Тема: Експертиза якості цукристих
кондитерських виробів
Мета: сформувати вміння та навички розпізнавання асортименту, оцінки
якості цукристих кондитерських виробів, навички роботи зі стандартами на кондитерські вироби.
Література та матеріальне забезпечення
Документація: Байдакова Л.І., Ягелюк С.В., Байдакова І.М. (2014) Експертиза товарів. К: Видавничий дім «Слово», 380 с.
ДСТУ 3893-2016 Карамель.
Технічні умови. ДСТУ 4619:2006
Вироби кондитерські. Правила приймання, методи відбору та підготовки проб. ДСТУ
4135:2021 Цукерки. Загальні технічні умови
Обладнання: Зразки кондитерських виробів
(карамель, цукерки), ніж,
обробна дошка, ваги
Хід роботи
I. Дати характеристику
п'яти зразкам карамелі, визначивши їх вид, обробку поверхні, особливості
виробництва і термін зберігання. Для виконання завдання використати ДСТУ 3893-2016 Карамель.
Результати записати у таблицю.
№ з/п |
Найменування карамелі |
Вид начинки |
Особливості рецептури начинки |
Термін зберігання |
1 |
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
II.
Дати характеристику п'яти зразкам цукерок, визначивши вид
цукеркового корпусу, особливості рецептури, термін зберігання.
Результати записати у таблицю.
№ з/п |
Найменування цукерок |
Вид обробки поверхні |
Вид цукрової маси |
Особливості рецептури |
Термін зберігання |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
III. Дати характеристику дефектам карамелі та
цукерок, використовуючи НТД.
№ |
Вид |
Назва дефекту |
Причини |
Допуск за стандартом |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IV. Провести
органолептичну оцінку якості зразків карамелі і цукерок. Визначити спосіб
загорнення цукерки (карамелі). Розгорнути цукерку (карамель), визначити форму
виробу, колір, наявність глазурування, стан поверхні (суха або липка).
Визначити вид глазурування і вид начинки (цукеркового корпусу). Визначити смак
і запах глазурування, корпусу цукерок (начинки для карамелі), наявність або
відсутність стороннього присмаку, наявність згірклого жиру тощо. Результати
записати у таблицю.
Зробити висновки про якість зразка.
V. Розв'язати задачі,
використовуючи стандарти НТД.
- Визначити масу
об'єднаної проби від партії карамелі «Барбарис» кількістю 72 ящики по 11 кг у
кожному.
- Визначити
якість карамелі «Слива», якщо під час аналізу об'єднаної проби масою 600 г
виявлено 30 г м'ятої і недостатньо щільно загорнутої.
- Визначити масу об'єднаної проби
від партії шоколадних цукерок Асорті Е
коробках вагою
500 г кількістю 70 одиниць
транспортної тари.
Контрольні запитання
1.
Чим відрізняються цукерки від карамелі?
2.
Чим відрізняються цукерки шоколадні з начинкою від цукерок, глазурованих кондитерською глазур’ю?
3.
Чому цукерки з вафельними корпусами користуються попитом у населення?
(Назва організації, що проводить експертизу)
Адреса: Тел.:
ВИСНОВОК ЕКСПЕРТА
№ „ ” 20 р.
1. Замовник експертизи:
2. Експерт
3. Підстава для проведення експертизи
4. Задача експертизи:
5. Результати досліджень.