Тема 7. Управління
запасами на засадах логістики
1. Сутність
та класифікація запасів
2. Витрати
в системі управління запасами
3. Системи
регулювання запасів
Контрольні питання до теми:
1.
Поясніть причини виникнення матеріальних запасів.
2.
Наведіть класифікацію матеріальних запасів.
3. Розкрийте сутність та особливості
функціонування системи управління запасами з фіксованим розміром замовлення.
4. Розкрийте сутність та особливості
функціонування системи управління запасами з фіксованою періодичністю
замовлення.
Практичні завдання
Завдання 1
Ідентифікуйте запаси підприємства
наведені в таблиці.
Вид запасу |
Характеристика запасу |
1. Поточні
запаси. 2. Підготовчі
запаси. 3. Страхові
запаси. 4. Сезонні
запаси. |
- утворюються
для забезпечення безперервності роботи в період, необхідний для підготовки
матеріалів до використання і доставки їх на робочі місця; - утворюються
із-за сезонних коливань обсягів виробництва чи споживання; -утворюються
для забезпечення роботи підприємства на випадок можливих збоїв у процесі
постачання чи коливань обсягів виробництва; - утворюється
із-за невідповідності обсягів постачання і разового споживання і потрібні
підприємству для забезпечення безперервної роботи в інтервалі між двома
поставками. |
Завдання 2
Оцініть основні параметри систем управління запасами. Заповніть
таблицю.
Таблиця. Основні параметри систем управління запасами
Види
систем управління запасами |
Параметри |
Оцінка
параметрів |
З фіксованим
розміром замовлення |
1. Точка
замовлення. 2. Розмір
замовлення. 3. Тривалість часу між замовленнями |
|
З фіксованою
періодичністю замовлення |
1.
Максимальний рівень запасу. 2. Тривалість часу між замовленнями. 3. Розмір
замовлення. |
|
З двома
фіксованими рівнями запасів без постійної періодичності замовлення |
1.
Максимальний рівень запасу. 2. Точка
замовлення. 3. Тривалість часу між замовленнями 4. Розмір
замовлення. |
|
З двома фіксованими рівнями запасів і з фіксованою періодичністю
замовлення |
1.
Максимальний рівень запасу. 2. Точка
замовлення. 3. Тривалість часу між замовленнями 4. Розмір
замовлення. |
|