Сахароза. Крохмаль. Целюлоза.

1. Які вуглеводи називають дисахаридами?

         2. Яка формула сахарози?

         3. Яка формула крохмалю ы целюлози?

         4. Порівняйте сахарозу і глюкозу за фізичними та хімічними властивостями.

5. Як ви поясните те, що, маючи однакову молекулярну формулу, крохмаль і целюлоза істотно відрізняються за фізичними й хімічними властивостями?

6. Чому сахарозу відносять до дисахаридів, а крохмаль і целюлозу — до полісахаридів?

7. Як якісно визначити крохмаль?

8. Опишіть схему добування цукру.

9. Які способи одержання сахарози, крохмалю й целюлози вам відомі?

10. Напишіть хімічні рівняння, які відповідають наведеним нижче перетворенням, і вкажіть умови перебігу реакцій:

сахароза глюкоза етанол етиловий естер оцтової кислоти.

11. Які маси цукру і його водного розчину з масовою часткою 10 % потрібно змішати, щоб виготовити 200 г 20 %-го розчину?

12. Що вам відомо про поширення вивчених оксигеновмісних органічних сполук у природі й харчових продуктах?

13. Для приготування чаю часто на одну склянку води беруть 1,5 чайної ложки цукру (близько 15 г). Обчисліть масу глюкози, яка утвориться внаслідок повного гідролізу такої порції сахарози.

14. Обчисліть масу кукурудзяних зерен з масовою часткою крохмалю 70 %, необхідного для добування спирту масою 115 кг.

15. Складіть рівняння реакцій, що відбуваються з вуглекислим газом, починаючи з фотосинтезу й завершуючи диханням людини.

16. Обчисліть масу кисню, яка надійшла в повітря з рослин, якщо в них утворилося 100 т полісахаридів.

17. За допомогою яких хімічних реакцій можна відрізнити розчин етанолу від розчину:

а) гліцеролу;                б) фенолу;

в) етаналю;                            г) етанової кислоти;

д) глюкози;                   е) сахарози?

18. Як експериментально розрізнити такі речовини:

а) сахарозу і глюкозу; в) крохмаль і глюкозу.

         19. Напишіть хімічні рівняння, які відповідають наведеним нижче перетворенням.

вуглекислий газ

                   крохмаль → глюкоза → сорбіт

глюконова кислота

20. Яку масу цукру треба взяти, щоб отримати 250 г розчину з масовою часткою цукру 10 %?