ЛА Б О Р А Т О Р Н А Р О Б О Т А
13
ВИВЧЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ
МІНЕРАЛЬНИХ ВОД
Мета роботи: Ознайомитись з класифікацією та
асортиментом мінеральних вод. Набути вміння та навички оцінки якості
мінеральних вод.
Матеріальне
забезпечення: лабораторна електрична плита,
лабораторний посуд, ДСТУ 878: 2006 «Води мінеральні природні фасовані.
Технічні умови».
ХІД
РОБОТИ
Завдання
1. Вивчити класифікацію мінеральних питних вод.
Під
час виконання цього завдання розглядають асортимент мінеральних питних вод по
групах з урахуванням типів і призначення. Дані заносяться в таблиці:
Таблиця
1
Найменування типу |
Мінералізація, г/л |
Основні іони, мг/екв |
Призначення води |
|
|
|
|
Завдання 2. Вивчити методи визначення органолептичних показників
за ДСТУ 878:2006
Дослідження
розпочинають з перевірки герметичности укупорювання, повноти наливу води в
пляшках. Далі виконують оцінку якості зразків води мінеральної.
Визначення герметичності. Сутність
методу полягає у виявленні газу, що виділяється при зануренні у воду
закоркованої пляшки з мінеральною водою. Для цього у заздалегідь прокип'ячену
протягом 15 хв. і охолоджену до температури 40...50°С воду занурюють закорковані
пляшки з мінеральною водою. При герметичному укупорюванні через 10 хв. після занурення не повинно
спостерігатися виділення з води бульбашок газу.
Визначення повноти наливу. Сутність
методу полягає у визначенні об'єму мінеральної води в пляшках.
Мінеральну воду,
закорковану в пляшки, занурюють у бак із водою і витримують протягом 1 год. при
температурі +20°С. Вміст пляшки обережно переливають по стінці у чистий сухий
цілий. Об'єм води у циліндрі визначають по нижньому меніску.
За остаточний результат
повноти наливу води в пляшки приймають середнє арифметичне значення величини
наповнення пляшок в кубічних сантиметрах.
Визначення органолептичних показників. Прозорість
і колір мінеральних вод визначають візуально у чистій циліндричній склянці,
крізь яку проходить денне світло (або при люмінесцентному освітленні). Перед
визначенням склянку обполіскують водою, що досліджується.
Для визначення запаху мінеральну воду, закорковану в
пляшки, занурюють у бак із водою і витримують протягом 1 год. при температурі
від 25°С до 30°С. Визначення провадять відразу після наповнення водою
дегустаційного бокала або склянки.
Для визначення смаку мінеральну воду, закорковану в
пляшки, занурюють у бак із водою і льодом і витримують протягом 1 год. при
температурі не більш як 12°С. Визначення проводять відразу після наповнення
водою дегустаційного бокала або стакана.
Результати
дослідження внести до таблиці 2
Таблиця
2. Оцінка якості мінеральних вод
Показник |
Вимоги ДСТУ 878:2006 |
Результати досліджень |
Герметичність |
|
|
Повнота наливу |
|
|
Прозорість
і колір |
|
|
Запах |
|
|
Смак |
|
|
На основі виконаних
досліджень зробити висновок щодо якості лабораторних зразків мінеральних вод.