Найменування та опис компетентностей,
формування яких забезпечує вивчення дисципліни.
Спеціальність 076 – Підприємництво та торгівля
Інтегральна
компетентність. Здатність розв’язувати складні
задачі і проблеми у галузі підприємництва, торгівлі та митної діяльності або у
процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та здійснення інновацій
за невизначених умов
і вимог.
Загальні
компетентності
ЗК 2. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.
ЗК 3. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.
ЗК 4. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп
різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної
діяльності).
Фахові
компетентності
СК 2. Здатність проводити оцінювання продукції, товарів і послуг в
підприємницькій, торговельній та/або біржовій діяльності
СК 4. Здатність до вирішення проблемних питань і прийняття управлінських
рішень у професійній діяльності.
Результати навчання.
ПРН 5. Вміти професійно, в повному обсязі й з
творчою самореалізацією виконувати поставлені завдання у сфері підприємництва,
торгівлі та/або біржової діяльності.
ПРН 6. Вміти розробляти та впроваджувати заходи для забезпечення якості
виконуваних робіт і визначати їх ефективність.
ПРН 8 Оцінювати продукцію, товари, послуги, а також процеси, що
відбуваються в підприємницьких, торговельних та/або біржових структурах, і
робити відповідні висновки для прийняття управлінських рішень.
Спеціальність 181
– Харчові технології
Інтегральна компетентність
Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або
інноваційного характеру у сфері харчових технологій.
Загальні
компетентності
ЗК 1. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з
різних джерел.
ЗК 2. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу
інформації в технічних науках.
ЗК 4. Здатність
діяти соціально відповідально та свідомо.
Фахові компетентності спеціальності
СК 1. Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване
лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково-обґрунтовані методи
та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових
технологій.
СК 2. Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з
урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі.
СК 5. Здатність презентувати та обговорювати результати наукових
досліджень і проектів.
СК 6. Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових
продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.
СК 7. Здатність розробляти та впроваджувати інноваційні і крафтові технології виробництва харчових продуктів.
Результати навчання
ПРН 1. Відшуковувати систематизувати та аналізувати
науково-технічну інформацію з різних джерел для вирішення професійних та
наукових завдань у сфері харчових технологій.
ПРН 2. Приймати ефективні рішення, оцінювати і
порівнювати альтернативи у сфері харчових технологій, у тому числі у
невизначених ситуаціях та за наявності ризиків, а також в міждисциплінарних
контекстах.
ПРН 3. Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні
методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для
розв’язання складних задач у харчових технологіях.
ПРН 11. Оцінювати та усувати ризики і невизначеності
при прийнятті технологічних та організаційних рішень у виробничих умовах для
забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.
ПРН 12. Розробляти та впроваджувати інноваційні і крафтові технології виробництва харчових продуктів із
забезпеченням їх якості та безпечності.
Передумови для вивчення дисципліни
Знання з базових дисциплін (математика, фізика, хімія), а також
товарознавства, технічного регулювання, оцінки відповідності, товарної
інформації, товарної номенклатури ЗЕД.
В результаті вивчення курсу майбутній спеціаліст повинен знати:
- основні
категорії з експертизи товарів;
- основну
нормативно-законодавчу базу, що застосовується при проведенні експертизи;
- основні методи і
методики для здійснення різних видів експертизи;
- порядок і
правила організації експертизи;
вміти:
- застосовувати
набуті теоретичні знання в практичній роботі;
- правильно
застосовувати основні нормативні документи під час проведення експертних
досліджень;
- аналізувати
результати проведених експертиз і робити
відповідні висновки;
- застосовувати
прийоми документального оформлення результатів експертизи;
- оформляти
протоколи досліджень, дегустаційні листи, висновки експерта, акти експертиз
різних форм.