ЛА Б О Р А Т О
Р Н А Р О Б О Т А № 17
ОЦІНКА
ЯКОСТІ КОНСЕРВОВАНОЇ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Мета: вивчити
класифікацію та асортимент овочевих та плодових консервів, дослідити якість
лабораторних зразків овочевих (плодових)
консервів
Обладнання
та реактиви: циферблатні та електронні
ваги, консервний ніж, хімічний та одноразовий посуд, серветки, НТД, довідник товарознавця.
ХІД РОБОТИ
Завдання 1. Вивчити класифікацію та
асортимент овочевих консервів
Результати оформити у вигляді таблиці:
Група консервів |
Особливості технології |
Представники
асортиментного ряду, товарні сорти |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 2. Вивчити класифікацію та
асортимент плодових консервів
Результати оформити у вигляді
таблиці:
Група консервів |
Особливості технології |
Представники
асортиментного ряду, товарні сорти |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 3. Оцінити якість лабораторних
зразків консервів «Горошок зелений консервований», використовуючи ЗУ «Про
якість та безпеку продовольчих продуктів та харчової сировини», ГОСТ 8756.18-70
«Продукты пищевые консервированные. Методы
определения внешнего вида, герметичности тары и состояния внутренней
поверхности металлической тары» та ГОСТ 15842-90 ««Горошок зелений консервований.
Технічні умови»
Досліджуваний зразок №1 _______________________________________
№2
_______________________________________
Розшифрувати маркувальний відтиск на кришці консервів:
__________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Показник |
Характеристика показників |
Відповідність стандарту |
|
за стандартом |
досліджуваного зразка |
||
Стан тари |
|
|
|
Повнота маркування |
|
|
|
Герметичність |
|
|
|
Стан
внутрішньої поверхні тари |
|
|
|
Зовнішній
вигляд горошку |
|
|
|
Колір
горошку |
|
|
|
Консистенція
горошку |
|
|
|
Стан
заливальної рідини |
|
|
|
Масова
частка горошку від маси консервів, % |
|
|
|
Завдання 4. Вивчити поширені дефекти консервів
Завдання виконується з
використанням роздаткового матеріалу
Роботу закінчити загальним
висновком.