Сахароза.
Крохмаль. Целюлоза.
1. Які вуглеводи називають дисахаридами?
2. Яка формула сахарози?
3. Яка формула крохмалю ы целюлози?
4. Порівняйте сахарозу і глюкозу за фізичними та хімічними властивостями.
5. Як ви
поясните те, що, маючи однакову молекулярну формулу, крохмаль і целюлоза
істотно відрізняються за фізичними й хімічними
властивостями?
6. Чому сахарозу відносять до дисахаридів, а крохмаль і
целюлозу — до полісахаридів?
7. Як якісно визначити
крохмаль?
8. Опишіть схему добування цукру.
9. Які способи одержання
сахарози, крохмалю й целюлози вам відомі?
10. Напишіть хімічні рівняння, які відповідають наведеним
нижче перетворенням, і вкажіть умови перебігу реакцій:
сахароза → глюкоза → етанол → етиловий естер оцтової кислоти.
11. Які маси
цукру і його
водного розчину з масовою часткою 10 % потрібно змішати, щоб виготовити
12. Що вам відомо про поширення
вивчених оксигеновмісних органічних сполук у природі й харчових продуктах?
13. Для приготування чаю часто на одну
склянку води беруть 1,5 чайної
ложки цукру (близько
14. Обчисліть масу кукурудзяних
зерен з масовою часткою крохмалю 70 %, необхідного для добування спирту масою
15. Складіть рівняння
реакцій, що відбуваються з вуглекислим газом, починаючи з фотосинтезу й завершуючи диханням людини.
16. Обчисліть масу
кисню, яка надійшла в повітря з рослин,
якщо в них утворилося
100 т полісахаридів.
17. За допомогою
яких хімічних реакцій можна відрізнити
розчин
етанолу від розчину:
а) гліцеролу; б) фенолу;
в) етаналю; г) етанової кислоти;
д) глюкози; е) сахарози?
18. Як експериментально розрізнити такі речовини:
а) сахарозу і глюкозу; в) крохмаль і глюкозу.
19. Напишіть хімічні рівняння, які відповідають наведеним
нижче перетворенням.
вуглекислий газ
↑
крохмаль
→ глюкоза → сорбіт
↓
глюконова кислота
20. Яку масу цукру треба взяти, щоб отримати