Вуглеводи. Глюкоза.
1. Які речовини належать до класу вуглеводів?
2. Яку класифікацію
вуглеводів ви знаєте?
3. Дайте визначення й
наведіть приклади моносахаридів, олігосахаридів та полісахаридів.
4. Розкажіть про поширення
вуглеводів у природі та їх вміст у харчових продуктах.
5. Які вуглеводи —
моносахариди, олігосахариди чи полісахариди — вступають у реакцію гідролізу.
6. Чим є за будовою глюкоза?
7. Чим подібна
глюкоза до альдегідів?
8. Чим подібна
глюкоза до багатоатомних спиртів?
9. Якими хімічними
реакціями можна виявити в молекулі глюкози:
а) гідроксильні групи;
б) альдегідну групу?
10. Який процес відбувається з глюкозою під дією дріждів?
11. У якій масі води потрібно розчинити
12. Обчисліть маси розчинів глюкози з її масовими частками 7 і 23 %, необхідні для приготування
13. Яка маса срібла утворюється
при окисненні 0,5 моль глюкози надлишком амоніачного розчину аргентум(І) оксиду?
14. Який об’єм вуглекислого
газу (н. у.) виділиться при повному
перетворенні
15. У результаті молочнокислого бродіння
глюкози утворилося
16. За рівнянням
фотосинтезу 6CO2 + 6H2O → C6H12O6 + 6O2 обчисліть, на скільки літрів зменшиться об’єм вуглекислого газу в повітрі
(н.у.), якщо внаслідок фотосинтезу утвориться
17. Обчисліть масу продукту
молочнокислого бродіння глюкози, що входить до складу розчину масою
18. Який об’єм вуглекислого газу можна отримати під час спалювання 10 моль глюкози?
19. Яка якісна реакція на глюкозу?