Тема 7. ПЛАНУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ
ЛЕКЦІЯ 8.
1. Мета, завдання та послідовність планування витрат
виробництва
Собівартість
продукції - це виражені у грошовій формі витрати підприємства на виробництво й
реалізацію продукції.
Метою планування витрат (собівартості) є оптимізація
поточних витрат підприємства, що забезпечує необхідні темпи зростання прибутку
й рентабельності на підставі раціонального використання грошових, трудових і
матеріальних ресурсів.
При розробленні плану
собівартості продукції мають бути розв’язані такі завдання:
- виконання аналізу
вартісних показників виробничої діяльності підприємства в цілому й окремих його
підрозділів;
- виявлення можливостей
й уточнення розмірів зниження собівартості продукції у плановому році порівняно
з попереднім періодом;
- складання калькуляції
собівартості основних видів продукції, що випускаються;
- виявлення недоцільних
витрат й розроблення заходів для їх ліквідації;
- визначення
рентабельності виробництва та рентабельності видів продукції, що випускаються;
- оцінка впливу на
собівартість, прибуток, рентабельність збільшення витрат на освоєння
виробництва нової продукції.
План за витратами підприємства складається з
таких розділів:
1)
розрахунок зниження собівартості продукції внаслідок
впливу на неї техніко-економічних факторів;
2)
калькулювання собівартості видів продукції, робіт і
послуг;
3)
кошторис витрат на виробництво.
Загальний принцип
включення певних витрат у собівартість полягає в тому, що через собівартість
відшкодовуються витрати підприємства, які забезпечують відтворення усіх
факторів виробництва, інші витрати покриваються із прибутку або інвестицій.
Непродуктивні
витрати, пов'язані з виробничою діяльністю (брак, недостачі, втрати матеріалів,
простої й т.ін.), також включаються у фактичну
собівартість, а втрати й порушення договірних зобов'язань (штрафні санкції)
компенсуються за рахунок прибутку.
2. Класифікація й облік витрат виробництва
Витрати виробництва
класифікують за такими ознаками:
1 За способом
віднесення на одиницю продукції витрати поділяють на:
- прямі - це витрати, які можна віднести безпосередньо
на певний виріб або деталь;
- непрямі – це витрати, які не
можна безпосередньо віднести на певний виріб або деталь, тому що вони пов’язані
не з виготовленням конкретних виробів, а з процесом виробництва в цілому
(наприклад, зарплата обслуговуючого й управлінського персоналу, утримання та
експлуатація будівель, споруд, машин тощо). При плануванні витрат виробництва
ці витрати об’єднують у групи і розподіляють за різними видами продукції
непрямим шляхом, тобто пропорційно заробітній платі виробничих робітників або
за будь-яким іншим показником.
2 На підставі
зв'язку з обсягом виробництва витрати поділяють на:
- постійні – це витрати, абсолютний
розмір яких із збільшенням (зменшенням)
обсягу випуску продукції істотно не змінюється;
- змінні - це витрати, загальна
сума яких за певний час залежить від обсягу виготовленої продукції.
У свою чергу, змінні витрати можна поділити на:
- пропорційні – це витрати, які
змінюються прямо пропорційно обсягу виробництва;
- непропорційні
витрати – це витрати, розмір яких змінюється
більшою мірою (прогресуючі), ніж обсяг виробництва, або повільніше, ніж
обсяг виробництва (регресуючі).
3 За ступенем
однорідності витрати поділяють на:
- елементні
витрати (однорідні) – це
витрати, які мають однаковий економічний зміст і є первинними.
- комплексні
витрати – це витрати, різнорідні за складом, охоплюють кілька елементів витрат
(витрати на утримання й експлуатацію устаткування, цехові витрати та ін.).
Основною є
класифікація витрат за економічними елементами і калькуляційними статтями.
За економічними
елементами затрати формуються відповідно до їх економічного змісту. Елементи
затрат є однаковими для всіх галузей, і на їх основі складається кошторис
витрат на виробництво. Він містить: матеріальні витрати, оплату праці,
відрахування на соціальні заходи, амортизацію основних фондів, інші операційні
витрати, інші витрати.
Калькуляційні статті – це затрати, які
відрізняються між собою функціональною роллю у виробничому процесі і місцем
виникнення. За статтями витрат визначають собівартість одиниці продукції, тобто
калькуляцію.