Тема 5
«Правда про пиво або
пивний алкоголізм»
План
1. Пивний
алкоголізм біда молодих.
2. Пивний
алкоголізм.
3. Вплив пива на
організм людини.
4. Пиво – наркотик,
що викликає агресію.
5. Про отрутні
сполуки шкідливість пива не заведено говорити.
6. Пивний
алкоголізм призводить до деградації поколінь.
Література
1. Маюрова О.М.
З доповіді президента Міжнародної академії тверезостіhttp://www.tvereza.info/sobriety/today/ways.html
2. Науковий висновок кафедри наркології Харківської медичної академії післядипломноїосвіти:http://www.tvereza.info/alcohol/beer/narcolog.html
3. Клименка І. П.
«Гірка правда про пиво»
(http://www.tvereza.info/downloads/literature/gorkajapravdaopive.html).
4. Веденский И.
Н. Опыт принудительной трезвости.
(http://www.tvereza.info/downloads/literature/forcedabstinenceexperience ru.html).
В запалі боротьби з наркоманією тема
алкогольної залежності якось відійшла на другий план. А широка реклама пива,
проте, робить свою справу. Пивний алкоголізм - проблема, про яку все частіше
говорять наркологи. Все більше представників молодого покоління потрапляють під
згубну залежність.
Кампанія по боротьбі з наркотиками привертає
багато уваги, що працює на благо виробників пива. Росте число пивзаводів,
поширюється реклама пивних напоїв, а разом з цим росте кількість споживачів
пива. Благо, в Україні достатньо приводів і свят для того, щоб випити. А для
вживання пива і привід часто не потрібний. Пиво вживають, щоб розслабитися,
скрасити вечір, навіть утамувати спрагу. Пристрасть до алкоголю при такому
підході виробляється не відразу, але вже через 10-12 років наркологи можуть приймати
нового пацієнта.
Приємно після важкого робочого дня або в
жаркий полудень випити прохолодну пляшку пива. Добре посидіти в компанії друга
за келихом пива. Але сама людина, його рідні і близькі повинні чітко усвідомити
загрозу, яку таїть в собі пінний напій, і запобігати їй.
Ячмінь, з якого готується пиво, - продукт
корисний. У нім містяться білки, жири, вуглеводи і вітаміни. Але мікроби
бродіння в пивному суслі вбивають всі ці корисні властивості, використовуючи їх
для власного зростання і розмноження.
В 20-ті роки, знаючи про те, що пиво сприяє
відпочинку і заспокоєнню, лікарі рекомендували його як заспокійливий засіб.
Проте людина, приймаючи його, привчає себе не тільки до звичайної п'янкої дії
алкоголю, але і до заспокійливого. З часом вживання пива стає вже необхідним
щоденним процесом. Поступово наростають дози, і час вживання пива переноситься
на раніший термін. Нікого вже не дивує картина, коли молоді люди вживають пиво
вранці, по дорозі на роботу або навчання. А потім з'являються алкогольні ексцеси,
виникають провали в пам'яті. Пивна звичка впливає на біохімічні процеси
організму і сприяє формуванню алкоголізму.
Популярність споживання пива була різною в
різні часи. У 70-80-ті роки пиво в перекладі на
На початку 90-х пиво стало дорогим напоєм, і
споживання його знизилося. Але широка реклама пива як способу життя зробила
свою справу. Виросла пропозиція на пивному ринку, впала ціна, підвищився попит.
Пиво стали пити всі і скрізь: на вулицях, в барах, в метро, удома і в
транспорті. Навіть дівчата, що попивають пиво на ходу, стали поширеним явищем.
Пиво вважається модним напоєм в середовищі студентства. Крім того, виробництво
приносить хороший дохід державі і виробникам, тому його постійно нарощують. А в
цей час в організмі починають протікати певні процеси, що сприяє формуванню
пивного алкоголізму.
Пивний алкоголізм
Науковці зазначають, що зараз в світі
розвивається пивний алкоголізм. Часто пиво вважають майже безалкогольним напоєм,
не тільки не шкідливим, але й корисним.
На думку вчених, для формування алкоголізму
пиво навіть більш небезпечне і підступне, ніж міцні алкогольні напої. Наукові
данні свідчать, що ризик становлення важкого або надмірного пияцтва вище в тих,
хто віддавав перевагу пиву, у порівнянні з особами, що віддавали перевагу вину,
як серед чоловіків, так і серед жінок, що служить додатковим поясненням факту
більш високого ризику захворюваності й летальності серед осіб, що надавали
перевагу пиву. Пиво, завдяки своєму швидкому всмоктуванню в шлунково-кишковому
тракті, викликає навіть більш виражене сп'яніння, ніж горілка. Дія пива
обумовлена компонентами, які воно містить — алкоголем і продуктами бродіння
солоду. Пиво готується з ячменя, хмелю, що містять білки, жири, вуглеводи,
вітаміни. Мікроби бродіння поїдають ці продукти для росту й розмноження.
Внаслідок бродіння виділяється алкоголь. Свою пагубну дію чинить спирт, що
міститься в пиві.
Доведено, що найбільш небезпечно для
виникнення залежності вживання алкоголю молодими людьми до 18-20 літнього віку,
тому що в період інтенсивного зростання клітини мозку та інших органів найбільш
чутливі до шкідливих впливів. Пивний алкоголізм особливо розповсюджений серед
молодих людей. Так, за останні 7 років значно зросла кількість хворих на
алкоголізм у віці до 25 років. Захворювання у цих пацієнтів, як правило,
прогресує дуже швидко, супроводжується тяжкими психічними розладами,
деградацією особистості, важко піддається лікуванню. Вченими встановлено, що
чим у більш ранньому віці розпочато систематичне вживання алкоголю, тим частіше
зустрічаються випадки тяжких соціальних і медичних наслідків, скоріше
розвивається алкоголізм, незалежно від освіти, етнічної належності, сімейного
становища, спадковості. Доведено високу кореляцію між вживанням
слабоалкогольних «напоїв» дітьми і дитячою злочинністю у зв'язку зі швидкою
трансформацію поведінки з девіантної (яка відхиляється від нормальної) у
делінквентну (із порушенням громадського порядку) у середньому в 61% випадків.
Підлітки, які вживають слабоалкогольні «напої», демонструють більш бідне
функціонування у важливих областях особистого й громадського життя через 4-5
років після початку вживання, ніж особи, що не вживають алкоголь.
Вплив пива на організм людини
При пивному алкоголізмі порушується робота
серця. До цього призводять великі порції пива на день, а також його насиченість
вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, пиво швидко переповнює кровоносні
судини. Це призводить до варикозного розширення вен і розширення меж серця. Так
виникає синдром „пивного серця ” або синдром „капронової панчохи ”, коли серце
провисає, стає в`ялим і погано переганяє кров.
У пиві міститься ряд токсичних речовин, солі
важких металів, що викликають зміни в ендокринній системі. Так, у чоловіків при
систематичному вживанні пива виділяється речовина, яка пригнічує вироблення
чоловічого статевого гормону тестостерону, внаслідок чого виробляються жіночі
статеві гормони. У чоловіків розростаються грудні залози, ширшають стегна. У
жінок збільшується імовірність захворіти на рак, а якщо це годуюча мати, то у
дитини можливі епілептичні судоми. Ще у жінок стає грубішим голос, і
з`являються так звані „пивні вуса ”.
В результаті досліджень, проведених в 1985 р.
в платних клініках Канади, шляхом порівняння тих, хто п`є пиво та споживачів
інших алкогольних виробів, встановлено, що діагноз „ пальпована печінка ”
найчастіше діагностується у людей, що систематично вживають пиво. Від пива
стають алкоголіками в 4 рази швидше .Дослідження, проведені в багатьох країнах,
показують, що хронічний алкоголізм розвивається в 3-4 рази швидше від пива, ніж
від міцних алкогольних виробів. Одним з важких ускладнень при пивному
алкоголізмі є молочно-кислий ацидоз і гіпонатріємія. Хворі на пивний алкоголізм
потрапляють до лікарень в запущеному стані з вираженим недоумством і зниженням
особової оцінки. Такі наслідки пивного алкоголізму.
Згідно сучасним дослідженням, пиво - це
перший легальний наркотик, що відкриває шлях іншим, сильнішим наркотичним
засобам. Наркологи стверджують, що пивний алкоголізм характеризується особливою
жорстокістю.
В минулому столітті керівники держав
зібралися на форум, де вирішили скоротити випуск міцних напоїв і налагодити
випуск слабкіших. Порахувавши, що від слабких напоїв шкоди менше. А у
результаті в Європі вибухнула справжня епідемія алкоголізму. Пивний алкоголізм
виявився гіршим горілчаного, та і розвивається він швидше. Це добре помітно на
прикладі Німеччини, де більшість п'ючого населення страждають саме від пивного
алкоголізму, оскільки пиво вважається традиційним національним напоєм.
Пивний алкоголізм небезпечніше горілчаного,
оскільки розвивається непомітно. Пивне сп'яніння створює помилкове враження
благополуччя. Пиво навіть не вважають алкоголем. До того ж, його споживання не
приводить до таких ексцесів як п'яні бійки і витверезники (або приводить
рідко). А людина, випробовуючи потребу до пива, не випробовує тривоги, як при
потребі до горілки.
Пивна пристрасть губить організм ще
підступніше, ніж горілчана. Наслідки пристрасті надзвичайно важкі: міокардит.
дистрофія, цироз печінки, гепатит, поразка кліток, порушення інтелекту, важкі
психопатоподібні зміни.
Всі лікарі-наркологи підкреслюють, що
боротися з пивним алкоголізмом складніше, ніж з горілчаним. Не усвідомлюючи
підступної небезпеки, людина не прагнетак активно боротися з ним. І релаксуючу
дію пива на організм хочеться відчувати знову і знову.
Пиво – наркотик, що викликає агресію.
Згідно із сучасними дослідженнями, пиво - це
перший легальний наркотик, що прокладає шлях іншим, більш сильним нелегальним
наркотичним засобам. Саме вживання пива є першопричиною скалічених життів
мільйонів людей. Наркологи стверджують, що алкоголь є найагресивнішим із
наркотиків, а пивний алкоголізм характеризується особливою жорстокістю. Цим і
пояснюється завершення пивних вакханалій бійками, убивствами і грабіжами.
Про отрутні сполуки шкідливість пива не
заведено говорити.
В жодному ЗМІ не повідомлялося, що по
шкідливості для організма пиво може зрівнятися тільки з самогоном, тому що в
процесі спиртового бродіння і в пиві і в самогоні в повному об’ємі зберігаються
супутні алкоголю значно більш отруйні сполуки (побічні продукти бродіння). Це
альдегіди, сивушні масла, метанол, ефіри, вміст яких в пиві в десятки і сотні
разів перевищує рівень їх допустимої концентрації в горілці, отриманої зі
спирту високої очистки!
Пивний алкоголізм призводить до деградації поколінь.
На кого розраховані реклами пива? Перш за
все, на середньостатистичного споживача, який вірить всім гарним казочкам про
доступні йому за ціною напої. Що ж стосується гарних зображень з пивом на
рекламних щитах і коротких рекламних "водевілів" на телебаченні, то
вони, перш за все, адресовані молоді, щоб не втратити клієнтуру в найближчому
майбутньому. В результаті, на очах у батьків тверезі діти перетворюються в
пиячу молодь, а пияча молодь - в батьків-п’яниць. Невже не зрозуміло, що пивна
субкультура - це початок культури наркотизму, ведучої до деградації поколінь,
а, врешті-решт, - до загибелі всього народу.