Анотація дисципліни «Технологічне обладнання харчових виробництв»

 

Дисципліна вільного вибору студента

Освітній рівень – бакалавр

Спеціальність – 133 Галузеве машинобудування

Кафедра обладнання переробних виробництв

 

Кількість кредитів ЕSTS – 10 , курс – 3 - 4, семестр – 6 – 7, лекції – 75 год, практичні – 75 год, самостійна робота – 150 год, форма контролю – 6 сем. Залік, 7 сем. Екзамен, курсовий проект.

 

Мета дисципліни – сформулювати у студентів комплекс знань з будови, призначення принципів роботи та основних регулювань машин та обладнання переробних і харчових виробництв.

Основні завдання вивчення дисципліни – засвоєння знань з призначення, будови основних видів машин та вузлів, принципу роботи та розрахунку машин харчових

виробництв.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

- призначення машин і обладнання переробних та харчових виробництв;

- будову основних видів машин та вузлів;

- особливості будови робочих органів машин;

- робочі процеси машин;

вміти:

- відповідно до виконуваної операції підібрати типи машин;

- розрахувати технологічні параметри машин та конструктивні елементи робочих

органів;

- відрегулювати машину на задані параметри роботи.

 

Зміст дисципліни розкривається в таких темах:

1. Загальні відомості про технологічне обладнання для переробки сировини і напівфабрикатів.

2. Технологічне обладнання для очищення сировини від сторонніх домішок.

3. Технологічне обладнання для миття сировини і тари.

4. Технологічне обладнання для сортування сировини.

5. Технологічне обладнання для очищення, стерилізації і протирання сировини.

6. Технологічне обладнання для переробки сировини і напівфабрикатів розділенням.

7. Технологічне обладнання для розділення рідинних харчових продуктів.

8. Технологічне обладнання для перемішування та отримання однорідних мас.

9. Технологічне обладнання для проведення процесів теплообміну при обробці

сировини і напівфабрикатів.

10. Технологічне обладнання для проведення процесів екстракції, перегонки і ректифікації.

11. Технологічне обладнання для випічки і теплової обробки харчових продуктів.

12. Технологічне обладнання для теплової обробки фасованих харчових продуктів.

13. Вагове обладнання.

14. Дозуюче обладнання.

15. Технологічне обладнання для завивання, пакування і фасування харчових продуктів.