Амінокислоти.
1. Склад і будова молекул.
Молекули амінокислот містять дві функціональні групи: карбоксильну та
аміногрупу.
Загальна формула – R‑CH‑COOH
|
NH2
Амінокислоти класифікують за кількома
ознаками.
‑ зважаючи на будову
карбонового ланцюга, амінокислои поділяють на циклічні й нециклічні.
‑ існують амінокислоти, що містять дві карбоксильні або дві
аміногрупи, гідроксильні групи, сульфуровмісні групи. Приклади амінокислот
(табл. 2):
Таблиця
2.
Представники
деяких амінокислот
‑ сполуки з однією аміногрупою та однією карбоксильною групою в
молекулі поділяють за взаємним
розміщенням цих груп на α-амінокислоти,
β-амінокислоти, γ-амінокислоти.
2. Фізичні властивості.
Амінокислоти – кристалічні
речовини, мають високі температури плавлення, розчиняються у воді, а в органічних розчинниках, як
правило, нерозчинні. Цим властивостям відповідає структура
біполярного йона:
Водні розчини амінокислот з однією аміногрупою в молекулі майже нейтральні;
в них індикатори не змінюють свого забарвлення.
Деякі амінокислоти мають солодкий або гіркий смак.
3. Хімічні властивості.
Амінокислоти – амфотерні сполуки, оскільки взаємодіють з кислотами й основами.
Найважливіша особливість
амінокислот – здатність молекул взаємодіяти між собою з утворенням поліпептидів:
Зв'язок між залишками амінокислот називають пептидним, а групу
--пептидною групою.
Поліпептидний ланцюг є основою будови молекул білків.
Рис. 1 Фрагмент моделі
поліпептидного ланцюга
4.
Добування та застосування.
Амінокислоти добувають кількома способами. Один із
них – гідроліз білків. Під час
тривалого нагрівання білків із кислотами або лугами утворюються суміші
амінокислот і деякі інші речовини. Виділити з такої суміші кожну амінокислоту
дуже важко. Мікробіологічний спосіб
добування амінокислот ґрунтується на розщепленні білків певними
мікроорганізмами. Існують також синтетичні
методи добування цих сполук.
Застосування.