ЛА Б О Р А Т О Р Н А Р О Б О Т
А № 18
ВИВЧЕННЯ
АСОРТИМЕНТУ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРОХМАЛЮ
Завдання 1. Вивчити асортимент крохмалю
Таблиця 1. Асортимент
крохмалю
Вид крохмалю |
Товарний сорт |
Характеристика властивостей клейстеру |
Використання |
1. |
|
|
|
2. |
|
|
|
і так далі |
|
|
|
Завдання 2. Навчитися визначати природу
крохмалю за будовою крохмального зерна
-
замалювати будову зерен крохмалю різної природи;
-
розглянути приготовані зразки крохмалів під мікроскопом та ідентифікувати їх природу.
Завдання 3. Оцінити
якість зразка картопляного крохмалю за органолептичними показниками за ГОСТ
Лабораторний зразок
__________________________________________
Показник |
Характеристика показників |
Відповідність стандарту |
|
за стандартом |
досліджуваного зразка |
||
Зовнішній вигляд |
|
|
|
Колір |
|
|
|
і так далі…. |
|
|
|
Завдання 4.
Визначити фізико-хімічні показники якості картопляного крохмалю.
1)
Масова частка вологи.
Приготувати трикутні пакетики з газетного паперу з вкладишами з фільтрувального
паперу. Пакетики просушити на приладі Чижової при
температурі 160 протягом 3хв,
охолодити в ексикаторі, зважити.
Наважку крохмалю масою 3-5г
рівним шаром розподілити в пакетику. Просушити заповнені пакетики на приладі Чижової при температурі 160 протягом 3хв,
охолодити в ексикаторі, зважити.
Масову частку
вологи W (%) розрахувати за формулою:
,
де - маса пакетика з наважкою
до висушування, г;
- маса пакетика з
наважкою після висушування, г;
- маса пакетика, г.
2)
Визначення кислотності крохмалю. Наважку крохмалю масою 20г
розчинити у 100смдистильованої води. Приготовану бовтанку титрувати
гідроокисом натрію 0,1Н концентрації в
присутності 5-6 краплин індикатора кольору фенолфталеїну до появи
яскраво-рожевого кольору. Наприкінці титрування ще раз додати 5-6 краплин фенолфталеїну, оскільки крохмаль
здатний адсорбовувати фенолфталеїн.
Кислотність К (градуси кислотності) розрахувати за
формулою:
,
де V- об’єм розчину лугу, витраченого на титрування, мл; k – поправка до розчину лугу; W – масова частка вологи крохмалю, %; g – наважка крохмалю, г.
3)
Кількість крапин на 1дм. Законспектувати методику (методичні вказівки); провести
розрахунок.
Наважку крохмалю, масою 50г
розрівнюють на столі у вигляді прямокутника шаром завтовшки 0,5см , підпресовують глянцевим папером, накладають скляну
пластину. На скло кладуть трафарет 5х2см й далі підраховують кількість темних
вкраплень, помітних неозброєним оком по
всій площині трафарету. Проводять не менше 5 підрахунків, причому після кожного
з них зразок крохмалю ретельно перемішують шпателем.
Кількість крапин
N (шт.) на 1дм розраховують за
формулою:
,
де n – загальна ума крапин після 5
підрахунків; 10 – площа трафарета, см.
Результати досліджень
фізико-хімічних показників якості картопляного крохмалю оформити таблицею:
Показник |
Характеристика показників |
Відповідність стандарту |
|
за стандартом |
досліджуваного зразка |
||
Масова частка
вологи |
|
|
|
Кислотність |
|
|
|
і так далі….. |
|
|
|
Роботу закінчити загальним
висновком.