Лабораторне заняття №9
Тема: Ветеринарно-санітарна
експертиза і ветсаноцінка сировини і готової
продукції в умовах м’ясокомбінату на забрудненість радіонуклідами
Мета: Навчити
студентів проводити радіаційний контроль
в умовах
м’ясокомбінату
Завдання
1. Ознайомитись із етапами радіаційного контролю в умовах
м’ясокомбінату
Прилади
та матеріали: СРП-68-О1, СРП-88Н,
РУГ-91, 01 с-г тварини, м’ясо та ін. продукти.
На
допомогу студенту
1)
Згідно з Законом України “Про забезпечення санітарного та епідемічного
благополуччя населення” (ст.2) вплив радіаційного фактору на населення підлягає
обов’язковій регламентації. Мірою впливу радіації на організм є ефективна доза
опромінення. Одним із важливих заходів зменшення доз опромінення населення є
встановлення гігієнічних регламентів вмісту радіонуклідів в продуктах
харчування та питній воді.
Враховуючи ці обставини на підприємствах
Держхарчопрому проводиться радіологічний контроль сировини і готової продукції
згідно законами “Про правовий режим території, що зазнала радіологічного
забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” (ст. 17, ст. 19) та
“Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР”, “Про статус і
соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської
катастрофи” відповідно до "Тимчасових рекомендацій щодо ведення
радіаційного контролю на підприємствах харчової переробної промисловості
України (19 квітня 1992 р.).
Беручи до уваги існуючу радіаційну обстановку,
можливості транзитних поставок сировини
та продукції потрібно проводити радіаційний контроль не тільки в зонах
посиленого радіоекологічного контролю, що викликає крайню необхідність в
набуванні практичних навиків майбутніми лікарями ветеринарної медицини в
проведенні ветеринарно-санітарної експертизи сировини і готової продукції на
вміст радіонуклідів цезію і визначенні відповідної ветеринарно-санітарної
оцінки.
Радіологічний
контроль на м’ясокомбінаті проводиться в 3 етапи:
1) радіаційний контроль сировини (с-г
тварин) (І-ша радіологічна точка на
приймальному майданчику);
2) радіаційний контроль туш на фінальній
точці (орієнтовно за допомогою приладу СРП-68-01), відбирання
проб для подальшого дослідження в радіологічній лабораторії (2-га радіологічна
точка);
3) радіологічний контроль сировини,
готової продукції і допоміжних матеріалів за допомогою β-радіометра,
РУГ-91, 01, РУБ-О1 П6.
Радіаційний контроль сировини на
приймальному майданчику м’ясокомбінату.
Відповідно до
“Тимчасових рекомендацій по прийманню, передзабійному
утриманню, переробці на підприємствах м’ясної промисловості тварин, забруднених
радіоактивними речовинами, субпродуктів, жиру, кишок” проводиться радіологічний
контроль сировини по “Методиці прижиттєвого визначення питомої активності
ізотопів цезію в м’язовій тканині с-г тварин” (1993 р.) за допомогою приладів
СРП-68-О1, СРП-88Н, РУГ-91. Методика використовується при тимчасовому
допустимому забрудненні с/г тварини по цезію, встановленому 200 Бк/кг.
Суть методу: метод базується на існуючий залежності
між зареєстрованою радіометрами інтенсивністю γ-випромінювання від
засвоєного в м’язових тканинах радіоцезію та його
питомою активністю з урахуванням ваги тварин.
Підготовити ділянки в області стегна і лопатки
(помити, почистити, якщо забрудненні тварини, у овець - вистригти шерсть).
Закріпити коліматор на вимірювальній голівці блоку детектування радіометрів
СРП-68-О1 або СРП-88Н, увімкнути радіометр і перевірити його працездатність.
Блок детектування розміщують на висоті рівній висоті місця контролю тварини. Показники
записують в одиницях, в яких проградуйований прилад.
При радіологічному
дослідженні в кожної тварин вимірюють інтенсивність γ-випромінювання у
ділянці стегна та лопатки, фіксують результати у журналі та розраховують питому
активність ізотопів цезію за формулою:
А= В(Р – К х Рф)
= В х Рдійсн. (1)
де Рф
- інтенсивність γ-випромінювання у відповідних одиницях (СРП-68-01 в мкР/год, РУГ-91 в Бк/кг, СРП-88Н
в імп.),
Р - середньоарифметичне значення показників
радіометрів при без посередньому вимірюванні тварин у ділянці стегна та лопатки
(мкР/год, Бк/кг, імп. відповідно);
(2)
Рдійсн. – дійсне значення показників приладів, визначене
після віднімання фонового значення:
Рдійсн. = Р – К
х Рф
(3)
К,В – коефіцієнти, які залежать від ваги тварин і
беруться з табл.1.
(для γ-радіометра СРП-68-01)
Показники
|
Вага
сільськогосподарських тварин, кг |
|||||||
500-600 |
400-500 |
300-400 |
200-300 |
150-200 |
100-150 |
75-100 |
50-75 |
|
К |
0,6 |
0,66 |
0,7 |
0,8 |
0,84 |
0,9 |
0,92 |
0,95 |
В,пх10-8
Кі/кг |
0,15 |
0,2 |
0,25 |
0,35 |
0,5 |
0,7 |
1,0 |
1,5 |
МДА,
пх10-8 Кі/кг |
0,5 |
0,7 |
1,0 |
1,5 |
2,0 |
3,0 |
4,0 |
5,0 |
Мінімальна
кількість вимірювань |
1 |
1 |
1 |
2 |
4 |
9 |
16 |
25 |
Для зручності та експресності проведення радіаційного контролю на основі
одержаної формули можемо використовувати такі таблиці питомої активності
ізотопів цезію в м’язовій тканині с/г тварин, які дозволяють без розрахунку
давати відповідь ветеринарному лікарю про відповідність сировини діючим нормам.
Мінімальна детекторна активність (МДА) розрахована при РФ – 9 мкР/год (СРП-68-01); 250 імп/с (СРП-88Н);
1200 Бк/кг (РУГ-01). У діапазоні 75-200 кг свиней потрібно
вимірювати не менше 2 разів, а овець - декілька разів.
Готуємо радіометр до роботи,
визначаємо γ-фон (вимірюємо 5разів і розраховуємо середньоарифметичне),
якщо він в межах 9мкР/год (СРП-68-01), 250 імп/с
(СРП-88Н), 1200 Бк/кг (РУГ-01), то вимірюємо Рдійсне в ділянці стегна і в ділянці
лопатки за формулою 2.
Використовуючи формули 3 та
1 визначаємо питому активність м’яса тварини за радіоцезієм.
Одержаний результат порівнюють із зазначеним
МДА для відповідного приладу
і дають висновки відповідно
до ДР-2006.
Рдійсн., мкР/год |
Питома активність А, пх10-8 Кі/кг |
|||||||
Вага сільськогосподарських
тварин, кг |
||||||||
500-600 |
400-500 |
300-400 |
200-300 |
150-200 |
100-150 |
75-100 |
50-75 |
|
1,0 |
0,15 |
0,2 |
0,25 |
0,4 |
0,5 |
0,7 |
1,0 |
1,5 |
1,5 |
0,23 |
0,3 |
0,4 |
0,5 |
0,8 |
1,1 |
1,5 |
2,3 |
2,0 |
0,3 |
0,4 |
0,5 |
0,7 |
1,0 |
1,4 |
2,0 |
3,0 |
2,5 |
0,4 |
0,5 |
0,6 |
0,9 |
1,3 |
1,8 |
2,8 |
3,8 |
3,0 |
0,45 |
0,6 |
0,8 |
1,0 |
1,5 |
2,1 |
3,0 |
4,5 |
3,5 |
0,5 |
0,7 |
0,9 |
1,2 |
1,8 |
2,5 |
3,5 |
5,3 |
4,0 |
0,6 |
0,8 |
1,0 |
1,4 |
2,0 |
2,8 |
4,0 |
6,0 |
5,0 |
0,75 |
1,0 |
1,3 |
1,8 |
2,5 |
3,5 |
5,0 |
7,5 |
5,5 |
0,8 |
1,1 |
1,4 |
1,9 |
2,8 |
3,9 |
5,5 |
|
6,0 |
0,9 |
1,2 |
1,5 |
2,1 |
3,0 |
4,2 |
6,0 |
9,0 |
7,0 |
0,05 |
1,4 |
1,8 |
2,5 |
3,5 |
4,8 |
7,0 |
11,0 |
7,5 |
1,1 |
1,5 |
1,9 |
2,7 |
3,8 |
5,3 |
7,5 |
|
8,0 |
1,2 |
1,6 |
2,0 |
2,8 |
4,0 |
5,6 |
8,0 |
12 |
8,5 |
1,3 |
1,7 |
2,2 |
3,0 |
4,3 |
6,0 |
|
|
9,0 |
1,35 |
1,8 |
2,3 |
3,2 |
4,5 |
6,3 |
9,0 |
|
9,5 |
1,4 |
1,9 |
2,4 |
3,4 |
4,8 |
6,7 |
|
|
10,0 |
1,5 |
2,0 |
3,5 |
5,0 |
7,0 |
10,0 |
|
|
11,0 |
1,65 |
2,2 |
2,8 |
3,9 |
5,5 |
8,0 |
11,0 |
|
11,5 |
1,7 |
2,3 |
2,9 |
4,1 |
5,8 |
|
|
|
12,0 |
1,8 |
2,4 |
3,0 |
4,2 |
6,0 |
|
|
|
12,5 |
1,9 |
2,5 |
3,1 |
4,4 |
6,3 |
|
|
|
13,0 |
1,95 |
2,6 |
3,3 |
4,6 |
6,5 |
|
|
|
13,5 |
2,0 |
2,7 |
3,4 |
4,8 |
|
|
|
|
14,0 |
2,1 |
2,8 |
3,5 |
4,9 |
7,0 |
|
|
|
14,5 |
2,2 |
2,9 |
3,6 |
5,1 |
|
|
|
|
15,0 |
2,25 |
3,0 |
3,9 |
5,3 |
7,5 |
|
|
|
15,5 |
2,3 |
3,1 |
3,9 |
5,5 |
|
|
|
|
16,0 |
2,4 |
3,2 |
4,0 |
5,6 |
|
|
|
|
16,5 |
2,5 |
3,3 |
4,1 |
5,8 |
|
|
|
|
17,0 |
2,55 |
3,4 |
4,3 |
6,0 |
8,5 |
|
|
|
17,5 |
2,6 |
3,5 |
4,4 |
6,2 |
|
|
|
|
18,0 |
2,7 |
3,6 |
4,5 |
6,3 |
9,0 |
|
|
|
18,5 |
2,8 |
3,7 |
4,0 |
6,5 |
|
|
|
|
19,0 |
2,9 |
3,8 |
4,8 |
6,7 |
9,5 |
|
|
|
20,0 |
3,0 |
4,0 |
5,0 |
7,0 |
10,0 |
|
|
|
21,0 |
3,2 |
4,2 |
5,3 |
7,4 |
|
|
|
|
22,0 |
3,3 |
4,4 |
5,5 |
7,7 |
|
|
|
|
23,0 |
3,5 |
4,6 |
5,8 |
8,1 |
|
|
|
|
24,0 |
3,6 |
4,8 |
6,0 |
8,9 |
|
|
|
|
25,0 |
3,8 |
5,0 |
6,3 |
8,8 |
|
|
|
|
26,0 |
3,9 |
5,2 |
6,5 |
|
|
|
|
|
27,0 |
4,1 |
5,4 |
6,8 |
|
|
|
|
|
28,0 |
4,2 |
5,6 |
7,0 |
|
|
|
|
|
29,0 |
4,4 |
5,8 |
7,3 |
|
|
|
|
|
30,0 |
4,5 |
6,0 |
7,5 |
|
|
|
|
|
Якщо сировина надійшла з господарств безумовного відселення,
або вона використовується для виготовлення продукції, дитячого харчування і у
випадку, коли вона надійшла з контрольних областей без сертифікатів,
відбираються проби м’яса (30 – 50 г без жиру в ділянці місця зарізу,
лопатки, стегна, загальна середня проба
0,5 – 1,0 кг залежно від прибору).
Від партії худоби до 10 голів відбирається
1 проба, від 10 до 50 голів - 2
проби, від 50 до 100 голів - 4 проби,
більше 100 голів - 8 проб. Відбір проб сировини та продукції для дослідження
проводиться згідно з “Методикою
експресного визначення об’ємної та питомої активності бета-нуклідів у воді,
продуктах харчування, продукції рослинництва та тваринництва” методом “прямого”
вимірювання “товстих” проб. Маса відібраної проби залежить від типу радіометра
та геометрії вимірювання. Так, при дослідженні на багатоканальних аналізаторах
та γ-радіометрах типу РКГ-05П, РУП-01П6 маса становить 1,0 кг на
γ-радіометрах РУГ-91 - 2-0,5 кг.
Визначення проводять експрес-методом (див лабораторне заняття №7).
2) Індивідуальні завдання
1.Згідно свого варіанту (табл. 3)
проведіть розрахунки питомої активності та порівняйте їх із табличними даними
(табл.2).
2.Зробіть висновки про відповідність
м’яса діючим нормативам.
3.Запишіть дані про ДР-2006 по м’ясу за
вмістом цезію та стронцію.
4.Яка залежність між питомою активністю
та вагою с/г тварин?
Таблиця 3 - Індивідуальні завдання
Інд. № |
Покази, мкР/год |
Вага, кг |
Інд. № |
Покази, мкР/год |
Вага, кг |
||
стегно |
лопатка |
стегно |
лопатка |
||||
1.
|
6 |
7 |
550 |
16 |
6 |
8 |
50 |
2.
|
6 |
8 |
570 |
17 |
8 |
10 |
60 |
3.
|
8 |
9 |
490 |
18 |
6 |
11 |
70 |
4.
|
10 |
11 |
420 |
19 |
12 |
6 |
110 |
5.
|
12 |
14 |
220 |
20 |
5 |
14 |
70 |
6.
|
17 |
14 |
240 |
21 |
16 |
18 |
110 |
7.
|
16 |
18 |
310 |
22 |
20 |
21 |
240 |
8.
|
20 |
23 |
525 |
23 |
25 |
22 |
310 |
9.
|
25 |
22 |
310 |
24 |
25 |
26 |
525 |
10.
|
25 |
26 |
320 |
25 |
27 |
28 |
310 |
11.
|
27 |
28 |
420 |
26 |
20 |
21 |
420 |
12.
|
26 |
31 |
406 |
27 |
30 |
33 |
406 |
13.
|
30 |
33 |
600 |
28 |
36 |
35 |
600 |
14.
|
36 |
35 |
507 |
29 |
30 |
32 |
507 |
15.
|
37 |
32 |
550 |
30 |
10 |
6 |
78 |