ЛА Б О Р А Т О Р Н А   Р О Б О Т А   № 12

 

ВИВЧЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ

КЛАСИЧНИХ ПРЯНОЩІВ

 

Мета роботи: ознайомитись з асортиментом класичних прянощів; набути вміння та навички визначення якос­ті класичних прянощів.

 

Матеріальне забезпечення: лабораторні електронні ваги, скальпель, зразки прянощів, хімічний посуд, НТД.

 

ХІД  РОБОТИ

 

Завдання 1. Ознайомитися з класифікацією прянощів, дати характеристику 10 основних видів

 

Результати оформити таблицею:

 

Таблиця 1

Назва

прянощів

Зовнішній

вигляд і колір

Смак та

аромат

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2. Провести органолептичну оцінку якості лаврового листка у відпо­відності з вимогами ГОСТ 17594-81 «Лист лавровий сухий. Технічні умови (зі змінами)»

 

Зовнішній вигляд, запах і смак лаврового листа визначають органолептично. При цьому, окремо  зважують дефектні листки, означені в стандарті.

 

Завдання 3. Провести фізико-хімічну  оцінку якості лаврового листка

 

Для визначення масової частки мінеральних, органічних домішок і дефектних листків наважку масою 400 г просіюють крізь сито № 3. Прохід сита і відібрані із залишку на ситі органічну і мінеральну домішки зважують, а залишок на ситі розбирають на фракції у відповідності з вказаними у стандарті.

Дефектні листки зважують і виражають у відсотках до маси зразка. За наявності на одному і тому ж листку кількох дефектів, обрахунок  провадять за переважним.

Для визначення вологості лаврового листа відбирають у заздалегідь зважені бюкси дві наважки масою по 3 г кожна та висушують при температурі 100...105°С до постійної маси. Вологість (В) розраховують за загальноприйнятою формулою, %:

 

В = ((т1 – т2) х 100) / т

 

де т1, т2 - маса наважки разом із бюксою, відповідно, до висушування  та після нього, г;  т – маса наважка, г.

Результати дослідження внести до  таблиці 2.

 

Таблиця 2. Оцінка якості лаврового листка сухого

Показник

Характеристика показників

Відп. стандарту

за ДСТУ

фактично

Зовнішній вигляд

 

 

 

Колір

 

 

 

Смак

 

 

 

Запах

 

 

 

Довжина листка, мм

 

 

 

Жовті листки, %

 

 

 

2-3 листяні верхівки,%

 

 

 

Пагінці, %

 

 

 

Ламані листки довжиною понад 3 см

 

 

 

Листків з слідами пош-кодження трипсом,  щитовкою, кліщами, сажистим грибом (черню)

 

 

 

Листків із дрібнокрап-частою плямистістю (коричневою, сірою) на нижньому боці листка

 

 

 

Мінеральної та органічної домішки (кришені листки, що проходять крізь сито №3, стебла, гілки, суцвіття

 

 

 

Вологість, %

 

 

 

 

Завдання 3. Записати рецептуру найбільш поширених сумішей прянощів, що реалізуються в торгівлі.

 

Відповідь оформити таблицею:

Таблиця 3

Найменування

 

Співвідношення компонентів, %

 

суміші

 

компонентів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На основі виконаних досліджень зробити висновок щодо якості лабораторного зразка листка лаврового сухого.