Найменування та опис компетентностей, формування яких забезпечує вивчення дисципліни.

Спеціальність 076 – Підприємництво та торгівля

Інтегральна компетентність. Здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі підприємництва, торгівлі та митної діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та здійснення інновацій за невизначених умов і вимог.

Загальні компетентності

ЗК 2. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК 3. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.

ЗК 4. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності).

Фахові компетентності

СК 2. Здатність проводити оцінювання продукції, товарів і послуг в підприємницькій, торговельній та/або біржовій діяльності

СК 4. Здатність до вирішення проблемних питань і прийняття управлінських рішень у професійній діяльності.

Результати навчання.

ПРН 5. Вміти професійно, в повному обсязі й з творчою самореалізацією виконувати поставлені завдання у сфері підприємництва, торгівлі та/або біржової діяльності.

ПРН 6. Вміти розробляти та впроваджувати заходи для забезпечення якості

виконуваних робіт і визначати їх ефективність.

ПРН 8 Оцінювати продукцію, товари, послуги, а також процеси, що відбуваються в підприємницьких, торговельних та/або біржових структурах, і робити відповідні висновки для прийняття управлінських рішень.

Спеціальність 181 – Харчові технології

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій.

Загальні компетентності

ЗК 1. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК 2. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу інформації в технічних науках.

ЗК 4. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.

Фахові компетентності спеціальності

СК 1. Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково-обґрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій.

СК 2. Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі.

СК 5. Здатність презентувати та обговорювати результати наукових досліджень і проектів.

СК 6. Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.

СК 7. Здатність розробляти та впроваджувати інноваційні і крафтові технології виробництва харчових продуктів.

Результати навчання

ПРН 1. Відшуковувати систематизувати та аналізувати науково-технічну інформацію з різних джерел для вирішення професійних та наукових завдань у сфері харчових технологій.

ПРН 2. Приймати ефективні рішення, оцінювати і порівнювати альтернативи у сфері харчових технологій, у тому числі у невизначених ситуаціях та за наявності ризиків, а також в міждисциплінарних контекстах.

ПРН 3. Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях.

ПРН 11. Оцінювати та усувати ризики і невизначеності при прийнятті технологічних та організаційних рішень у виробничих умовах для забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.

ПРН 12. Розробляти та впроваджувати інноваційні і крафтові технології виробництва харчових продуктів із забезпеченням їх якості та безпечності.

 

Передумови для вивчення дисципліни

Знання з базових дисциплін (математика, фізика, хімія), а також товарознавства, технічного регулювання, оцінки відповідності, товарної інформації, товарної номенклатури ЗЕД.

В результаті вивчення курсу майбутній спеціаліст повинен знати:

-          основні категорії з експертизи товарів;

-          основну нормативно-законодавчу базу, що застосовується при проведенні експертизи;

-          основні методи і методики для здійснення різних видів експертизи;

-          порядок і правила організації експертизи;

 вміти:

-          застосовувати набуті теоретичні знання в практичній роботі;

-          правильно застосовувати основні нормативні документи під час проведення експертних досліджень;

-          аналізувати результати проведених експертиз і  робити відповідні висновки;

-          застосовувати прийоми документального оформлення результатів експертизи;

-          оформляти протоколи досліджень, дегустаційні листи, висновки експерта, акти експертиз різних форм.