Тема 7. ПЛАНУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ
ЛЕКЦІЯ 9.
1. Методи планування
собівартості
При плануванні
собівартості продукції застосовуються такі методи:
1 Пофакторний
метод. Його суть полягає у визначенні впливу техніко-економічних
факторів на витрати виробництва у плановому році порівняно з попереднім. При
плануванні собівартості цей метод застосовується з метою:
- забезпечення
порівнянності показників плану з аналогічними показниками інших періодів;
- найбільш
повного обліку ефективності впровадження заходів щодо плану підвищення
ефективності виробництва;
- визначення
участі окремих служб, відділів і виробничих підрозділів у зниженні витрат.
Більш докладно
пофакторний метод планування собівартості буде розглянутий нижче (розділ
3.1.4).
2 Кошторисний
метод. Він припускає обґрунтування кожної статті собівартості за
допомогою спеціального кошторису витрат. Кошторисний метод дозволяє погодити
окремі розділи тактичного плану між собою й погодити їх із планами
внутрішньовиробничих підрозділів.
Розробити зведений кошторис
витрат на виробництво у плановому періоді та планову собівартість валової і
товарної продукції можна в наступному порядку.
1 Визначають сукупні витрати
на виробництво (Св) (кошторис витрат) як суму витрат за
економічними елементами за формулою
,
де - матеріальні витрати, грн;
- витрати на заробітну плату, грн;
- відрахування на соціальні заходи, грн;
- амортизація основних фондів і нематеріальних
активів, грн;
- інші витрати, пов’язані з виробництвом
продукції.
2 Визначити собівартість валової
продукції (Свп) можна згідно з формулою
,
де - витрати, що не враховують у виробничу
собівартість продукції, грн;
,
- відповідно витрати майбутніх періодів на
кінець і початок планового періоду, грн.
3 Виробнича собівартість
товарної продукції (Свиртп) визначається за
формулою
,
де ,
- відповідно залишки незавершеного виробництва
на кінець і початок планового періоду, грн.
4 Повна собівартість
товарної продукції (Сповтп) розраховується за
формулою
,
де - позавиробничі (комерційні) витрати, грн.
3 Метод
калькуляцій. За допомогою цього методу обґрунтовується розмір витрат на
виробництво одиниці продукції, робіт, послуг або їх структурних елементів.
Розробити планову калькуляцію
виробу можна за такою схемою:
1 Визначають суму витрат на
матеріали за формулою
,
де – закупівельна ціна і-го
матеріалу, грн;
- маса і-го матеріалу, кг;
- кількість найменувань матеріалів.
2 Основну заробітну плату
виробничих робітників розраховують за формулою
,
де - годинна тарифна ставка середнього розряду,
к./год;
- трудомісткість виробу, нормо-год.
3 Визначають розмір
додаткової заробітної плати за формулою
,
де - коефіцієнт додаткової заробітної плати.
4 Відрахування на соціальне
страхування розраховують за формулою
,
де - коефіцієнт відрахувань на
соціальне страхування,
5 Витрати на експлуатацію і
утримання обладнання розраховують за формулою
,
де - коефіцієнт витрат на експлуатацію і
утримання обладнання.
6 Загальновиробничі витрати
розраховують за формулою
,
де – коефіцієнт загальновиробничих витрат.
7 Визначають виробничу
собівартість виробу, яка становитиме
8 Адміністративні витрати визначають за формулою
,
де – коефіцієнт адміністративних витрат.
9 Розмір комерційних витрат визначають за формулою
,
де - коефіцієнт комерційних витрат.
10 Визначають повну собівартість за формулою
.
На основі повної собівартості далі планується ціна на
виріб з урахуванням планового прибутку.
4 Нормативний
метод. Рівень витрат на виробництво й реалізацію продукції, робіт,
послуг розраховується на основі заздалегідь складених норм і нормативів.
Перевага нормативного методу планування собівартості продукції - можливість
відособленого обліку відхилень від діючих (поточних) норм та їх причин. Це
дозволяє робити висновок про те, які фактори спричинили зміну витрат, і вчасно
ухвалювати оптимальні рішення, спрямовані на поліпшення економічних показників
роботи підприємства.
При плануванні
собівартості продукції зазначені методи
застосовуються, як правило, одночасно у комплексі, що дозволяє розв’язувати
низку взаємозалежних завдань планування витрат.
2. Методика
розрахунку зниження собівартості продукції за окремими факторами
Планування собівартості продукції з урахуванням впливу техніко-економічних
факторів має таку послідовність розрахунку.
1 Визначаються витрати на 1
грн товарної продукції базового періоду за формулою
,
де - товарна продукція в базовому
періоді, грн;
- собівартість товарної продукції в базовому
періоді, грн.
2 Визначається умовна
собівартість товарної продукції в плановому періоді (СумТП)
за рівнем цін та умов базового періоду за формулою
,
де - плановий обсяг товарної
продукції, грн;
3 За всіма
техніко-економічними факторами визначається зниження (збільшення) собівартості
продукції.
Економія від зниження
матеріальних витрат, витрат палива й енергії визначається за формулою
,
де - норми витрати сировини, матеріалів, палива,
енергії на одиницю продукції до й після проведення відповідних заходів;
,
- ціна одиниці сировини, матеріалів, палива,
енергії до й після проведення відповідних заходів;
- кількість одиниць продукції, що
випускається, з моменту проведення заходу до кінця планового періоду.
Зменшення витрат на
заробітну плату й відрахувань на соціальні потреби внаслідок зниження
трудомісткості одиниці продукції визначається за формулою
,
де - трудомісткість виготовлення одиниці
продукції до й після проведення відповідних заходів;
- середньогодинна тарифна ставка до й після
проведення відповідних заходів;
- середній відсоток додаткової заробітної
плати для даної категорії робітників;
- відсоток відрахувань на соціальні потреби.
Економія або
додаткові витрати при підвищенні якості продукції визначається за формулою
,
де - витрати на одиницю продукції до й після
підвищення якості.
Економія, обумовлена
зміною спеціалізації виробництва, визначається за
формулою
,
де - виробнича собівартість виробу;
- оптова ціна, за
якою ці вироби будуть надходити зі спеціалізованих підприємств;
- транспортно-заготівельні витрати на одиницю
виробу.
Відносна економія на
умовно-постійних витратах у результаті збільшення обсягу виробництва визначається
за формулою
,
де - собівартість товарної продукції базового
року;
- темп приросту товарної продукції в плановому
році порівняно з базовим;
- питома вага умовно-постійних витрат у
собівартості товарної продукції базового року.
Відносна економія на
амортизаційних відрахуваннях у результаті поліпшення використання
основних виробничих фондів визначається за формулою
,
де - сума амортизаційних відрахувань у базовому
й плановому роках;
- обсяги товарної продукції в базовому й
плановому періодах.
Сумарна економія витрат на
виробництво товарної продукції в плановому періоді (Есум)
визначається за формулою
.
4
Собівартість товарної продукції за планом в цінах та умовах базового року (Сп_бТП)
визначається за формулою
.
5 Враховуючи
вплив зовнішніх факторів ( зміну цін на сировину, комплектуючі, енергію, умови оплати праці),
розраховується планова собівартість продукції в цінах та умовах планового
періоду:
,
де - зміна цін на сировину, комплектуючі в плановому
періоді, грн.
6 Зміна обсягу товарної продукції в плановому періоді за
рахунок зниження (зростання) цін на продукцію визначається
за формулою
,
де - зниження товарної продукції в
плановому періоді за рахунок зниження (зростання) цін на продукцію, грн.
7 Планові витрати на 1 грн
товарної продукції визначаються за формулою
.
8 Визначається відсоток
зниження витрат на 1 грн товарної продукції порівняно з базовим періодом за
формулою
.
При розрахунку зниження
собівартості продукції за техніко-економічними факторами важливо виключити
повторний рахунок економії від впливу одних і тих самих факторів.