ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4

Тема: Порядок проведення експертизи якості алкогольних виробів на прикладі спирту етилового

Мета: Вивчити порядок проведення митної експертизи. Ознайомитися з методами проведення досліджень якості спирту етилового.

 

Матеріальне забезпечення

Документація:

Байдакова Л.І., Ягелюк С.В., Байдакова І.М. (2014) Експертиза товарів. К: Видавничий дім «Слово», 380 с.

ДСТУ 4221:2003. Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови

Зразки товаросупровідних документів

 

Теоретичні відомості

Експертиза призначається за необхідності додаткових досліджень товарів або для більш поглибленого вивчення наданих постачальником документів. Необхідність проведення експертизи визначає посадова особа, яка здійснює приймання товару на відповідному етапі.

Посадова особа приймає рішення про необхідність призначення експертизи якості в таких випадках

·                достовірності даних, зазначених у ТСД.

·                ідентифікації (визначення фізичної та хімічної структури і складу) товару, а також сировини після проведення операцій з її переробки;

·                визначення коду товару згідно з УКТЗЕД;

 

Хід роботи

I. Вивчити теоретичний матеріал за конспектом лекцій, підручником, законодавчою та нормативно- технічною документацією.

II. Використовуючи законодавчу та нормативну документацію, заповнити заявку  про призначення експертизи партії спирту етилового.

III. Використовуючи законодавчу та нормативну документацію вивчити порядок відбору проб спирту етилового. Оформити акт відбору проб.

IV.  Використовуючи нормативну документацію, вивчити основні методи дослідження якості спирту етилового.

V.  Результати роботи оформити у вигляді таблиці.

Таблиця

Показники

Вимоги НД

Результати досліджень

Методи дослідження

1. Зовнішній вигляд

 

 

 

2. Колір

 

 

 

3. Смак і запах

 

 

 

4. Концентрація етилового спирту, % об. не менше, ніж

 

 

 

5. Проба на чистоту з сірчаною кислотою

 

 

 

6. Проба на окислювання при

+20° не менше

 

 

 

7. Концентрація альдегідів в дм3

 

 

 

8. Концентрація сивушного масла

 

 

 

9. Вміст складних ефірів

 

 

 

10. Вміст фурфуролу (якісна реакція)

 

 

 

 

Запитання для контролю

1.       Дати визначення спирту етилового як об'єкта експертизи.

2.         Пояснити особливості відбору проб для спирту етилового.

3.       Дати характеристику органолептичних методів оцінки якості спирту етилового.

4.       Дати характеристику фізико-хімічних методів, що застосовуються для оцінки якості спирту етилового.