Вуглеводи. Глюкоза.

1. Які речовини належать до класу вуглеводів?

2. Яку класифікацію вуглеводів ви знаєте?

3. Дайте визначення й наведіть приклади моносахаридів, олігосахаридів та полісахаридів.

4. Розкажіть про поширення вуглеводів у природі та їх вміст у харчових продуктах.

5. Які вуглеводи — моносахариди, олігосахариди чи полісахариди — вступають у реакцію гідролізу.

6. Чим є за будовою глюкоза?

         7. Чим подібна глюкоза до альдегідів?

         8. Чим подібна глюкоза до багатоатомних спиртів?

9. Якими хімічними реакціями можна виявити в молекулі глюкози:

а) гідроксильні групи;

б) альдегідну групу?

10. Який процес відбувається з глюкозою під дією дріждів?

11. У якій масі води потрібно розчинити 50 г глюкози, щоб виготовити розчин із масовою часткою вуглеводу 9 %?

12. Обчисліть маси розчинів глюкози з її масовими частками 7 і 23 %, необхідні для приготування 300 г 10 %-го розчину цієї сполуки.

13. Яка маса срібла утворюється при окисненні 0,5 моль глюкози надлишком амоніачного розчину аргентум(І) оксиду?

14. Який об’єм вуглекислого газу (н. у.) виділиться при повному перетворенні 95 г глюкози на спирт під час бродіння?

15. У результаті молочнокислого бродіння глюкози утворилося 3,6 г молочної кислоти і залишилось 8,4 г глюкози. Обчисліть массу вуглеводу до початку реакції.

16. За рівнянням фотосинтезу 6CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 обчисліть, на скільки літрів зменшиться об’єм вуглекислого газу в повітрі (н.у.), якщо внаслідок фотосинтезу утвориться 540 г глюкози.

17. Обчисліть масу продукту молочнокислого бродіння глюкози, що входить до складу розчину масою 200 г з масовою часткою розчиненої речовини 30 %.

18. Який обєм вуглекислого газу можна отримати під час спалювання 10 моль глюкози?

19. Яка якісна реакція на глюкозу?