ТЕМА 3. ОРГАНІЗАЦІЯ
ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ
3.2. Принципи
організації виробничого процесу
З метою раціональної організації виробничого процесу і окремих його операцій, ефективного поєднання їх у просторі і часі необхідно дотримуватись певних принципів: пропорційності, паралельності, прямоточності, безперервності, ритмічності, гнучкості.
Принцип пропорційності передбачає узгодженість пропускної здатності всіх підрозділів підприємства – робочих місць, дільниць, цехів із випуску продукції. У разі недотримання принципу пропорційності на виробництві можуть виникати «вузькі місця» або недостатня завантаженість окремих підрозділів. Освоєння нових видів продукції, нерівномірне зниження трудомісткості зменшує продуктивність виробничого процесу, тому необхідно запобігати виникненню диспропорцій у процесі виробництва і своєчасно їх усувати.
Принцип паралельності передбачає суміщення операцій і процесів у часі.
Під час виготовлення складних виробів важливим є розчленування їх на окремі складові частини, суміщення часу виконання різних операцій над ними з метою скорочення тривалості виготовлення цих складових і в цілому виробництва продукції.
Принцип прямопотоковості передбачає раціональну побудову процесів, за якої шлях проходження предметів праці за всіма операціями буде найкоротшим. Цехи, дільниці, окремі робочі місця розміщують у порядку послідовності здійснення технологічного процесу.
Безперервність виробництва досягається в тому випадку, коли кожна наступна операція виробничого процесу починається відразу після закінчення попередньої, що дає можливість ліквідувати або звести до мінімуму міжопераційні перерви. Але досягти безперервності неможливо через велику диференціацію технологічного процесу, тому важливим завданням є синхронізація його операцій.
Ритмічність полягає у планомірній повторюваності випуску продукції за певним ритмом, тобто в однакові проміжки часу випускається однакова або рівномірно наростаюча кількість продукції і операції на робочих місцях регулярно повторюються.
Гнучкість дозволяє підприємству швидко адаптуватися до змін у виробництві в умовах ринку, освоювати нові види продукції у короткі терміни і з мінімальними витратами. Цей принцип є дуже актуальним в ринковій економіці, так як створюються можливості швидкого маневрування ресурсами.
Розглянуті головні принципи раціональної організації виробничого процесу на практиці реалізовуються не однаковою мірою. При організації виробничих процесів їх потрібно враховувати, але вибирати враховуючи ступінь важливості в конкретних умовах господарювання.