ЛА Б О Р А Т О Р Н А   Р О Б О Т А   № 16

 

ОЦІНКА ЯКОСТІ СВІЖИХ ОВОЧІВ

 

Мета: вивчити класифікацію лабораторних зразків свіжих овочів, їхню  анатомічну будову,  дослідити якість лабораторних зразків свіжих овочів за органолептичними показниками

 

Обладнання та реактиви: циферблатні ваги, ножі, розробні дошки, одноразовий посуд,  серветки, НТД, довідник товарознавця.

 

ХІД РОБОТИ

 

Завдання 1. Вивчити анатомічну будову бульби картоплі

                                                                                    

                                                              

Використовуючи рекомендовану літературу, запишіть анатомічні частини бульби картоплі.

 

Завдання 2.   Вивчить класифікацію картоплі

 Використовуючи рекомендовану літературу, охарактеризуйте класифікаційні ознаки картоплі:

-         за господарським призначенням

-         вмістом крохмалю

-         термінами достигання,

-         розміром бульб

-         за формою

-         забарвленням шкірки

-         за структурою шкірки та

-         Забарвленням  м’якоті

-         за кількістю та  глибиною залягання  вічок.

 

Завдання 3. Дослідити якість лабораторного зразка картоплі з використанням ГОСТ26545

 

Досліджуваний зразок: _______________________________________________

_____________________________________________________________________

 

Таблиця 1.  Результати дослідження  якості зразка картоплі

 

 

Показник

Характеристика показників

Відп. стандарту

за стандартом

досліджуваного зразка

Зовні. вигляд паковання

 

 

 

Повнота марковання

Відповідно ЗУ «Про інформацію …»

 

 

Маса нетто, кг 

 

 

 

Масова частка дрібних бульб, %

 

 

 

Бульби з наростами і позеленінням на ¼ поверхні, %

 

 

 

І так далі по ГОСТ 26545…..

 

 

 

 

Завдання 4. Вивчити хвороби картоплі

Широке застосування механізації під час вирощування картоплі призводить до зростання механічних пошкоджень бульб, що, в свою чергу, сприяє активному розвитку збудників хвороб у період зберігання. У місцях зберігання картоплі на бульбах паразитують збудники шкідливих мікроорганізмів, які належать до 30 різних родів.

Картопля уражується багатьма шкідливими мікроорганізмами грибного, бактеріального та фітогельмінтозного походження. Більшість хвороб розвивається під час вегетації рослин, продовжу­ючи ушкоджувати бульби під час зберігання. Особливо небезпечні хвороби при зберіганні картоплі, якщо бульби уражені комплек­сом збудників патогенів, що призводить до змішаної інфекції. Бо­ротися із шкідливими організмами надзвичайно складно, оскільки візуально майже неможливо точно визначити їх види.

Використовуючи  наочний роздатковий матеріал описати найбільш поширені  хвороби картопля бактеріального, фізіологічного походження, а також назвати шкідників картоплі.

 

 

Завдання 5. Вивчити класифікацію коренеплодів

Вивчити типи коренеплодів та навести приклади для кожного типової групи. Охарактеризувати класифікаційні ознаки моркви, буряка, редьки.

 

Завдання 6. Вивчити анатомічну будову моркви, буряка, редьки

Завдання виконується з використанням роздаткового матеріалу.

Намалювати в розрізі будову моркви, буряка, редьки; записати анатомічні частини.

Описание: Описание: Коренеплідні овочі — Студопедія

                                   а                                            б                            в

 

Рис. 1. Анатомічна будова коренеплодів:  а) морква: 1 - черешки, морквиння; 2 головка; З плечики; 4 - шкірочка; 5 - слід бічного кореня; 6 коренеплід;

-  корінь бічний; 8 - основа коренеплоду; 9 - корінь стрижневий; 10- серцевина; 11 - кора;    б) буряк столовий; 1 листя, черешки, бурячиння (гичка); 2 - головка; 3- шкірочка; 4 корінь стрижневий; 5 основа кореня;6 - слід черешка; 7 - кільце темне; 8 - кільце світле; в) редиска: 1 - черешок; ; 2 – шкірочка, 3 - кора

 

Вивчити особливості хімічного складу анатомічних частин коренеплодів.

 

Завдання 7. Вивчити хвороби коренеплодів.

Завдання виконується з використанням роздаткового матеріалу.

 

Завдання 8. Дослідити якість лабораторних зразків  коренеплодів

 

Досліджуваний зразок   №1 _______________________________________

                                        №2 _______________________________________

 

Таблиця 2.  Результати дослідження  якості зразків коренеплодів

 

 

Показник

Характеристика показників

Відпов. стандарту

за стандартом

досліджуваного зразка

МОРКВА,  ГОСТ 26767-85

Зовнішній вигляд

 

 

 

….і  т.д.

 

 

 

БУРЯК СТОЛОВИЙ, ГОСТ 26766-85

Зовнішній вигляд

 

 

 

І так далі….

 

 

 

РЕДИСКА

 

 

 

 

 

Роботу закінчити загальним висновком.