ЛА Б О Р А Т О Р Н А   Р О Б О Т А   № 18

 

ВИВЧЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРОХМАЛЮ

 

 

Завдання 1. Вивчити асортимент крохмалю

 

Таблиця 1.  Асортимент крохмалю

Вид крохмалю

Товарний сорт

Характеристика властивостей клейстеру

Використання

1.

 

 

 

2.

 

 

 

   і так далі

 

 

 

 

 

Завдання 2. Навчитися визначати природу крохмалю за будовою крохмального зерна

-          замалювати будову зерен крохмалю різної природи;

-            розглянути приготовані зразки крохмалів під мікроскопом та ідентифікувати їх природу.

 

Завдання 3. Оцінити якість зразка картопляного крохмалю за органолептичними показниками за ГОСТ

 

Лабораторний зразок __________________________________________

 

 

Показник

Характеристика показників

Відповідність стандарту

за стандартом

досліджуваного зразка

Зовнішній вигляд

 

 

 

Колір

 

 

 

 і так далі….

 

 

 

 

Завдання 4. Визначити фізико-хімічні показники якості картопляного крохмалю. 

 

1) Масова  частка вологи. Приготувати трикутні пакетики з газетного паперу з вкладишами з фільтрувального паперу. Пакетики просушити на приладі Чижової при температурі 160 протягом 3хв, охолодити в ексикаторі, зважити.

Наважку крохмалю масою 3-5г рівним шаром розподілити в пакетику. Просушити заповнені пакетики на приладі Чижової при температурі 160 протягом 3хв, охолодити в ексикаторі, зважити.

Масову  частку  вологи  W (%) розрахувати за формулою:

,

де   - маса пакетика з наважкою до висушування, г;  - маса пакетика з наважкою після висушування, г;  - маса пакетика, г.

                                    

2) Визначення кислотності крохмалю. Наважку крохмалю масою 20г розчинити у 100смдистильованої води. Приготовану бовтанку титрувати гідроокисом натрію  0,1Н концентрації в присутності 5-6 краплин індикатора кольору фенолфталеїну до появи яскраво-рожевого кольору. Наприкінці титрування ще раз додати  5-6 краплин фенолфталеїну, оскільки крохмаль здатний адсорбовувати фенолфталеїн.

Кислотність  К  (градуси кислотності) розрахувати за формулою:

,

де  V- об’єм розчину лугу, витраченого на титрування, мл; k – поправка до розчину лугу; W – масова частка вологи крохмалю, %; g – наважка крохмалю, г.

 

3) Кількість крапин на 1дм. Законспектувати методику (методичні вказівки); провести розрахунок.

Наважку крохмалю, масою 50г розрівнюють на столі у вигляді прямокутника шаром завтовшки 0,5см , підпресовують глянцевим папером, накладають скляну пластину. На скло кладуть трафарет 5х2см й далі підраховують кількість темних вкраплень, помітних неозброєним оком  по всій площині трафарету. Проводять не менше 5 підрахунків, причому після кожного з них зразок крохмалю ретельно перемішують шпателем.

Кількість крапин N  (шт.) на 1дм розраховують за формулою:

,

де n загальна ума крапин після 5 підрахунків; 10 – площа трафарета, см.

 

Результати досліджень фізико-хімічних показників якості картопляного крохмалю оформити таблицею:

 

 

Показник

Характеристика показників

Відповідність стандарту

за стандартом

досліджуваного зразка

Масова  частка вологи 

 

 

 

Кислотність

 

 

 

 і так далі…..

 

 

 

 

Роботу закінчити загальним висновком.