Карбонові кислоти.
Одним із важливих класів оксигеновмісних органічних сполук є клас
карбонових кислот. До класу карбонових кислот належать речовини, у молекулах яких функціональна карбоксильна
група
О
∕∕
‑С
\ ОН
або ‑СООН
сполучена
з вуглеводневим радикалом
(у найпростішої з цих речовин з атомом Гідрогену). Загальна формула карбонових кислот:
СnН2n+1СООН,
або R ‑ СООН
1. Поширеність у природі.
Карбонові кислоти є надзвичайно поширеними у природі органічними сполуками
і виконують різноманітні функції в живих організмах. Вони містяться у рослинах:
яблучна – у яблуках, винограді; лимонна – у цитрусових; щавлева – у щавлі,
ревені. Трапляються карбонові кислоти й у тваринному світі: мурашина – у
виділеннях мурашок, молочна – у молоці ссавців, м’язах після фізичного
навантаження. Тому тривіальні назви деяких кислот походять від назв відповідних
рослин і тварин.
2. Класифікація карбонових кислот.
за кількістю карбоксильних груп:
‑ монокарбонові кислоти, наприклад: мурашина кислота, оцтова кислота;
‑ полікарбоннові кислоти, наприклад: щавлева кислота, янтарна кислота.
за будовою вуглеводневого
радикалу:
‑ насичені карбонові кислоти, наприклад: мурашина кислота, оцтова
кислота;
‑ ненасичені карбонові кислоти, наприклад: акрилова кислота;
‑ ароматичні карбонові кислоти, наприклад: бензойна кислота.
3. Номенклатура.
Для найменування карбонових кислот широко вживаються тривіальні назви,
наприклад мурашина, оцтова,
стеаринова тощо. Згідно з вимогами
IUPAC назви карбонових
кислот утворюють від назви відповідних
вуглеводнів, враховуючи й атом Карбону карбоксильної групи, і закінчення
–ова і слово кислота.
Наприклад,
НСООН - метанова (мурашина, форміатна);
СН3СООН - етанова (оцтова, ацетатна);
4. Фізичні
властивості.
Мурашина, оцтова і пропіонова кислоти за звичайних умов – рідини з різким
запахом, що необмежено змішуються з водою з утворенням розчину. Масляна та інші
кислоти з кількістю атомів карбону в молекулах до дев’яти є оліїстими рідинами,
мають неприємний запах і погано розчиняються у воді. Вищі карбонові кислоти –
тверді, нерозчинні у воді речовини.
Температури кипіння карбонових кислот вищі, ніж одноатомних спиртів із
такою самою кількістю атомів карбону в молекулах.
5. Хімічні властивості.
Карбонові кислоти проявляють всі властивості характерні для неорганічних
кислот і є слабкими електролітами:
1.
Дисоціація.
СН3СООН
↔Н+ + СН3СОО‑
Зміна забарвлення індикаторів свідчить
ро кисле середовище.
2. Реакції з металами.
2СH3COOH
+ 2Na → 2CH3COONa + H2;
3.
Реакції з основними оксидами.
2СH3COOH
+ Na2O → 2CH3COONa + H2O;
4.
Реакції з основами.
СH3COOH
+ NaOH → CH3COONa + H2O;
5. Реакції з солями слабких
кислот.
2СH3COOH
+ Na2CO3 → 2CH3COONa + H2O +
CO2;
6.
Реакції зі спиртами у присутності каталізатора - сульфатної кислоти. Продукти
цих реакцій є естери. Звідси і назва ‑ реакція естерифікації:
СH3COOH
+ С2Н5ОН ↔ CH3COOС2Н5
+ H2O
оцтова
етиловий етиловий естер
кислота спирт оцтової кислоти
Зворотна реакція називається омиленням
або гідролізом складного ефіру.
6. Добування та застосування.
У промисловості оцтову кислоту отримують наступними методами:
• суха перегонка деревини;
• оцтове бродіння розчинів етанолу;
• окислення оцтового альдегіду киснем повітря у присутності каталізатора.
У
лабораторії карбонові кислоти добувають переважно за реакціями їхніх солей
із сильними неорганічними кислотами (зазвичай сульфатною).
7. Застосування.
• харчова промисловість:
консервант, смакова добавка
У вигляді 5‑15 %-ного розчину оцтова кислота добре відома як оцет.
Оцет отримують при розбавленні водою оцтової есенції – 80 %-го розчину оцтової
кислоти. У свою чергу оцтову есенцію отримують перегонкою продуктів оцтового
бродіння.
• виробництво лікарських препаратів
• як розчинник: безводна оцтова
кислота добре розчиняє значну кількість як органічних, так і неорганічних
речовин.