Лекція 10. Технологічне
обладнання для проведення процесів екстракції, перегонки і ректифікації
1. Обладнання для проведення дифузійних процесів.
2. Апарати для дефекації і сатурації.
3. Апарати для перегонки і ректифікації.
1. Обладнання для
проведення дифузійних процесів.
Апарати для
виділення методом екстракції розчинних речовин із твердого подрібненого
матеріалу називаються дифузійними апаратами або екстракторами. Процесом
екстракції є вибіркове відбирання речовини із рідини або твердого пористого тіла
рідиною.
Класифікацію
екстракторів проводять за багатьма ознаками:
- за режимом
роботи – періодичні, напівбезперервні, безперервні;
- за напрямком
руху розчинника і екстрагуючої речовини – прямотечійні, протитечійні;
- за тиском –
атмосферні, вакуумні і ті, що працюють під тиском;
- за конструкцією
– колонні і камерні, шнекові, лопатеві, ланцюгові, ротаційні, стрічкові.
Найбільше
розповсюдження в промисловості отримали нахилені двошнекові і вертикальні
лопатеві дифузійні апарати безперервної дії.
Нахилені дифузійні
апарати широко використовуються в цукровій промисловості. В нахиленому
двошнековому дифузійному апараті стружка цукрового буряка рухається знизу
вверх, а вода – зверху вниз.
Нахилений
двошнековий дифузійний апарат А1-ПДС-60 (рис. 10.1) складається з корпусу
15, встановленого на опорах під кутом 8…11° до лінії горизонту. Корпус апарата
вигитовляється у вигляді зварної конструкції, яка утворена двома циліндричними
поверхнями, що перетинаються. В нижній частині корпусу знахлдиться камера для
дифузійного соку і бункер 2 для завантаження бурякової стружки. У верхній
частині розміщені шнеки 7 для вивантаження жому із апарата.
Всередині
апарата розміщено два паралельних лопатевих вала 10 (лівий і правий) з лопатями
6, які розєднанні в середній частині апарату. Привід нижніх частин валів
здійснюється електродвигунами 1, а верхніх – електродвигунами 8.
Принцип дії
дифузійного апарату наступний. Бурякова стружка з приймального бункеа 2
переміщується шнеками здовж апарата. Екстрагуюча рідина, барометрична, жомопресова
та інша вода поступає в апарат в зоні вивантажувальних шнеків, переміщається
проти напряму руху стружки, насичується цукром і у вигляді дифузійного соку
проходить через сито 12, збирається в соковій камері і через штуцер видаляється
з апарату.
Перед подачею
стружки апарат наповнюють водою і підігрівають до температури не нижче 80°С.
Рівень води повинен бути приблизно 200 мм нижче верхньої точки шнеків
безпосередньо біля фільтрувального сита.
Рисунок 10.1 – Нахилений двошнековий дифузійний
апарат: 1, 8 – електродвигуни; 2 – прийомний
бункер, 3 – кришка; 4 – опора, 5 – перегородка; 6, 9 – лопаті; 7 – вивантажувальний шнек; 10 – вал; 11 – гріюча камера; 12 – сито; 13 – штуцер для виведення дифузійного соку; 14 – ребро; 15 – корпус.
Такий рівень потрібно
підтримувати протягом всієї роботи апарату. Приблизно через 30 хвилин після
початку подачі стружки в апарат впикають в роботу регулятор дозування свіжої
водо, щоб на 1 т стружки поступало 0,75 т води.
У нижній частині апарату є чотири парових камери, через
які проводиться обігрів апарату парою. Температура соко-стружкової суміші в
першій камері 68ºС, у другій і третій – 72ºС, у четвертій – 70ºС.
В багатьох
галузях харчової промисловості використовують колонні дифузійні апарати.
Колонний дифузійний апарат містить дифузійна установка
типу КДА.
Дифузійний апарат КДА-25-59 (рис. 10.2) являє собою
вертикальний циліндр (колону) висотою 15,37 м і діаметром 5,0 м.
Усередині вертикального циліндра підвішений на сферичному опорному підшипнику
пустотілий лопатевий вал діаметром 2,0 м, який має частоту обертання 0,6…1,0
об/хв, що дозволяє регулювати продуктивність апарату. Підігріта стружка з ошпарювача
за допомогою насоса подається в нижню частину колони в проміжок між циліндричною
стінкою апарату і порожнистим валом. Тут вона переміщається від низу до верху
за допомогою лопатей, що утворюють переривчасту гвинтову поверхню. У проміжках
між лопатями встановлені нерухомі контрлопаті, що не дозволяють масі стружки
обертатися навколо осі циліндра.
Обезцукрена стружка виводиться з верхньої частини апарату
і подається в віджимні шнеки за допомогою лопатевого пристрою, що обертається
разом з валом. Через верхній 19-й ряд контрлопатей в колону подається свіжа
вода, а трохи нижче підводиться вичавлена з обезцукреної стружки жомопресова
вода, яка замінює частину свіжої води. Втрата цукру обезцукреної стружки
становить 0,25-0,3% до маси буряка. Дифузійний сік в апараті рухається зверху
вниз назустріч стружці і виводиться з колони в ошпарювач через сита,
розташовані на нижньому кінці трубовала. Сік відкачують через ошпарювач
(125-130% до маси буряка). Перед направленням у дифузійну колону стружку
прогрівають в ошпарювачі для денатурації білків протоплазми клітин.
Рисунок 10.2 – Дифузійна установка типу КДА: 1 –
ошпарювач; 2 – підігрівач і насоси; 3 – вертикальний колонний дифузійний апарат.
Апарат КДА-25-59 забезпечений ошпарювачем 0-25-59, який
являє собою горизонтальний корпус циліндричної форми з шахтою для завантаження
і попереднього підігріву стружки. Усередині корпусу обертається шнек (частота
обертання 0,82…1,1 об/хв), що просуває стружку протягом 8 хв до
розвантажувального кінця ошпарювача. Значна частина циліндричної поверхні
корпусу ошпарювача забезпечена ситами, через які сік відбирається для
підігріву. Підігрітий сік знову повертається в ошпарювач, де поперечними
потоками омиває рухому стружку.
2. Апарати для
дефекації і сатурації.
Дифузійний сік, отриманий на
дифузійних апаратах, мутний, чорного кольору. Для очищення його нагрівають
парою в особливих підігрівачах до температури 90°С і добавляють вапняне молоко.
Ця операція називається дефекацією. При нагріванні соку і дії на нього вапна
коагулюють білки і чорні барвникові речовини буряка.
Дефекацію соку проводять в
дефекаторі ОД-6 (рис. 10.3). Він являє собою вертикальний циліндричний
корпус 4 з конічним днищем 7 і плоскою горизонтальною кришкою. На кришці
укріплена зварна рама 2 з встановленим на ній приводом перемішуючого пристрою,
що складається з електродвигуна і редуктора. Вал перемішуючого пристрою
зібраний за допомогою поздовжньо-скрутних муфт і складається з трьох частин із закріпленою
в нижній частині лопатевою мішалкою 9.
Верхній кінець вала встановлений
в двох підшипниках кочення, а нижній – в вертикальному підшипнику ковзання. В
середині валу є проміжний підшипник ковзання з центруючими тягами.
У середині корпусу встановлено
контрлопаті 5. Дифузійний сік подається по вигнутому патрубку 8, на якому
встановлений патрубок, призначений для подачі вапняного молока. Вапняне молоко
подається в кількості близько 12 % до маси соку. При обертанні мішалки
суміш інтенсивно перемішується. При цьому відбувається розкладання амідів
інвертного цукру, органічних і мінеральних кислот і пектинових речовин, а також
утворення нерозчинних кальцієвих солей. Сік в апараті рухається від низу до
верху і відводиться через переливний короб 3. Осад видаляється з дефекатора
через кутовий вентиль 10.
Якщо процес дефекації проходить
при зниженому рівні соку в апараті, то передбачений спеціальний патрубок (на
малюнку не показаний). Для огляду і очищення апарату є люк і скоби.
Встановлюється апарат безпосередньо на нижню частину корпусу з опорами 6.
Дефекований сік насичують
двоокисом вуглецю, проводячи першу сатурацію. При цьому частина вапна
перетворюється в нерозчинний дрібний кристалічний осад СаСО3 на поверхні частинок якого адсорбуються деякі
нецукри. Схема сатуратора наведена на рис. 10.4.
Сатуратор представляє
собою циліндричний корпус 2 з конічним днищем 9. В нижній частині корпусу встановлені
на рівних відстанях одна від одної три чавунні решітчасті перегородки 8,
призначені для більш повного розбивання пухирців сатураційного газу.
Сік по трубі 3 надходить
на розподілювальний зонт 4. На нижню перегородку по патрубку надходить також
сік та пісок, що спускаються з дефекатора при його чистці.
Рисунок 10.3 – Дефекатор ОД-6: 1 – привід; 2 –
рама; 3 – короб; 4 – корпус; 5 – контрлопать; 6 – опора; 7 – конічне дно; 8 –
патрубок для підводу соку; 9 – лопатева мішалка; 10 – кутовий вентиль.
Сатураційний газ через патрубок
6 надходить в колектор, а з нього дванацятьма трубами, які розміщені в два
яруси, по дотичній надходить в конічну частину сатуратора.
Газ, що використовується,
та пара, що виникла, підіймаються в верхню частину апарату. Там на їх шляху
встановлений відбивний зонт 1 для відділення краплин, що переміщуються разом з
газом. Додаткове відокремлення краплин соку виконується також у сепараторі, що знаходиться
над відбивним зонтом. Очищений газ по патрубку виходить в трубу, що виведена на
кришу заводу. Вловлений сік по трубці стікає в контрольний ящик. Для гасіння
піни над відбивним зонтом встановлений кільцевий барботер 11, в який по
патрубку подається пара.
Відсатурований сік по
трубам направляється в середнє відділення контрольного ящика, звідки
відбирається на подальші технологічні операції.
Рисунок 10.4 – Сатуратор 1С-6: 1 – відбивний
зонт; 2 – корпус; 3 – труба для підведення соку; 4 – розподілювальний зонт; 5 –
люк; 6 – труба для підведення газу; 7 – опора; 8 – решітка; 9 – конічне днище;
10 – відвідна труба; 11 – барботер парового піногасника.
Сік що пройшов сатурацію, для
покращення фільтрації нагрівають до 90°С і фільтрують на вакуумфільтрах, які
відділяють осад (СаСО3 +
цукри на ньому). Профільтрований сік світло-жовтого кольору. В ньому міститься
незначна кількість надлишкового вапна, тому сік піддають другій сатурації
діоксином вуглецю і знову фільтрують.
3. Апарати для
перегонки і ректифікації.
Розділення
рідких сумішей, що складаються із компонентів неоднакової леткості,
ректифікація і кінцеве очищення продукту виконується в колонних апаратах.
Ректифікація – це розділення гомогенних рідких сумішей шляхом багаторазового
взаємного обміну компонентами рідкої і парової фаз. В процесі ректифікації
речовини із рідкої фази переходять в парову , і навпаки.
Брагоректифікаційні
установки використовуються в спиртовій промисловості. Вони комплектуються
бражною, епюраційною і ректифікаційною колонами.
Ректифікаційні
колони, які входять в склад установок бувають повні, відгінні і концентраційні
(рис. 10.5).
Рисунок 10.5 – Схеми ректифікаційних колон: а – повна; б – неповна відгінна; в –
неповна концентраційна.
Повна колона 1 (рис. 10.5, а)
складається з відгінної і концентраційної частин, до складу яких входить
дефлегматор 2 і холодильник дистиляту 3. Гріюча пара підводиться в нижню
частину колони, а вода проходить через дефлегматор і холодильник. Двохкомпонентна
суміш в повну колону вводиться в середню частину (на верхню тарілку відгінної
частини колони). Дистилят відводиться з холодильника дистиляту.
Відгінна колона 1 (неповна) (рис. 10.5, б)
має тільки відгінну частину, в ній відсутній дефлегматор 2, а двохкомпонентна
суміш подається на її верхню тарілку. У цій колоні рідка суміш, що надходить, виробляється
низькокиплячим компонентом.
Концентраційна колона 1 (неповна)
(рис. 10.5, в) забезпечена дефлегматором 2, а двохкомпонентна суміш
надходить під нижню тарілку в пароподібному вигляді.
У повній ректифікаційній колоні 1
створюється можливість для отримання практично в чистому вигляді обох
компонентів бінарної (двохкомпонентної) суміші, яка розділяється. У неповній відгінній
колоні з нижньої частини відводиться практично чистий важколеткий компонент, а
з верхньої - пара, трохи збагачена легколетким компонентом. З верхньої частини
неповної концентраційної колони відводиться практично чистий легколеткий компонент,
а з нижньої – залишок, трохи збагачений важколетким компонентом.
Основним елементом колони
ректифікації, на якому здійснюється процес масообміну між парою і рідиною є
контактний пристрій. Інтенсивний масообмін на контактному пристрої досягається
шляхом створення розвиненої поверхні контакту фаз і активної гідродинамічної
обстановки. У спиртовій промисловості, як правило, застосовують тарілчасті
контактні пристрої, на яких здійснюється послідовно ступінчастий контакт фаз.
Тарілки ректифікаційних колон можуть бути (рис. 10.6): ковпачковими,
сітчастими, клапанними, лускатими, сітчатоклапанними, жалюзійно-клапанними і
ін. У всіх випадках на тарілці утримується шар рідини, через який проходить пара,
в результаті чого здійснюється масообмін.
Найпростіша одноковпачкова
тарілка одинарного кип'ятіння використовується в бражних колонах установок
малої продуктивності (для поділу рідин з завислими частинками або здатних
виділяти осад). У одноковпачкової тарілки подвійного кип'ятіння барботаж
відбувається з під вінця ковпачка і комірця. Завдяки цьому створюються
зустрічні потоки пари, що поліпшують контакт пари і рідини.
Багатоковпачкові тарілки
застосовують в колонах для поділу рідин, що не містять зважених часток. Вони
мають великий периметр барботажу і більш ефективні. Сітчасті (решітчасті)
тарілки мають отвори діаметром 2,5...3,5 мм (для розгону рідин, здатних
виділяти осад) і 8...12 мм (для розгону рідин з завислими частинками).
У провальній тарілці (решітчастого
типу) немає зливних склянок і рідка фаза зливається через ті ж отвори, через
які надходить на тарілку пара. Тарілки виготовляються зі сталевих або мідних
листів товщиною 2,5...6 мм. Щілини тарілки виконуються штампуванням або
фрезеруванням з живим перетином 10...15 %. Відстань між тарілками
становить 300...600 мм. Такі тарілки застосовуються в бражних колонах при
перегонці мелясної і зернокартопляної бражки.
У клапанних тарілках розподільним
пристроєм для пари є клапани (пластини тієї чи іншої форми), які перекривають
отвори тарілки і під тиском пари піднімаються, пропускаючи пару. Гранична
висота підйому клапана визначається висотою обмежувального пристрою. Клапанні
тарілки мають здатність до самоочищення. Вони використовуються в
ректифікаційних і епюраційних колонах.
Лускаті тарілки відносяться до
групи односпрямованих, де пара і рідина рухаються в одному напрямку, причому
пара сприяє руху рідини. Їх доцільно встановлювати в бражних колонах, які
працюють на мелясній і зернокартопельній бражці. Лускаті тарілки забезпечують
високу ефективність і продуктивність при роботі в струменевому режимі, коли
швидкість пари в щілинах перевищує 12 м/с.
Рисунок 10.6 – Тарілки ректифікаційних колон: а
– одноковпачкова одинарного кипіння; б – одноковпачкова подвійного кипіння; в –
багатоковпачкова; г – сітчаста (решітчаста); д – провальна; е – клапанна; ж – луската.
Роботу тарілок оцінюють за пропускною здатністю по парі і
рідині, за можливості розділяти робочу суміш, за діапазоном стійкої роботи, за
гідравлічним опором та ін. Пропускна здатність за парою і рідиною характеризує
продуктивність колон (питомий обсяг кінцевого продукту з одиниці поперечного
перерізу колони).