ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 1
Тема: Маркетингова товарна політика.
Мета заняття: Здобуття практичних навичок прийняття маркетингових товарних рішень.
Основні теоретичні положення
Управління асортиментом товарів пов’язано з його
кількісною оцінкою, яка здійснюється за допомогою коефіцієнтів повноти і
стійкості (стабільності) асортименту.
Коефіцієнт повноти асортименту характеризує відповідність
фактичної наявності товарів в момент перевірки затвердженому обов’язковому
асортиментному переліку.
Коефіцієнт повноти асортименту обчислюється:
де Nф – фактична кількість різновидів товарів;
Nа – кількість різновидів товарів, передбачена
обов’язковим асортиментним переліком.
Для надійнішої оцінки асортименту використовують
коефіцієнт стійкості (стабільності) асортименту, який характеризує безперебійну
наявність у продажу товарів, передбачених асортиментним переліком магазину.
Коефіцієнт стійкості (стабільності) асортименту обчислюється:
де N1,N2,…, Nn –
фактична кількість різновидів товарів у момент перевірок;
Nа – кількість різновидів товарів, передбачена
обов’язковим асортиментним переліком;
n – кількість перевірок.
Коефіцієнт стійкості (стабільності) асортименту може
розраховуватись шляхом фіксації відсутніх у магазині товарів, передбачених
обов’язковим асортиментним переліком. У такому разі коефіцієнт стійкості
(стабільності) асортименту обчислюється за формулою:
де Nв – кількість різновидів товарів, що були
відсутні у магазині під час перевірки;
Nа – кількість різновидів товарів,
передбачених обов’язковим асортиментним переліком;
n – кількість перевірок.