СТРУКТУРА РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
«Експертиза товарів у митній справі»
1. Опис дисципліни «Експертиза товарів у митній
справі»
Дисципліна «Експертиза товарів в
митній справі» |
Галузь знань, спеціальність, СВО |
Характеристика навчальної дисципліни |
||
денна форма навчання |
заочна форма навчання |
|||
Кількість кредитів – 6 |
Галузь знань 07 – Управління та адміністрування |
Статус дисципліни: нормативна. Мова навчання: українська. |
||
Кількість залікових
модулів – 2 |
Спеціальність 076 – Підприємництво та торгівля |
Рік підготовки – 1-й Семестр – 1-й |
||
Кількість змістових модулів – 2 |
Ступінь вищої
освіти – магістр |
Лекції – 30 год. Лабораторні заняття: – 30 год. |
Лекції – 4 год. Лабораторні заняття: – 6год. |
|
Загальна кількість годин – 180 |
|
Самостійна робота – 120 год. |
Самостійна робота – 168 год. |
|
Тижневих годин –12,
з них аудиторних –
4 |
|
Вид підсумкового контролю – екзамен |
||
2.
Мета та завдання дисципліни «Експертиза товарів у митній справі»
2.1 Мета вивчення дисципліни навчити студентів основним поняттями та категоріями експертної
діяльності, сформувати у студентів знання нормативно-законодавчої бази, на
підставі якої здійснюється експертиза товарів, вивчити основні правила
організації та порядку проведення експертиз кількості та якості продовольчих та
непродовольчих товарів вітчизняного та закордонного виробництва. Визначення
якості продукції має вирішальне значення на конкурентному ринку товарів.
Фахівець повинен вміти встановити сукупність факторів, що впливають на
конкурентоспроможність продукції, зокрема споживчі властивості, безпечність,
відповідність нормативним документам, умовам договорів, за якими вони
закуповувалися.
2.2 Завдання дисципліни визначаються тими функціями, які виконує експертиза товарів в
системі товарознавства, а саме навчити студентів вільно оперувати основними
термінами та визначеннями; знати і правильно застосовувати основні нормативні
документи під час проведення експертизи товарів; методам товарної експертизи,
техніці їх застосування організовувати і поетапно проводити різні види
експертиз, аналізувати результати експертиз і на їх підставі робити висновки;
вміти організувати експертизу на відповідність коду УКТЗЕД з метою правильного
нарахування мита та інших митних платежів, підготовити і оформити експертні
висновки.
2.3 Найменування та опис компетентностей,
формування яких забезпечує вивчення дисципліни.
Інтегральна
компетентність. Здатність розв’язувати складні
задачі і проблеми у галузі підприємництва, торгівлі та митної діяльності або у
процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та здійснення інновацій
за невизначених умов
і вимог.
Загальні
компетентності
ЗК 2. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.
ЗК 3. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.
ЗК 4. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп
різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної
діяльності).
Фахові
компетентності
СК 2. Здатність проводити оцінювання продукції, товарів і послуг в
підприємницькій, торговельній та/або біржовій діяльності
СК 4. Здатність до вирішення проблемних питань і прийняття управлінських
рішень у професійній діяльності.
2.4 Передумови для вивчення дисципліни.
Знання з базових дисциплін (математика, фізика, хімія), а також
товарознавства, технічного регулювання, оцінки відповідності, товарної
інформації, товарної номенклатури ЗЕД.
2.5 Результати навчання.
ПРН 5. Вміти професійно, в повному обсязі й з
творчою самореалізацією виконувати поставлені завдання у сфері підприємництва,
торгівлі та/або біржової діяльності.
ПРН 6. Вміти розробляти та впроваджувати заходи для забезпечення якості
виконуваних робіт і визначати їх ефективність.
ПРН 8 Оцінювати продукцію, товари, послуги, а також процеси, що
відбуваються в підприємницьких, торговельних та/або біржових структурах, і
робити відповідні висновки для прийняття управлінських рішень.
В результаті вивчення курсу майбутній спеціаліст повинен знати:
- основні категорії з експертизи товарів;
- основну нормативно-законодавчу базу, що застосовується при
проведенні експертизи;
- основні методи і методики для здійснення різних видів
експертизи;
- порядок і правила організації експертизи;
вміти:
- застосовувати набуті теоретичні знання в практичній
роботі;
- правильно застосовувати основні нормативні документи під час
проведення експертних досліджень;
- аналізувати результати проведених експертиз і робити відповідні висновки;
- застосовувати прийоми документального оформлення
результатів експертизи;
- оформляти протоколи досліджень, дегустаційні листи, висновки
експерта, акти експертиз різних форм.
3. Програма навчальної дисципліни
Змістовий модуль 1. Технологія і організація проведення
експертизи харчових продуктів
Тема 1. Організація і
проведення експертизи товарів.
Блок-схема проведення експертизи товарів.
Засоби та методи проведення експертизи товарів
Етапи проведення експертизи.
Комплексна схема експертизи товарів. Особливості експертизи продовольчих
товарів. Підстави для проведення експертизи продовольчих товарів. Завдання
експертизи продовольчих товарів. Результати товарознавчої експертизи.
Інформаційні засоби експертизи товарів. Евристичні та об’єктивні методи
експертизи товарів.
Джерела [1, 9, 10, 11, 12]
Тема 2. Експертиза товарів рослинного
походження. Експертиза плодоовочевої продукції
Порядок
проведення товарознавча експертиза овочів, плодів та продуктів переробки
плодоовочевої продукції. Асортимент плодоовочевої продукції. Нормативні вимоги.
Відбір проб і зразків. Методи досліджень. Органолептичний аналіз. Лабораторні
дослідження. Фальсифікація продуктів переробки на прикладі фруктових соків.
Джерела [1, 2, 9, 10, 11, 12, 16]
Тема 3. Експертиза смакових товарів
Порядок
проведення товарознавча експертиза смакових товарів. Асортимент чаю, кави,
алкогольних виробів. Нормативні вимоги. Відбір проб і зразків. Методи
досліджень. Органолептичний аналіз. Лабораторні дослідження. Фальсифікація кави
(чаю, алкогольних виробів.)
Джерела [1, 3, 9, 10, 11, 12, 15, 16]
Тема 4. Експертиза кондитерських виробів
Порядок
проведення товарознавча експертиза кондитерських виробів. Асортимент цукристих
і борошняних кондитерських виробів. Нормативні вимоги. Відбір проб і зразків.
Методи досліджень. Органолептичний аналіз. Лабораторні дослідження.
Фальсифікація шоколаду.
Джерела [1, 9, 10, 11, 12, 16, 17]
Тема 5. Особливості експертизи
продовольчих товарів тваринного походження
Особливості експертизи сичугових сирів. Асортимент сичугових сирів. Нормативні вимоги. Відбір проб і
зразків. Методи досліджень. Органолептичний аналіз. Лабораторні дослідження.
Фальсифікація сичугових сирів.
Джерела [1, 9, 10, 11, 12, 16, 17]
Змістовний модуль 2. Технологія
і організація проведення експертизи непродовольчих товарів. Особливості
експертизи в системі митного контролю.
Тема 6. Особливості проведення
експертизи непродовольчих товарів. Особливості експертизи виробів зі скла та
кераміки
Види скляних виробів.
Нормативно-технічна документація. Властивості, показники якості . Вимоги до
якості скляних виробів. Номенклатура споживних властивостей скляних
товарів. Методи досліджень
Джерела [1, 9, 10, 11, 12, 13, 14]
Тема 7. Особливості експертизи текстильних виробів
Основні
поняття, класифікація волокон, властивості текстильних волокон. Властивості
текстильних волокон. Методи дослідження. Стандартизація текстильних
волокон.
Джерела [1, 5, 9, 10, 11, 12, 13, 14]
Тема 8. Особливості експертизи взуттєвих
товарів
Характеристика
нормативних документів. Вимоги до якості шкіряного взуття. Дефекти шкіряного
взуття. Правила відбору зразків. Порядок та методи проведення різних експертиз
шкіряного взуття. Маркування, пакування,
транспортування і зберігання та їхній вплив на якість шкіряного взуття.
Джерела [1, 4, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15]
Тема 9. Особливості експертизи парфумерно-косметичних виробів
Асортимент
парфумерних виробів. Нормативно-технічна документація. Основні вимоги до якості
парфумерних виробів. Дефекти парфумерних виробів. Методи контролю якості
парфумерних виробів. Класифікація
асортименту косметичних виробів. Основні
вимоги, які ставляться до якості косметичних засобів. Методи дослідження якості косметичних
товарів.
Джерела [1, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15]
Тема 10. Особливості експертизи іграшок
Загальне поняття, визначення
групи товару УКТЗЕД. Вимоги до дитячих іграшок. Балова оцінка запаху дитячих
іграшок. Норми безпеки іграшок
Джерела [1, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15]
4. Структура залікового кредиту з
дисципліни «Експертиза товарів» для ОП «Товарознавство та експертиза в митній
справі»
|
Кількість годин |
||||
Лекції |
Лабо-раторні роботи |
Сам. роб., в.т.ч. інд. роб |
Усього |
Контрольні заходи |
|
Змістовий модуль 1. Технологія і організація проведення
експертизи харчових продуктів. Особливості експертизи в системі митного
оформлення та контролю |
|||||
Тема 1.
Організація і проведення експертизи товарів. Блок-схема проведення експертизи товарів.
Засоби та методи проведення експертизи товарів |
4/2 |
2/- |
12/16 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 2.
Експертиза товарів рослинного походження. Експертиза плодоовочевої продукції |
2/- |
4/3 |
12/15 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 3.
Експертиза смакових товарів |
4/2 |
4/3 |
10/15 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 4. Експертиза кондитерських
виробів |
2/- |
4/- |
12/18 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 5.
Особливості експертизи продовольчих товарів тваринного походження |
4/- |
4/- |
10/18 |
18 |
|
Змістовний модуль 2. Технологія і організація проведення
експертизи непродовольчих товарів. Особливості експертизи в системі митного
оформлення та контролю |
|||||
Тема 6.
Особливості проведення експертизи непродовольчих товарів. Особливості
експертизи виробів зі скла та кераміки |
2/- |
4/- |
12/18 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 7.
Особливості експертизи текстильних виробів |
4/- |
4/- |
10/18 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 8.
Особливості експертизи взуттєвих товарів |
2/- |
-/- |
16/18 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 9.
Особливості експертизи парфумерно-косметичних
виробів |
4/- |
4/- |
10/18 |
18 |
Поточне опитування |
Тема 10.
Особливості експертизи іграшок |
2/- |
-/- |
16/18 |
18 |
Поточне опитування |
Разом |
30/4 |
30/6 |
120/168 |
180 |
|
5. Тематика лабораторних робіт
Лабораторна робота 1
Тема: Товарознавча Експертиза товарів
тваринного та рослинного походження Розробка технологічної схеми
Мета заняття: вивчити перелік
документації, необхідної під час проведення експертизи, її характеристику,
значення під час проведення експертизи, дії експерта в разі відсутності
документації, порядок і техніку проведення експертизи, оформлення результатів
експертизи.
Лабораторна робота №2
Тема: Товарознавча експертиза
плодоовочевої продукції
Мета: Оволодіти методикою проведення
товарознавчої експертизи плодоовочевої продукції
Лабораторне заняття №3
Тема: Товарознавча експертиза кави.
Мета: Оволодіти методикою проведення
товарознавчої експертизи якості кави
Лабораторне заняття №4
Тема. Товарознавча експертиза якості
цукристих кондитерських виробів
Мета: сформувати вміння та навички
розпізнавання асортименту, оцінки якості цукристих кондитерських виробів,
навички роботи зі стандартами на кондитерські вироби.
Лабораторне заняття № 5
Тема:. Експертиза
якості сичугових сирів.
Мета: Набуття практичних навичок розпізнавання
дефектів сичугових сирів і визначення якості відповідно до нормативної
документації, оформлення результатів.
Лабораторне заняття № 6
Мета:. Експертиза якості скляних виробів.
Ідентифікація керамічних виробів.
Мета: Набуття практичних навичок розпізнавання
дефектів скловиробів і визначення якості відповідно до нормативної
документації, оформлення результатів. Набуття навичок
у розпізнаванні і оцінці виду керамічного матеріалу, способу формування, виду
декорування, асортименту керамічних виробів.
Лабораторне заняття № 7
Мета:. Експертиза якості скляних
виробів. Ідентифікація текстильних виробів.
Мета: Набуття практичних навичок розпізнавання
дефектів текстильних виробів і визначення якості відповідно до нормативної
документації, оформлення результатів. Набуття навичок
у розпізнаванні і оцінці виду текстильних волокон, операції з давальницькою
сировиною.
Лабораторне заняття № 8
Тема: Експертиза якості парфумерних виробів.
Мета : Набуття практичних навичок розпізнавання дефектів парфумерних виробів і визначення якості відповідно до нормативної документації, оформлення результатів.
6. Самостійна робота
№ п/п |
Назва тем |
К-ть год |
Змістовий модуль 1. Технологія і організація проведення
експертизи харчових продуктів. Особливості експертизи в системі митного
оформлення та контролю |
|
|
1.
|
Експертні установи в системі
митного контролю. |
12/16 |
2.
|
Види митних експертиз питання, що ставляться перед експертом. |
12/15 |
3.
|
Умови та порядок звернення
до митних лабораторій. |
10/15 |
4.
|
Порядок відбору
проб і зразків як складова
процедури митного
контролю. |
12/18 |
5.
|
Визначення країни походження. Верифікація сертифікатів про
походження. |
10/18 |
Змістовний
модуль 2. Технологія і організація проведення експертизи непродовольчих
товарів. Особливості експертизи в системі митного оформлення та контролю |
||
6.
|
Оцінка митної вартості. Методи визначення ціни товару у відповідності до антидемпінгової
угоди ВТО |
12/18 |
7.
|
Організація і проведення експертизи цукру, спирту етилового |
10/18 |
8.
|
Експертиза нафтопродуктів |
16/18 |
9.
|
Експертиза інтелектуальної
власності |
10/18 |
10.
|
Відмінні особливості митної експертизи від всіх інших видів
експертизи Інші види експертиз. |
16/18 |
Всього за семестр |
120/174 |
7.
Комплексне практичне індивідуальне завдання
Комплексне практичне індивідуальне
завдання (КПІЗ) студента є вибірковим
видом позааудиторної самостійної роботи студента та
має навчально-дослідницький характер, виконується у
процесі вивчення програмного матеріалу
навчальної дисципліни і завершується разом зі складанням підсумкового екзамену
з даної навчальної дисципліни. Виконання ІНДЗ є одним із важливих засобів підвищення якості підготовки майбутніх
спеціалістів, які здатні
застосовувати на практиці теоретичні знання, вміння та навички з даної
навчальної дисципліни.
Метою
виконання індивідуального завдання є оволодіння навичками осмислення теоретичних засад підприємницької, торговельної та
біржової діяльності. Індивідуальне завдання
захищається під час семестру у години, виділені для індивідуальної роботи. При
виконанні та оформленні індивідуального завдання студент може використовувати
законодавчу базу, інтернет-ресурси.. Метою виконання КПІЗ розвиток навичок
самостійної роботи, систематизація знань, поглиблене вивчення інформаційних
систем, узагальнення класифікаційних ознак, закріплення теоретичних знань та
практичне застосування знань студента з навчального курсу; при його виконанні
та оформленні студент використовує комп’ютерну техніку.
КПІЗ оцінюється за 100-бальною шкалою. Виконання КПІЗ є одним із
обов’язкових складових модулів залікового кредиту. Індивідуальне завдання захищається протягом залікового тижня. Текстова частина КПІЗ повинна бути машинописною. Робота не
повинна містити елементів плагіату. КПІЗ виконується на папері білого кольору
формату А4 (210х297). Аркуш повинен мати наступні поля: ліве – 30 мм, верхнє –
20 мм, праве – 10 мм, нижнє – 20 мм.
Титульна сторінка роботи повинна містити наступні реквізити: назву
інституції, якій підпорядковується ЗВО; назву ЗВО; назву структурного
підрозділу (факультету, кафедри на якій виконано роботу); назву дисципліни;
шифр групи, прізвище, ім'я, по-батькові виконавця, а також прізвище, ім'я, по-батькові
викладача, котрий видав завдання. Обов'язково на титульній сторінці слід
зазначити назву дослідження.
Конкретне завдання передбачає проведення самостійного дослідження
з презентацією та захистом його результатів на тему, з переліку питань для самостійного
вивчення, узгоджену з викладачем.
8. Засоби оцінювання та методи
демонстрування результатів навчання
У процесі вивчення
дисципліни «Експертиза товарів в митній справі». використовуються
наступні засоби оцінювання та методи демонстрування результатів навчання:
Ø поточне опитування;
Ø залікове модульне тестування та опитування;
Ø захист результатів виконаних лабораторних
досліджень;
Ø студентські презентації та виступи на наукових
заходах;
Ø екзамен.
9. Критерії,
форми поточного та підсумкового контролю
Підсумковий
бал (за 100-бальною шкалою) з дисципліни «Експертиза
товарів в митній справі» визначається як середньозважена
величина, залежно від питомої ваги кожної складової залікового кредиту.
Заліковий модуль 1 |
Заліковий модуль 2 |
Заліковий модуль 3 (підсумкова оцінка за КПІЗ та поточне опитування) |
Заліковий модуль 4 Екзамен |
Разом (підсумкова семестрова оцінка) |
10 % |
10 % |
40 % (з них КПІЗ – 10 %*) |
40 % |
100 % |
Шкала
оцінювання
За шкалою ЛНТУ |
За національною шкалою |
За шкалою ECTS |
90–100 |
відмінно |
А (відмінно) |
85–89 |
добре |
В (дуже добре) |
75-84 |
С (добре) |
|
65-74 |
задовільно |
D (задовільно) |
60-64 |
E (достатньо) |
|
35-59 |
незадовільно |
FX (незадовільно з можливістю
повторного складання) |
1-34 |
F (незадовільно з обов’язковим повторним курсом) |
Загальні критерії оцінювання:
«А» - Здобувач освіти вільно володіє програмним обсягом
матеріалу, виявляє і демонструє особисті творчі здібності, вміє самостійно здобувати
нові знання, демонструє ґрунтовні знання, вміння та практичні навички; без
допомоги викладача знаходить та опрацьовує необхідну інформацію, використовує
набуті знання і вміння для прийняття рішень у нестандартних ситуаціях,
переконливо аргументує відповіді, вміє використовувати методи наукового
обґрунтування власних рішень, самостійно розкриває власні обдарування й нахили.
«В» - Здобувач освіти вільно володіє
програмним обсягом матеріалу, застосовує його на практиці, вільно розв’язує
вправи і задачі у стандартних ситуаціях, самостійно виправляє допущені помилки,
кількість яких незначна, вміє обґрунтовувати та аргументувати свою думку.
«С» - Здобувач освіти вміє зіставляти,
узагальнювати, систематизувати інформацію під керівництвом викладача, в цілому,
самостійно застосовувати її на практиці; контролювати власну діяльність;
виправляти помилки, серед яких є суттєві; добирати окремі аргументи для
підтвердження думок.
«D» - Здобувач освіти відтворює значну
частину теоретичного матеріалу, демонструє знання і розуміння основних положень
з допомогою викладача; може поверхнево відтворювати і аналізувати навчальний
матеріал, виправляти помилки, серед яких є значна кількість суттєвих.
«Е» - Здобувач освіти володіє
навчальним матеріалом на рівні, вищому за початковий, значну його частину
відтворює на репродуктивному рівні.
«FX» - Здобувач освіти володіє матеріалом
на рівні окремих фрагментів, що становлять незначну частину навчального
матеріалу.
«F» - Здобувач освіти володіє матеріалом на
рівні елементарного розпізнавання і відтворення окремих фактів, елементів,
об’єктів.
10. нструменти,
обладнання та програмне забезпечення, використання яких передбачає навчальна
дисципліна
№ |
Найменування |
Номер теми |
1. |
Мультимедійний проектор, комп’ютер, програмне
забезпечення Microsoft PowerPoint, Internet,
обладнання лабораторії експертизи товарів |
1-10 |
РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ
Літературні джерела
1. Байдакова Л.І., Ягелюк С.В. Експертиза товарів. Підручник для студентів ВНЗ. Видавничий Дім «Слово», 2014 – 312с. ISBN 978-966-194-197-6
2. Ягелюк, С. В. (2022) Експертиза якості плодоовочевої продукції. Сільськогосподарські машини, 48. 118-124
3. Ягелюк, С. В., Артюх, Т. Н., & Данильчук, А. М. (2023). Забезпечення якості розчинної кави. Товарознавчий вісник, 1(16), 224-234.
4. Boyko G., Holovenko T., Yageluk
S., Dombrovskaya O., Kuzmina T. and Evtushenko V.
(2021) Methods for improving the qualitative indicators of fabric on the basis
of hemp cotinine for the top of footwear. Fibres
and Textiles 28(2), 3-8 (SCOPUS).
5. Boyko,
G; Evtushenko, V; Berezovsky, Y; Fursa,
O; Yaheliuk, S; Holovenko,
T; Maksimchenko, Y; Kraglik,
V; Kapitonov, A; Momotok,
E (2023) Dependence of hydrophobic properties of textile material on the
anatomical structure bof hemp fibers in its basic. AD ALTA-Journal of Interdisciplinary
Research. 13(2), 234-237 Spesial Issue. (Web of Science)
6. Ягелюк С.В.
Експертиза товарів в митній справі. Методичні вказівки до самостійної роботи
для студентів спеціальності 076 “Підприємництво торгівля та біржова діяльність”
денної та заочної форм навчання / С.В. Ягелюк. Луцьк:
ЛДТУ, 2024. – 28с.
7. Ягелюк С.В.
Експертиза товарів в митній справі. Методичні вказівки до лабораторних занять
для студентів спеціальності 076 “Підприємництво торгівля та біржова діяльність”
денної та заочної форм навчання/ Ягелюк С.В. ЛНТУ, 2024. – 24 с.
8. Байдакова
Л.І., Ягелюк С.В., Байдакова
І.М.. Товарознавство. Непродовольчі товари: товари господарські та будівельні:
Підручник. Видавничий Дім «Слово», 2013 – 271 с.: іл.
9. Торгово-промислова палата України.
Методика проведення товарознавчої експертизи експертам торгово-промслових палат в Україні МСЯ01-05.- К., 2020. – 62 с.
Інформаційні ресурси в мережі Інтернет
10. Ягелюк С. В. Стандартизація,
сертифікація та експертиза якості харчових продуктів. Електронний посібник 2021
11. Ягелюк С. В.
Експертиза товарів. Електронний посібник 2024
12. Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського
господарства. http://www.me.gov.ua
13.
UNECE (Економічна Комісія Організації Об'єднаних Націй у Європі) Робоча група з регуляторного співробітництва та політики стандартизації:
http://www.unece.org/trade/wp6/Recommendations/Recommendations.html
14. «Блакитна настанова» із впровадження правил
Європейського Союзу щодо продукції. 2014.
https://knute.edu.ua/file/MTc=/db801a8e0a18da8685b2f55f7bcbb392.pdf
15.
Українська агенція зі стандартизації. http://uas.org.ua
16. Food authenticity testing part 2: Analytical techniques https://www.ifst.org/resources/information-statements/food-authenticity-testing-part-2-analytical-techniques
17. Впровадження системи НАССР
для операторів ринку харчових
продуктів : практичний посібник / А. С. Ткаченко, Ю. О. Басова, О. О. Горячова та ін. ; за загальною редакцією А. С.
Ткаченко. – Полтава : ПУЕТ, 2020. – 137 с.
http://puet.edu.ua/sites/default/files/haccp_posibnik.pdf