

1.       У чому полягає відмінність між поняттями «книга» та «документ»?

2.       Які основні нормативні документи регламентують книгознавство?

3.       Чим відрізняються книги за соціальним призначенням?

4.       Дайте визначення поняттю «книга».

 

Теоретичні відомості

 

Виділяють такі загальні внутрішні функції книги, які закладені в її природі:

1) інформаційна – втілення, закріплення в тексті смислової інформації;

2) комунікативна – передача (поширення) інформації в часі та просторі, встановлення на цій основі інтелектуальних зв'язків і спілкування як між окремими членами суспільства, так і між соціальними групами;

3) кумулятивна – накопичення, концентрація, збереження та організація інформації в певну систему духовних цінностей;

4)   репродукційна – відтворення накопиченої інформації.

Інші функції книги, спрямовані на виконання її ролі в суспільстві:

         пізнавальна – здатність служити джерелом отримання та засобом передачі знань про природу і суспільство;

         культурна – здатність виступати засобом закріплення та передачі культурної традиції та ритуалів, сприяти розвитку загальної культури суспільства, прищеплення членам суспільства естетичних норм і прийнятої системи цінностей;

         меморіальна – здатність увічнювати та передавати наступним поколінням найбільш значущі або вкрай незвичайні вчинки, події в історії людини і суспільства;

         управлінська – здатність організовувати, упорядковувати та забезпечувати функціонування управлінсько-бюрократичних процесів у суспільстві, а також керувати ними;

         функція свідоцтва – здатність служити засобом доказу, підтвердження будь-яких фактів або відомостей.

Виховна, популяризаторська, навчально-освітня функції книги формуються як поєднання і прояв культурної, пізнавальної, управлінської функцій документа, тобто як посилення цих функцій при одночасному виконанні всіх інших. Існують і певні види книги, в яких управлінська функція висувається на перший план: публікації управлінських, нормативно-виробничих та інших документів.

Функціональні властивості книги формуються в процесі написання рукопису, характеризуються такими показниками як актуальність, художність, доступність, захоплюваність та ін. Якість розкриття теми визначається такими комплексними показниками як: актуальність, новизна (самої обраної теми і фактичного матеріалу, який її розкриває), глибина та повнота, доцільність розкриття і наведення фактів, інформаційна ілюстративність, що допомагає розкрити тему. Якість подання інформації з огляду на коло споживачів і функції тексту визначається такими показниками: жанр, мова, стиль, логіка викладу, спосіб викладу, композиція, апарат видання, шрифтові, текстові та графічні виділення, таблиці, формули.

Актуальність видання характеризує відповідність змісту книги вимогам сучасності. Наприклад, література про відеотехніку (відеокамери, відеомагнітофони, програвачі з компакт-дисками) є актуальною, а про патефони – не актуальною.

Достовірність книги – це відповідність дійсності інформації, представленій у книзі. Ця властивість обов'язкова для довідкової та навчальної літератури.

Науковість книги передбачає відображення у змісті книги об'єктивних знань з певної галузі, ця функціональна властивість є обов'язковою для науково-популярної літератури.

Моральність видання – відповідність змісту книги моральним традиціям суспільства.

Художність книги характеризується формою відображення дійсності узагальненої світоглядом автора та образним характером подачі інформації.

Доступність книги характеризується здатністю бути зрозумілою тій чи іншій категорії читачів, для якої во­на призначена.

Цікавість книги – здатність привертати та за­тримувати увагу, цікавість читача, що є найважливішим для дитячої літератури.

Відповідно до стандарту «Книжкові видання. Номенклатура показників» до показників призначення також відносять:

              показники видавничо-поліграфічного оформлення: формат видання, мм; формат набору, квадрат; кегль  та гарнітура шрифту; тип обкладинки; метод кріплення; ілюстративність, %; вид та щільність паперу, г/м2.

              показники поліграфічного виконання: суміщення фарб, мм; тонопередача однокольорових ілюстрацій, бали; кольоропередача багатокольорових ілюстрацій, бали; контрастність тексту, бали; граничне відхилення розмірів полів, мм; прямокутність видання; розмір канту.

 

Хід роботи

 

Завдання 1. Вивчити правильний порядок бібліографічного оформлення друкованих видань.

Користуючись стандартом «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання [Текст] : (ГОСТ 7.1—2003, IDT) : ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. — Чинний з 2007—07—01. — К. : Держспоживстандарт України, 2007. — ІІІ, ІІІ, 47 с.» та поданими зразками книг, вивчити порядок бібліографічного оформлення друкованих видань:

Закон України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» // Вісн. кн. палати. – 2003. – № 4. – С. 12 – 13.

Методи визначення гранулометричного складу. Частина 1. Метод випробувань за підвищених температур (CEN/TS 15149-1:2006, IDT) : ДСТУ CEN/TS 15149-1:2009. – [Чинний від 2011– 01– 01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2010. – IV, 6 с. : іл., табл.

Гавенко С.Ф. Нормалізація технології незшивного клейового скріплення книг: теоретичні та практичні аспекти : Монографія / С.Ф. Гавенко. – Л. : Високий замок, 2002. – 198 с.

Байдакова Л.І. Товарознавство. Непродовольчі товари: товари культурно-побутового призначення : підручник / Л.І.Байдакова, О.І.Передрій. – К. : Вища школа, 2009. – 327 с.: іл.

Гавенко С.Ф. Практикум з оцінки якості поліграфічної продукції / [С.Ф. Гавенко, О.В. Воржева, І.І. Конюхова та ін.]. –  Львів, 2001. 

Лисенко В. Електронна видавнича справа: сучасне та май­бутнє / В. Лисенко / / Друкарство. – 2000. – №1. – С. 26 – 29.

Крейґ Р. Інтернет-журналістика: робота журналіста і редактора у нових ЗМІ / Ричард Крейґ ; пер. з англ. А. Іщенка. – К. : Києво-Могилян. акад., 2007. – 323 с.

Маркетинг для магістрів : навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / за ред. С. М. Ілляшенка. – Суми : Унів. кн., 2008. –  927 с.

 

Завдання 2. Вивчити основні соціальні функції книг та їх підфункції. Визначити відмінності між ними.

Округлений прямокутник: Соціальні функції книжкових видань

Рис. 1. Соціальні функції книг

 

 

Завдання 3. Визначити основні соціальні функції представлених зразків книг. Дані внести в табл. 1.

Таблиця 1

Соціальні функції книг

Бібліографічний опис книги

Соціальні властивості книг

 

 

 

При визначенні соціальних функцій книг звернути увагу на специфіку підфункцій.

 

Завдання 4. Вивчити функціональні властивості книг.

Дайте повний опис функціональних властивостей представленого зразка друкованого книжкового видання. Визначте основні показники функціонального призначення. Результат практичної роботи оформити у вигляді звіту та представити на захист викладачу.

 

 

Питання для самопідготовки:

 

1.            У чому полягає подвійна природа книги?

2.            У чому полягає правовий аспект книги?

3.            Дайте характеристику основним показникам властивостей соціального призначення книг.

4.            До якої соціальної функції книги відносяться підфункції етична та рекреаційна?

5.            У чому полягає кумулятивна функція книг?

6.            Чи є незмінними в часі функціональні властивості книг?

7.            До якої соціальної функції книги відносяться підфункції етична та рекреаційна?

8.            На які групи поділяються показники функціональних властивостей друкованих видань?

9.            На якому етапі книгодрукування формуються функціональні властивості друкованих видань?

10.       Які властивості книги характеризують такі показники як актуальність та достовірність?