Лабораторне заняття №8
Тема:
Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs
та 90Sr у продуктах харчування та питній воді"(далі -
Нормативи)
Мета:
Ознайомитись з діючими Нормативами та
навчитись проводити розрахунки щодо придатності продуктів харчування за вмістом
радіонуклідів 137Cs та 90Sr
Завдання
1. Ознайомитись із загальними
положеннями Нормативів
Завдання
2. Вивчити вимоги до
виконання та оцінки результатів вимірювань
Завдання
3. Індивідуальні завдання
Матеріали: "Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs
та 90Sr у продуктах харчування та питній воді", методичні
рекомендації, підручники.
На
допомогу студенту
1) Державні гігієнічні нормативи "Допустимі рівні
вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування
та питній воді" (далі - Нормативи)
встановлені, виходячи з того, що вміст радіонуклідів 137Cs та 90Sr
у продуктах харчування та питній воді повинен забезпечити не перевищення
прийнятої границі річної ефективної дози внутрішнього опромінення 1 мЗв. При цьому опромінення за рахунок
надходження інших техногенних та природних радіонуклідів не враховується.
Нормативи запроваджуються з метою подальшого зниження
дози внутрішнього опромінення населення України шляхом обмеження надходження
радіонуклідів з продуктами харчування та стимуляції створення і дотримання
виробниками необхідних умов для одержання чистої продукції на радіоактивно
забруднених територіях.
Нормативи встановлюють гігієнічні нормативи вмісту 137Cs
та 90Sr у продуктах харчування та питній воді, а також вимоги з
дотримання вказаних допустимих рівнів під час виготовлення, імпорту, експорту
та обігу харчових продуктів.
Нормативи обов'язкові для фізичних та юридичних осіб,
діяльність яких пов'язана з виготовленням, імпортом, експортом та обігом
харчових продуктів, наданням послуг у сфері роздрібної торгівлі харчовими
продуктами, у сфері гуртової торгівлі та ресторанного господарства,
громадського харчування.
Контроль за дотриманням Нормативів покладається на
заклади державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України.
У документі терміни вживаються в такому значенні:
абсолютна похибка (вимірювання) – різниця
між результатом вимірювання та умовно істинним значенням вимірюваної величини
(ДСТУ 2681-94, пункт 5.2);
активність радіонукліда (А) у джерелі
(зразку) – відношення кількості dN
спонтанних ядерних переходів з певного ядерноенергетичного стану радіонукліду в
джерелі (зразку), що відбувається за певний інтервал часу dt, до цього
інтервалу,
А=dN/dt
допустимий рівень (далі -ДР) – похідний норматив для надходження радіонуклідів до
організму людини за календарний рік, усереднених за рік потужності
еквівалентної дози, концентрації радіонуклідів у повітрі, питній воді та
раціоні, щільності потоку частинок та ін., розрахований для референтних умов
опромінення із значень лімітів доз;
мінімально вимірювана активність
(питома) (далі -МВА) – мінімальна
питома активність радіонукліда, що може бути виміряна даним приладом у
лічильному зразку за визначений час з похибкою не вище заданої та довірчою
імовірністю 0,95;
продовольча сировина – продукція рослинного, тваринного, мінерального,
синтетичного чи біотехнічнологічного походження, що використовується для
виробництва харчових продуктів;
радіонукліди – радіоактивні атоми з певним числом протонів і
нейтронів у ядрі, що характеризуються масовим числом і атомним номером.
Радіонукліди з однаковим числом протонів одного й того самого хімічного
елемента називаються його радіоактивними ізотопами;
регламент радіаційно-гігієнічний – затверджені правила, умови, критерії для прийняття
рішення (у т.ч. у формі числових значень нормативів, контрольних рівнів тощо),
а також методи та способи вимірювань та розрахунку доз опромінення.
2)ЗВТ, що використовуються для вимірювання
питомих активностей радіонуклідів 137Cs та 90Sr у
харчових продуктах та питній воді, щодо забезпечення радіаційного контролю
(далі-РК) на предмет відповідності умовам Нормативів, повинні задовольняти
наступні вимоги:
- прилади, що використовуються, повинні бути занесені до
Державного реєстру ЗВТ України або конкретний зразок приладу повинен мати
свідоцтво про Державну метрологічну атестацію, видане Держспоживстандартом
України;
- границі допустимих відносних похибок ЗВТ при
вимірюваннях питомих активностей радіонуклідів 137Cs та 90Sr
у лічильних зразках харчових продуктів та питній воді не повинні перевищувати 40%;
- прилади повинні мати діюче свідоцтво про повірку;
- МВА радіонукліда в пробі повинна співвідноситися з ДР
для продукту, що піддається РК або досліджується, як
МВА £ kк.kд.ДР, (1)
де kк – коефіцієнт концентрування;
kд – коефіцієнт, що розраховується
для заданої достовірності контролю, яка характеризується довірчою імовірністю
p; при р = 0,95, коефіцієнт kд = 0,66.
Розрахунки допустимих рівнів умісту радіонуклідів 137Cs
та 90Sr для кожного з харчових продуктів виконані з урахуванням:
- відносної ролі продукту в постачанні певного
радіонукліда в організм на підставі статистичного аналізу даних про вміст
радіонуклідів у харчових продуктах у різних місцевостях;
- частки даного харчового продукту в раціоні.
Для визначення відповідності харчових продуктів критеріям радіаційної
безпеки використовується показник відповідності, значення якого розраховується
за результатами вимірювань питомих активностей 137Cs та 90Sr:
, (2)
де В – показник відповідності;
АCs,
АSr – результати вимірювань питомих активностей 137Cs та 90Sr
відповідно в пробі харчового продукту;
ДРCs
та ДРSr – нормативи вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr
відповідно в харчових продуктах і питній воді .
У разі, якщо отримані значення питомих активностей лічильних зразків
менші МВА ЗВТ, узятих для границь відносної похибки вимірювання 40% та довірчої
імовірності 0,95, необхідно прийняти їх такими, що дорівнюють:
АCs = 1,2
МВА/kкCs ;
АSr = 1,2 МВА/kкSr , (3)
де
kкCs та kкSr – коефіцієнти концентрування для 137Cs
та 90Sr відповідно.
Значення абсолютної похибки визначення показника В розраховується за
такою формулою:
∆В = kp, (4)
де DВ – абсолютна похибка визначення показника
відповідності;
kp
- коефіцієнт, що залежить від прийнятої довірчої імовірності та закону
розподілу випадкових величин АCs, АSr (для довірчої
імовірності 0,95 та невідомого закону розподілу kp= 1,1);
DАCs, DАSr – абсолютні похибки вимірювань
питомих активностей 137Cs та 90Sr.
Величини DАCs, DАSr визначаються для конкретних
зразків ЗВТ, МВВ та умов виконання вимірювань (активності проби, часу
вимірювання та ін.).
Оцінка харчового продукту на предмет
його придатності до використання за призначенням проводиться шляхом перевірки
виконання умови:
В + 0,6 DВ £ 1,0 (5)
де 0,6 –
коефіцієнт, розрахований для достовірності контролю, що характеризується
довірчою імовірністю 0,95.
При
вимірюваннях питомих активностей 137Cs та 90Sr значення
МВА та коефіцієнтів концентрування проби повинні бути такими, що не впливають
на перевірку співвідношення (5) з урахуванням (2), (3).
Харчовий
продукт уважається придатним до використання за призначенням, якщо виконується
умова (5).
Якщо
в результаті виконання РК зразка харчового продукту умова (5) не виконується,
то для остаточного прийняття рішення щодо використання даного продукту
рекомендується:
- перевірити вплив значень коефіцієнтів концентрування
по 137Cs та 90Sr на значення МВА та величину коефіцієнта
відповідності. За необхідності провести повторну підготовку проби з метою
збільшення значень kкCs та kкSr;
- провести повторні вимірювання питомих активностей АCs,
АSr зразка із збільшенням часу вимірювання і маси проби;
- змінити метод виконання контролю, а в разі потреби
виконати вимірювання із застосуванням термічного чи радіохімічного
концентрування проби та ін.
В окремих випадках рекомендується зробити повторний відбір проб даного
харчового продукту та його контроль.
Визнання харчового продукту таким, що непридатний до використання за
призначенням, можливе лише при невиконанні умови (5) при обов'язковому
виконанні умов (1) .
Результати радіаційного контролю (досліджень, випробувань) оформлюються
Протоколом відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025-2001.
Харчові продукти, якість яких не відповідає
встановленим нормативам, вилучаються з обігу. Обґрунтування можливих способів
використання чи утилізації або знищення харчових продуктів, визнаних
непридатними для харчових цілей, проводиться їх власником за узгодженням з
територіальними закладами державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ
України.
№ з/п |
Найменування
продукту |
ДРCs,
Бк/кг |
ДРSr, Бк/кг
|
1 |
Зерно, борошно-круп'яні та хлібобулочні вироби |
||
1.1. Зерно продовольче, у
т.ч. пшениця, жито, овес, ячмінь, просо, гречка, рис, кукурудза, сорго та
інших зернових культур
|
50 |
20 |
|
1.2.
Борошно, борошняні хлібопекарські суміші, крупа, крохмаль, зерно плющене чи
перероблене в пластівці; макаронні вироби, круп'яні вироби, толокно;
напівфабрикати зернові; готові продукти, виготовлені із зерна, зернових
культур, у т.ч. сухі сніданки, мюслі, продукти, одержані шляхом здуття чи
обсмажування зернових та інше
|
30 |
10 |
|
1.3.
Хліб та хлібобулочні вироби, у т.ч. з добавками; продукти борошняні, у т.ч.
борошняні кондитерські вироби, напівфабрикати з тіста |
20 |
5 |
|
2 |
Молоко та молочні продукти |
||
2.1. Сире
товарне молоко для промислової переробки (крім продуктів дитячого
харчування), молоко рідке та вершки, сироватка молочна; продукти
кисломолочні, у т.ч. сири свіжі, йогурти, йогуртні продукти, десерти
кисломолочні свіжі, напої кисломолочні та інші; продукти, вироблені на основі
молока та вершків, у т.ч. з додаванням немолочних компонентів (морозиво,
виготовлене на основі молока чи вершків, торти з морозива, напої молочні,
десерти молочні та інше) |
100 |
20 |
|
2.2. Масло
вершкове (у т.ч. масло коров'яче, спреди, молочний жир та інше); бутербродні
пасти на основі масла вершкового |
200 |
40 |
|
2.3. Сири
сичужні тверді, сири розсольні, сири плавлені, сири голубі |
200 |
100 |
|
2.4. Продукти
молочні сухі, у т.ч. молоко, вершки, казеїн та інші; сухі молочні суміші,
концентрати харчові на основі молока |
500 |
100 |
|
2.5. Сире
товарне молоко для промислової переробки
(для продуктів дитячого харчування) |
40 |
5 |
|
3 |
М'ясо та м'ясопродукти |
||
3.1. М¢ясо забійних тварин, птиці (свіже,
охолоджене, заморожене) без кісток для промислової переробки, м'ясо, харчові
субпродукти (у т.ч. кишки-сирець, кров харчова) забійних тварин та свійської
птиці свіжі, заморожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у
т.ч. напівфабрикати, готові продукти, ковбаси, консерви м'ясні та
м'ясо-рослинні |
200 |
20 |
|
3.2. М'ясо диких
тварин та птиці |
400 |
40 |
|
3.3. М'ясо
забійних тварин, свійської птиці сушене та продукти його переробки |
400 |
40 |
|
3.4. Кістки
тварин та птиці всіх видів |
50 |
200 |
|
4 |
Риба, нерибні об'єкти промислу та продукти їх переробки |
||
4.1. Риба свіжа
та морожена, різних способів обробки; риб'ячий жир, ікра (у т.ч. штучна),
молочко та інші рибні продукти; продукти переробки, у т.ч. рибні
напівфабрикати, готові продукти з риби (масло рибне, масло ікорне, рибні
пасти та інші), рибні пресерви та консерви |
150 |
35 |
|
4.2. Сушені або
в'ялені риба та нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні
безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців) |
300 |
70 |
|
4.3. Водорості, морські трави та продукти їх
переробки |
200 |
70 |
|
4.4. Водорості та морські трави сушені |
600 |
200 |
|
5 |
Яйця птиці та продукти їх переробки |
||
5.1. Яйця птиці
та рідкі яєчні продукти; напівфабрикати та готові вироби з яєць птиці |
100 |
30 |
|
5.2. Сушені
продукти переробки яєць птиці, у т.ч. яєчний порошок, сушені білок, жовток;
сухі суміші, вироблені на основі яєць птиці |
400 |
100 |
|
6 |
Овочі та продукти їх переробки |
||
6.1. Картопля
свіжа та продукти переробки картоплі, у т.ч. картопля консервована, картопля
заморожена; кулінарні картопляні вироби, напівфабрикати з картоплі |
60 |
20 |
|
6.2. Свіжі овочі (листові, у т.ч. столова зелень,
плодові, баштанні, коренеплоди), бобові, кукурудза цукрова, гриби
(культивовані); продукти переробки овочів, у т.ч. напівфабрикати, готові
продукти, соки, консерви та інше |
40 |
20 |
|
6.3 Овочеві концентрати (у т.ч. томатна паста,
томатні соуси, кетчупи, тощо) |
120 |
50 |
|
6.4. Сушені овочі (у т.ч. картопля), гриби
(культивовані) та овочеві суміші; продукти переробки сушених овочів |
240 |
80 |
|
7 |
Фрукти та ягоди |
||
7.1. Фрукти та
ягоди свіжі, заморожені, консервовані; соки фруктові та ягідні |
70 |
10 |
|
7.2. Продукти
переробки фруктів та ягід (варення, пасти, джеми, повидло, желе та інші |
140 |
20 |
|
7.3. Сухі фрукти
та ягоди, у т.ч. продукти сублімаційної сушки, сухі суміші на фруктовій та
ягідній основі |
280 |
40 |
|
7.4. Горіхи та
продукти їх переробки |
70 |
10 |
|
7.5. Суміші
соків фруктово-ягідних з овочевими |
50 |
15 |
|
8 |
Цукор, кондитерські
вироби (карамель, ірис, пастила, мармелад, тощо), желейні вироби, шоколад та
вироби з нього; гумка жувальна |
50 |
30 |
9 |
Гриби та ягоди дикорослі
свіжі, заморожені, консервовані
|
500 |
50 |
10 |
Гриби та ягоди дикорослі сушені |
2500 |
250 |
11 |
Насіння олійних
культур (соняшнику, кунжуту, арахісу, маку та інших, за винятком сої);
продукти їх переробки, за винятком рослинних жирів та олій |
70 |
10 |
12 |
Жири та олії
рослинні, продукти, вироблені на їх основі, у т. ч. маргарини, кулінарні
жири, кондитерські жири, креми та інші |
100 |
30 |
13 |
Чай байховий,
пресований, ароматизований, з рослинними домішками; кава зелена, смажена (у
зернах, мелена, розчинна); какао-боби, какао терте, какао-порошок; сухі
розчинні напої на основі чаю, какао, кави та замінників кави (обсмажений солод,
цикорій та інше) |
200 |
50 |
14 |
Вода питна (з підземних джерел питного водопостачання
вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів) |
2 |
2 |
15 |
Напої |
||
15.1. Мінеральна
вода (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом
природних радіонуклідів) |
10 |
5 |
|
15.2.
Безалкогольні та слабоалкогольні напої, у т.ч. на основі рослинної сировини;
пиво, квас, морозиво соковмісне; концентрати напоїв, які не включені до інших
розділів |
20 |
20 |
|
15.3.Алкогольні
напої (за винятком пива) |
50 |
30 |
|
16 |
Лікарські
рослини сушені; фіточаї, мате (парагвайський чай), каркаде (суданська
троянда) та інші |
200 |
100 |
17 |
Тютюн та
тютюнові вироби |
120 |
50 |
18 |
Біологічно
активні добавки (БАД) усіх видів; екстракти та загущувачі харчові рослинного
походження (речовини з вмістом пектину, пектинати та пектати; агар-гар та
інші клеї та загусники рослинного походження) |
200 |
50 |
19 |
Прянощі; спеції
та їх суміші; приправи, у т.ч. соуси (соєвий соус, грибний та інші), за
винятком томатних соусів, гірчиця (готова, гірчичний порошок), салатні
заправки, майонез та інше |
120 |
50 |
20 |
Харчові добавки
та їх суміші (барвники натуральні та штучні, стабілізатори, емульгатори,
ароматизатори, наповнювачі та інші); оцет; сода харчова; дріжджі; харчові
концентрати для виготовлення перших і других страв, десертів, мусів, кремів
та ін., які не включені до переліку в інших пунктах; супи та бульйони
швидкого приготування; солодовий екстракт |
150 |
50 |
21 |
Сіль кухонна
харчова та сольові суміші |
120 |
30 |
22 |
Мед та продукти
бджільництва |
200 |
50 |
23 |
Продукти
дитячого харчування |
||
Готові продукти
дитячого харчування, сухі молочні суміші |
40 |
5 |
Приклад
розрахунків
Як приклад виконувалися дослідження на вміст радіонуклідів проби
томатного соку. Було отримано результати вимірювань питомих активностей 137Cs та 90Sr :
АCs = 19,5 ± 4,1 Бк/л (DАCs =4,1 Бк/л);
АSr = 7,4 ± 2,3 Бк/л
(DАSr = 2,3
Бк/л).
Нормативи
вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у соках овочевих
(пункт 3 Нормативів):
ДРCs = 40 Бк/л;
ДРSr = 20 Бк/л.
Розрахувати значення показника відповідності В за
такою формулою:
,
або
Розрахувати значення абсолютної похибки - ∆В
визначення показника відповідності за
такою формулою:
∆В = kp ,
або
∆В = 1,1
Перевірити виконання співвідношення
В+0,6DВ £ 1,0.
0,85+0,6·0,17 = 0,95 ,
що є менше ніж 1,0 – умова виконується, продукт придатний до вживання.
За отриманими результатами заповнити бланк
Протоколу наведеного нижче(свої дані записуйте праворуч в продовження).
Приклад
Лабораторія
екології ЛДТУ_________________________________________________________
Повна
назва установи, організації, лабораторії, що виконує дослідження
місцезнаходження,
свідоцтво про атестацію
ПРОТОКОЛ №13_____________
досліджень проб харчових продуктів на вміст радіонуклідів
від 13 травня 2013 року_________________________
1. Замовник: ТзОВ Волиньтабак______________________________________
/назва
організації/
2. Найменування проби:сік томатний,
Ангола___________________________
/продукт,
країна, виробник/
3. Мета
дослідження__________________________________________________
4. Дата відбору
зразків________________________________________________
5. Дата проведення
досліджень_________________________________________
6. Перелік нормативних та
методичних документів______________________
7. Перелік засобів
вимірювальної техніки________________________________
/назва та дата державної повірки/
8. Отримані результати
Найменування величин |
Питома активність 137Cs, Бк/кг |
Питома активність 90Sr, Бк/кг |
Показник відповідності В, відн.од.* |
Похибка DВ, відн.од.** |
|
Результати
вимірювань та розрахунків |
|
|
|
|
|
Допустимі рівні та умови за
Нормативами |
|
|
В+0,6DВ£1,0 |
DВ
£ 0,4*** |
|
* ;
**∆В = kp ;
9. Критерій оцінки В+0,6DВ = 0,95, що менше одиниці (1,0).
Примітка.
Особи, відповідальні за
проведення вимірювань та розрахунків:
ст.
гр. ЕОС-32 Тюлькіна Альбіна___________________________________________
/посада
та прізвище виконавця/ /підпис/
10. Висновок Досліджений зразок сік томатний за вмістом радіонуклідів відповідає
вимогам "Допустимих рівнів вмісту
радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування
та питній воді”, достовірність оцінки не нижче
0,95.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Особа відповідальна за
висновок
___________________________шеф________________________________________
/посада та прізвище виконавця/
/підпис/
3) Індивідуальні завдання
Провести розрахунки та зробити висновки.
Таблиця 2 - Індивідуальні завдання
Інд. № |
Продукт
харчування |
Питома активність,
Бк/кг (л) |
|
цезію |
стронцію |
||
1. |
Борошно |
30,5 ± 4,1 |
19,5 ± 4,1 |
2. |
Хліб та
хлібобулочні вироби |
19,6± 3,1 |
4,5 ± 1,1 |
3. |
М'ясо диких
тварин та птиці |
390,6± 13,4 |
34,5 ± 8,6 |
4. |
Водорості та
морські трави сушені |
580,0± 44,1 |
116,5 ± 17,4 |
5. |
Картопля свіжа |
58,6± 13,4 |
18,5 ± 1,6 |
6. |
Фрукти та ягоди
свіжі |
70,5 ± 4,8 |
9,5 ± 0,1 |
7. |
Борошно |
20,6± 3,1 |
9,5 ± 2,1 |
8. |
Гриби та ягоди
дикорослі свіжі |
420,0± 42,1 |
46,5 ± 12,0 |
9. |
Гриби та ягоди
дикорослі сушені |
2480,0± 144,1 |
216,5 ± 47,4 |
10.
|
Вода питна |
0,6± 0,1 |
0,5 ± 0,1 |
11.
|
Мед та продукти
бджільництва |
190,0± 22,1 |
46,5 ± 12,0 |
12.
|
Алкогольні напої
|
45,6± 9,4 |
21,5 ± 5,6 |
13.
|
Хліб та
хлібобулочні вироби |
21,6± 5,1 |
4,5 ± 0,1 |
14.
|
М'ясо диких
тварин та птиці |
492,6± 23,4 |
31,5 ± 4,6 |
15.
|
Картопля свіжа |
48,6± 9,4 |
21,5 ± 5,6 |
16.
|
Гриби та ягоди
дикорослі сушені |
2580,0± 94,1 |
216,5 ± 37,4 |
17.
|
Мед та продукти
бджільництва |
140,0± 42,1 |
48,5 ± 2,0 |
18.
|
Алкогольні напої
|
50,6± 9,4 |
31,5 ± 5,6 |
19.
|
Вода питна |
1,6± 0,4 |
1,5 ± 0,5 |
20.
|
Гриби та ягоди
дикорослі свіжі |
450,0± 45,1 |
36,5 ± 12,0 |
21.
|
Водорості та
морські трави сушені |
620,0± 42,1 |
116,5 ± 22,0 |
22.
|
Хліб та
хлібобулочні вироби |
20,0± 2,1 |
6,5 ± 2,0 |
23.
|
Фрукти та ягоди
свіжі |
60,5 ± 9,8 |
8,5 ± 4,1 |
24.
|
Борошно |
40,5 ± 4,8 |
29,5 ± 5,1 |
25.
|
М'ясо диких
тварин та птиці |
380,6± 33,4 |
38,5 ± 9,6 |
26.
|
Борошно |
28,5 ± 4,1 |
20,5 ± 4,1 |
27.
|
Хліб та
хлібобулочні вироби |
22,6± 3,1 |
3,5 ± 1,1 |
28.
|
М'ясо диких
тварин та птиці |
380,6± 23,4 |
24,5 ± 9,6 |
29.
|
Водорості та
морські трави сушені |
590,0± 40,1 |
110,5 ± 12,4 |
30.
|
Картопля свіжа |
51,6± 15,4 |
19,5 ± 3,6 |