Амінокислоти.

1. Склад і будова молекул.

Молекули амінокислот містять дві функціональні групи: карбоксильну та аміногрупу.

Загальна формула – R‑CHCOOH

                                        |

                                       NH2

 

Амінокислоти класифікують за кількома ознаками.

‑ зважаючи на будову карбонового ланцюга, амінокислои поділяють на циклічні й нециклічні.

‑ існують амінокислоти, що містять дві карбоксильні або дві аміногрупи, гідроксильні групи, сульфуровмісні групи. Приклади амінокислот (табл. 2):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                Таблиця 2.

Представники деяких амінокислот

‑ сполуки з однією аміногрупою та однією карбоксильною групою в молекулі поділяють за взаємним розміщенням цих груп на α-амінокислоти,
β-амінокислоти, γ-амінокислоти.

2. Фізичні властивості.

Амінокислотикристалічні речовини, мають високі температури плавлення, розчиняються у воді, а в органічних розчинниках, як правило, нерозчинні. Цим властивостям відповідає структура біполярного йона:

Водні розчини амінокислот з однією аміногрупою в молекулі майже нейтральні; в них індикатори не змінюють свого забарвлення.

Деякі амінокислоти мають солодкий або гіркий смак.

 

3. Хімічні властивості.

 

Амінокислотиамфотерні сполуки, оскільки взаємодіють з кислотами й основами.

Найважливіша особливість амінокислот – здатність молекул взаємодіяти між собою з утворенням поліпептидів:

 

Зв'язок між залишками амінокислот називають пептидним, а групу

--пептидною групою.

Поліпептидний ланцюг є основою будови молекул білків.

Рис. 1 Фрагмент моделі поліпептидного ланцюга

         4. Добування та застосування.

Амінокислоти добувають кількома способами. Один із
них – гідроліз білків. Під час тривалого нагрівання білків із кислотами або лугами утворюються суміші амінокислот і деякі інші речовини. Виділити з такої суміші кожну амінокислоту дуже важко. Мікробіологічний спосіб добування амінокислот ґрунтується на розщепленні білків певними мікроорганізмами. Існують також синтетичні методи добування цих сполук.

 

 

 

Застосування.