Анотація дисципліни «Технологічне обладнання харчових
виробництв»
Дисципліна вільного
вибору студента
Освітній рівень – бакалавр
Спеціальність – 133 Галузеве
машинобудування
Кафедра обладнання
переробних виробництв
Кількість кредитів ЕSTS –
10 , курс – 3 - 4, семестр – 6 – 7, лекції – 75 год, практичні – 75 год, самостійна
робота – 150 год, форма контролю – 6 сем. Залік, 7 сем. Екзамен, курсовий проект.
Мета дисципліни – сформулювати
у студентів комплекс знань з будови, призначення принципів роботи та основних
регулювань машин та обладнання переробних і харчових виробництв.
Основні завдання вивчення
дисципліни – засвоєння знань з призначення, будови основних видів машин та
вузлів, принципу роботи та розрахунку машин харчових
виробництв.
У результаті вивчення
навчальної дисципліни студент повинен:
знати:
- призначення машин і
обладнання переробних та харчових виробництв;
- будову основних видів
машин та вузлів;
- особливості будови
робочих органів машин;
- робочі процеси машин;
вміти:
- відповідно до виконуваної
операції підібрати типи машин;
- розрахувати
технологічні параметри машин та конструктивні елементи робочих
органів;
- відрегулювати машину на
задані параметри роботи.
Зміст дисципліни розкривається в
таких темах:
1. Загальні відомості про
технологічне обладнання для переробки сировини і напівфабрикатів.
2. Технологічне обладнання для
очищення сировини від сторонніх домішок.
3. Технологічне обладнання для
миття сировини і тари.
4. Технологічне обладнання для
сортування сировини.
5. Технологічне
обладнання для очищення, стерилізації і протирання сировини.
6. Технологічне
обладнання для переробки сировини і напівфабрикатів розділенням.
7. Технологічне
обладнання для розділення рідинних харчових продуктів.
8. Технологічне обладнання
для перемішування та отримання однорідних мас.
9. Технологічне
обладнання для проведення процесів теплообміну при обробці
сировини і
напівфабрикатів.
10. Технологічне
обладнання для проведення процесів екстракції, перегонки і ректифікації.
11. Технологічне
обладнання для випічки і теплової обробки харчових продуктів.
12. Технологічне
обладнання для теплової обробки фасованих харчових продуктів.
13. Вагове обладнання.
14. Дозуюче обладнання.
15. Технологічне
обладнання для завивання, пакування і фасування харчових продуктів.