Тема 5. Калькулювання собівартості
продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств.
Запитання
1.Об’єкти та загальна
методика калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг).
2.Калькулювання
собівартості продукції рослинництва.
3. Калькулювання
собівартості продукції тваринництва.
4.Калькулювання
собівартості продукції (робіт, послуг) допоміжних виробництв.
5.Калькулювання
собівартості продукції підсобних (промислових) виробництв.
1.Об’єкти та загальна методика
калькулювання собівартості продукції.
Загальна методика калькулювання собівартості продукції
(робіт, послуг), об’єкти та калькуляційні одиниці визначені Методичними рекомендаціями з планування, обліку і
калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств від
18 травня 2001 р. № 132.
Собівартість окремих видів сільськогосподарської
продукції визначається виходячи з витрат,
віднесених на відповідну культуру (групу культур) чи вид (групу) тварин.
Фактична собівартість продукції (робіт та послуг) в
сільськогосподарських підприємствах розраховується в цілому за рік, крім
продукції (робіт, послуг) допоміжних виробництв, фактична собівартість яких
може визначатися щомісяця.
Об’єктами калькуляції є конкретні види продукції, робіт та послуг.
У рослинництві, крім сільськогосподарської продукції,
об’єктами обліку витрат можуть бути роботи, виконані в поточному році під
урожай майбутнього року.
Розрахунок собівартості сільськогосподарської продукції
(робіт, послуг) рекомендується здійснювати в такій послідовності:
а) розподіляються між окремими об’єктами планування та
обліку витрати з утримання необоротних активів;
б) визначається собівартість робіт та послуг
допоміжних виробництв;
в) розподіляються загальні витрати: на зрошення та
осушення земель, включаючи витрати на утримання меліоративних споруд, на
вапнування та гіпсування ґрунтів та на
утримання полезахисних смуг;
г) списується частина витрат бджільництва на
сільськогосподарські культури, що запилюються;
д) списуються з витрат основного виробництва суми надзвичайних
втрат (непередбачувані витрати);
е) розподіляються бригадні, фермські, цехові та
загальновиробничі витрати;
є) визначається загальна сума виробничих витрат по об’єктах
обліку;
ж) визначається собівартість продукції рослинництва;
з) визначається собівартість продукції підсобних
промислових виробництв з переробки рослинницької продукції;
і) розподіляються витрати з утримання кормоцехів (за
рішенням власника, що має бути затверджено наказом про облікову політику
підприємства, розподіл витрат може виконуватися щомісяця);
ї) визначається собівартість продукції тваринництва;
й) визначається собівартість продукції інших
промислових виробництв;
к) визначається собівартість товарної продукції
рослинництва, тваринництва та підсобних промислових виробництв.
Собівартість основної продукції
складається з загальних виробничих витрат (з врахуванням залишків на початок по
субрахунках рахунку 23) за мінусом вартості супутньої і побічної продукції.
Розподіл непрямих виробничих витрат
(рахунки 234 і 91) здійснюється на об’єкти обліку витрат пропорційно до обраної
бази розподілу:
-
рах. 234, 913 – пропорційно до обсягу виконаних робіт і наданих послуг
(т/км, у/га тощо);
-
рах. 911,912 - – пропорційно до суми прямих витрат за мінусом вартості
насіння у рослинництві і вартості кормів у тваринництві.
2.Калькулювання собівартості
продукції рослинництва.
Виробнича собівартість продукції рослинництва
визначається за видами сільськогосподарських культур.
Всі інші витрати на виконання операцій по підготовці
продукції до реалізації та її проведення відносяться на витрати зі збуту.
Якщо ці операції здійснюються за плату, їх розглядають
як виконання робіт на сторону з відображенням в складі доходів.
Витрати на обробіток площ, на яких повністю загинув
урожай внаслідок стихійного лиха, списуються
як непродуктивні втрати.
Витрати на вирощування культур, які частково загинули
або по яких стався недобір продукції внаслідок стихійного лиха, списуються на втрати
від стихійного лиха чи від
техногенних катастроф і аварій тощо.
Собівартість соломи, гички, стебел кукурудзи і
соняшнику, капустяного листя та іншої побічної продукції рослинництва
визначається виходячи із розрахунково-нормативних витрат на її збирання,
транспортування, пресування, скиртування та інші роботи, пов'язані із заготівлею
побічної чи основної продукції. При складанні звітної калькуляції із загальної
суми витрат на вирощування певної культури виключається вартість побічної.
Витрати на вирощування і збирання зернових культур
(включаючи вартість з доробки зерна на току, що проводиться в межах
календарного року) становлять собівартість зерна, зерновідходів та соломи.
Загальна сума витрат (без вартості соломи)
розподіляється між зерном і зерновідходами, при цьому зерно приймається за
одиницю, а зерновідходи прирівнюються до нього за коефіцієнтом, який
розраховується за вмістом в них повноцінного зерна.
Виробнича собівартість центнера цукрових буряків
(фабричних і маточних) визначається діленням загальної суми витрат на їх
вирощування і збирання (без вартості гички, оціненої за
нормативно-розрахунковими витратами) на фізичну масу буряків, визначену шляхом
зважування.
Для визначення собівартості продукції льону та
конопель витрати на їх вирощування розподіляються між насінням та соломкою
пропорційно до їх вартості за діючими цінами реалізації. Собівартість соломки
визначається діленням витрат на фізичну масу. Собівартість трести
льону-довгунця чи конопель включає вартість соломки і витрати на її
розстилання, перегортання, підняття із стелищ тощо.
Собівартість центнера насіння соняшнику визначається
діленням загальної суми витрат на вирощування та збирання продукції (без
вартості соняшничиння та кошиків у оцінці за нормативно-розрахунковими цінами)
на фізичну масу насіння після його доробки.
Для розрахунку собівартості центнера картоплі із
загальної суми витрат на її вирощування та збирання виключається вартість
картоплі, яка згодована худобі, що оцінюється за собівартістю кормових буряків
з урахуванням поживності. Решта суми витрат ділиться на кількість повноцінної
продукції.
Собівартість центнера готового силосу та сінажу
визначається вартістю закладеної зеленої маси і витрат на транспортування,
закладання в силосну споруду, трамбування (включаючи вартість використаної
плівки, консервантів та інших компонентів). Загальна сума витрат ділиться на
фізичну вагу одержаного готового силосу чи сінажу.
Для визначення собівартості продукції садівництва та
ягідників із загальної суми витрат поточного року виключається вартість живців,
відсадків, паростків, вусів, оцінених за реалізаційними цінами, та падалиці,
оціненої за цінами можливого використання.
3. Калькулювання собівартості
продукції тваринництва.
Витрати на утримання худоби і птиці (без витрат на
незавершене виробництво на кінець року та вартості побічної продукції)
становлять собівартість продукції тваринництва, причому:
а) вартість тварин, що загинули внаслідок стихійного
лиха, відноситься на надзвичайні витрати;
б) вартість тварин, що загинули з інших причин (без
сум, віднесених на матеріально відповідальних осіб), відображається за окремою
статтею в складі витрат на утримання відповідних видів і груп тварин.
Вартість гною, одержаного від групи тварин,
визначається виходячи з нормативно-розрахункових витрат, витрат на його
прибирання та до ставки до місця зберігання вартості підстилки.
Інша побічна продукція, така як: вовна-линька, пух,
перо, міражні яйця, м'ясо півників яєчних курей, забитих в добовому віці, м'ясо
забитих звірів, шкури загиблих тварин, оцінюється за цінами можливої реалізації
чи іншого використання. Її вартість відноситься на зменшення витрат на
утримання відповідних видів і груп худоби (птиці).
Продукцією вирощування та відгодівлі худоби і птиці
(великої рогатої худоби, свиней, овець, кролів, птиці) є приріст живої маси,
одержаний в звітному періоді, та жива маса.
Приріст живої маси молодняка тварин і тварин на
відгодівлі та птиці певного виду та групи визначається як різниця між масою
поголів'я, яке було на кінець року та яке вибуло протягом року (включаючи
загиблих), і масою тварин і птиці, які надійшли в групу протягом року,
включаючи приплід, та які були на початок року.
Собівартість центнера приросту живої маси визначається
діленням загальної суми витрат на утримання відповідної групи худоби чи птиці
(без вартості побічної продукції) - кількість центнерів приросту живої маси.
Собівартість живої маси молодняка тварин і тварин на
відгодівлі та птиці всіх вікових груп визначається виходячи з витрат на їх
вирощування і відгодівлю в поточному році (без вартості побічної продукції),
вартості худоби і птиці, що були в групі на початок року та надійшли з
основного стада чи з інших груп, ферм і
підприємств, та вартості приплоду (без вартості загиблих тварин).
Собівартість центнера живої маси худоби і птиці
визначається діленням їх вартості на кількість центнерів живої маси (без маси
тварин, що загинули).
У молочному скотарстві розраховується собівартість
центнера молока і однієї голови приплоду. Собівартість однієї голови приплоду розраховується за
вартістю 60 кормо-днів утримання корови.
Собівартість одного кормо-дня розраховується діленням
всієї суми витрат на утримання основного стада корів на кількість кормо-днів.
Для визначення собівартості центнера молока необхідно
загальну суму витрат на утримання корів (без вартості приплоду та побічної
продукції) розділити на кількість центнерів одержаного молока.
4.Калькулювання собівартості
продукції (робіт, послуг) допоміжних виробництв.
Собівартість одиниці продукції (робіт, послуг)
допоміжних виробництв визначається діленням суми витрат на обсяг продукції (робіт
та послуг).
Фактична собівартість продукції, робіт та послуг
допоміжних виробництв визначається щомісяця і за цією оцінкою відноситься на
споживачів. Послуги, надані одним допоміжним виробництвом іншому, оцінюються за
плановою собівартістю і не коригуються. Аналітичні рахунки закриваються в такій
черговості: газо-, тепло-, електро-, водопостачання, ремонтна майстерня, холодильні
установки, вантажний автотранспорт, гужовий транспорт.
Транспортні роботи тракторів і послуги живої тяглової
сили калькулюються один раз в кінці року.
Витрати на утримання газового господарства
обліковуються на одному аналітичному рахунку в розрізі окремих статей,
включаючи вартість одержаного газу. Обліковою і калькуляційною одиницею в
газопостачанні є 1 куб. метр. У підприємствах, де використовується лише
скраплений (балонний) газ, розраховується собівартість 1 кілограма газу.
Собівартість 10 ГКал
теплоенергії визначається діленням суми витрат на виробництво, придбання
та передачу споживачам теплоенергії на її загальну кількість без врахування
енергії, що використана на власні
потреби котельні, та втрат її в мережі. Собівартість теплоенергії
відноситься щомісяця на користувачів виходячи з її кількості,
спожитої кожним з них.
Для розрахунку собівартості 10 кіловат-годин електроенергії
потрібно всі витрати, пов'язані з її виробництвом на власних електростанціях,
вартість електроенергії, одержаної із загальної мережі, і витрати на утримання
електрогосподарства поділити на загальну кількість спожитої електроенергії без
урахування електроенергії, використаної електрогосподарством. Собівартість
електроенергії щомісяця списується на
споживачів виходячи з її кількості, відпущеної кожному з них. Витрати на
утримання електрогенераторів, змонтованих з доїльними, стригальними,
зварювальними та іншими агрегатами, відносять безпосередньо на відповідні
виробництва.
Фактична собівартість виконаних робіт в
ремонтно-механічній майстерні визначається щомісяця. В бухгалтерському обліку
витрати відображаються за окремими замовленнями (групою однорідних замовлень),
а загальновиробничі витрати ремонтно-механічної майстерні розподіляються між
окремими замовленнями пропорційно до нарахованої прямої оплати праці. Зняті з
відремонтованого об'єкта вузли і деталі оцінюються за справедливою вартістю
(вартістю відновлення) або вартістю придбання. На вартість знятих вузлів
(деталей) зменшуються витрати на ремонт об'єкта.
Фактична собівартість закінчених ремонтних робіт
щомісяця списується на споживачів послуг.
5.Калькулювання собівартості
продукції підсобних (промислових) виробництв.
У підсобних (промислових) виробництвах собівартість
виробленої продукції визначається на умовах франко-склад.
Собівартість продукції підсобних виробництв,
підприємств з переробки сільськогосподарської продукції, розраховується діленням
витрат на переробку та вартості переробленої продукції за договірною ціною (без
побічної продукції) на кількість одержаної основної продукції.
У разі переробки власної і давальницької сировини
калькуляція собівартості продукції здійснюється в два етапи: спочатку
обчислюється собівартість переробки одиниці сировини, для чого всі витрати на
переробку (без вартості побічної продукції) ділять на кількість переробленої
(власної та давальницької) сировини (переробка давальницької сировини
розглядається як виконання робіт на сторону), а потім визначається собівартість
власної готової продукції, для чого вартість сировини та суми витрат,
пов'язаних з її переробкою (без
вартості використаних відходів та побічної продукції за реалізаційними
цінами), діляться на кількість власної готової продукції.
Собівартість виробленої продукції млинів і крупорушок
включає в себе вартість переробленої сировини та витрати, пов'язані з її
переробкою.
Для визначення собівартості кожного виду продукції
(борошна, дерті) вартість переробленого зерна та інші прямі витрати відносяться
безпосередньо на конкретний вид продукції, а непрямі витрати на переробку
розподіляються між видами продукції пропорційно умовній кількості переробленої
сировини. Для розрахунку використовується
показник продуктивності млина у разі виготовлення конкретного виду
продукції. Наприклад, якщо продуктивність млина при переробці зерна на дерть на
30 відсотків вища, ніж при його
розмелюванні на борошно, то зерно, перероблене на борошно, перераховується в умовну продукцію із
застосуванням коефіцієнта 10, а на дерть - 0,7.
Собівартість
окремих видів продукції переробки
молока (вершки, сметана, масло, сир тощо) визначається діленням витрат на
виробництво конкретного виду
продукції на її масу. При цьому,
з загальної суми витрат виключається вартість використаних відвійок та іншої побічної продукції за
цінами реалізації. Непрямі витрати
розподіляються між окремими видами продукції
пропорційно виручці від
реалізації.
Для обчислення собівартості продукцію забою
тварин і птиці оцінюють за
фактичною собівартістю. Розраховується
фактична собівартість м'яса окремих видів тварин. Для
цього до вартості тварин додаються витрати на забій і
виключається вартість побічної продукції (шкур,
субпродуктів першої та другої категорії тощо) за встановленими цінами
чи цінами можливої реалізації. Результат ділиться на кількість одержаного
м'яса.
У плодоовочеконсервному
виробництві розраховується собівартість кожного виду продукції. Для цього
вартість перероблених овочів і фруктів (без вартості відходів за цінами
можливого їх використання) та інших компонентів (оцту, спецій, солі), оплата
праці, відрахування на соціальні заходи працівників прямо відносяться на відповідні види консервів.
Витрати, які не можуть бути прямо віднесені на певний вид продукції (непрямі
витрати), розподіляються між окремими її видами пропорційно кількості
вироблених умовних банок.
Собівартість продукції виноробного виробництва
визначається діленням суми витрат на виготовлення продукції включаючи сировину
і допоміжні матеріали, використані у виробництві (без вартості відходів за
реалізаційними цінами) на кількість готової продукції. Непрямі витрати на
виготовлення вина та виноматеріалів розподіляються між видами продукції
пропорційно кількості, а при потребі враховується ще й тривалість її
зберігання.