Тема: Стандартизація товарів.
Органолептична оцінка якості. Товарознавча експертиза чаю. Оформлення
результатів Розпізнавання асортименту й оцінка якості чаю
Мета: Сформувати
вміння та навички розпізнавання видів чаю, працювати зі стандартами, набути
навичок проведення органолептичної оцінки якості чаю.
Документація: Байдакова Л.І., Ягелюк С.В., Байдакова І.М.
(2014) Експертиза товарів. К: Видавничий дім «Слово», 380 с.
ДСТУ 7174:2010
Чай чорний байховий фасований. Технічні умови.
ДСТУ ISO
1839:Чай. Метод відбирання проб.
ДСТУ ISO
313103:2007Чай. Готування настою для сенсорних випробувань.
Обладнання:
технічні ваги, чайник для заварювання, порцелянові чашки, пробірки,
фільтрувальний папір, зразки чаю, зразки упаковок чаю
Хід роботи
I. Дати характеристику видів
чаю.
Різновиди |
Типи |
Товарні сорти |
Байхові |
|
|
Пресовані |
|
|
Екстраговані |
|
|
II. Дати характеристику 5-7 зразкам чаю. При виконанні завдання
використати зразки упаковок чаю. Результати записати у таблицю.
№ з/п |
Назва чаю |
Торгова марка чаю |
Вид чаю |
Товарний сорт |
Країна виробник |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
III.
Дати характеристику п'яти
дефектам чаю. Результати записати у таблицю.
№ з/п |
Назва дефекту |
Характеристика дефекту |
Причини виникнення |
IV. Провести органолептичну оцінку якості зразка (зразків) чаю. При
виконанні завдання використати запропоновану НТД та підручник. Визначити вид
чаю за технологією обробки, країну-виробника, походження. Визначити зовнішній
вигляд сухого чаю (уборку), звернувши увагу на колір
чаю, його однорідність, крупність, скрученість чаїнок. Для визначення інших
органолептичних показників заварити чай. Для цього зважити 3 г чаю і залити
його крутим окропом кількістю 125 мл у заварочному
чайнику, витримати 5 хв. і злити у фарфорову чашку.
Інтенсивність кольору, відтінок, прозорість настою визначають
візуально, відфільтрувавши насій у скляний посуд.. Колір настою буває слабкий,
інтенсивний, мутний. Колір розвареного листа має бути рівним світло-
коричневим. Аромат чаю визначають у перші 1-2 хв. після заварювання чаю.
Визначити смак чаю. Наявність терпкості і повнота смаку настою свідчать про
високу якість чаю. Результати дослідження записати у таблицю.
№ з/п |
Показники |
Характеристика |
Відповідність вимогам стандарту |
1 |
Аромат і смак |
|
|
2 |
Настій |
|
|
3 |
Колір розвареного листа |
|
|
4 |
Зовнішній вигляд чаю (уборка) |
|
|
Зробити висновки про якість зразка чаю. Заповнити протокол
дегустації та висновок експерта.
V. Розв'язати задачі, використовуючи запропоновану НТД.
-
Скільки потрібно відкрити ящиків та відібрати одиниць упаковок для визначення
якості партії чаю чорного байхового торгової марки "Мономах",
розфасованого в пачки по 50г, кількістю 65 ящиків?
-
Визначити якість чаю чорного байхового, якщо під час аналізу зразка виявлено
достатньо приємний з терпкістю смак, настій прозорий і яскравий, колір
розвареного листа однорідний із світло-коричневим відтінком, уборка нерівна, вологість 8%, вміст таніну 2,6%.
-
Визначити якість чаю зеленого байхового, який має приємний аромат, достатньо
терпкий смак, злегка каламутний настій, однорідний колір розвареного листа.
чаїнки добре скручені, вологість 8,4%, вміст кофеїну 13,5%.
Контрольні запитання
1. Чому органолептичний метод оцінки якості чаю є більш важливим порівняно фізико-хімічним?
2. Назвіть відмітні особливості виробництва чаю чорного і зеленого.