Тема 3

«Дія алкогольних напоїв на організм людини»

План

1.     Стадії алкоголізму.

2.     Ступені сп'яніня.

3.     Механізми розвитку алкогольної залежності.

4.     Розпад алкоголю в організмі людини.

5.     Алкогольна інтоксикація.

Література

1.    Андріяш С. Відверта розмова “Чи варто починати?”(Кишенькова книжечка для кожного підлітка) / С. Андріяш // Психолог. – 2002. – Берез. (№10). – С. 24.Г.

2.    Аропов Д. М. Твой и наш враг. Правда об алкоголе / Аропов Д. М. – М. :Физкультура и спорт, 1986. – 142 с.

3.    Маркизова, Н.Ф. Спирты: Серия «Токсикология для врачей» СПб.: ООО «Издательство Фолиант», 2004. — 112 с.

За своїми соціальними наслідками алкоголь є найнебезпечнішим наркотиком в сучасному світі. На його рахунку мільйони зруйнованих

людських доль та мільярди людей, що підірвали своє здоров'я. Зайнявши місце справжніх напоїв, що приносять здоров'я, міцно утвердившись в нашому суспільстві в якості повсякденного, дешевого і разом з тим «престижного» пійла, пиво, вино та інші суміші етилового спирту спотворюють життя не тільки окремих людей, а й всього суспільства.

Учені підтверджують, що алкоголь забирає більше жертв, ніж найжахливіші епідемії: останні з'являються періодично, а вживання етаноло вмісних рідин в нашому суспільстві стало безперестанною епідемічною хворобою. Займаючись проблемою цирозів печінки, постійно зустрічаючись з важкими травмами на «швидкій допомозі», хірурги щодня переконуються в тому, що шкода, яка завдається цими наркотичними розчинами,колосальна.

Алкоголь діє на всі органи людського тіла, перш за все вражаючи клітини наших органів, а також шляхом паралізуючої дії на нейрони і порушення внаслідок цього координації фізіологічної активності організму.

Алкоголь є найпотужнішим чинником зростання рівня всіх злочинів, а особливо вбивств і самогубств.

Алкоголізм розвивається по такій схемі:

1) Початкова фаза: сп'яніння з випаданням пам'яті, «затміння». Людина постійно думає про спиртне, їй здається, що випила недостатньо, вона п'є, у неї розвивається жадібність до алкоголю. Проте вона зберігає визнання своєї провини, уникає розмов про свою тягу до спиртного.

2) Критична фаза: утрата контролю над собою після першого ж ковтка алкоголю. Прагнення знайти виправдання своєму пияцтву, опір усім спробам запобігти бажанню випити. В людини розвивається зарозумілість, агресивність. Вона обвинувачує навколишніх у своїх бідах. В неї починається запой, його друзями стають випадкові "собутильники". Він змушений піти з постійної роботи, втрачає інтерес до всього, що не має відношення до спиртного.

3) Хронічна фаза: щоденне похмілля, розпад особистості, помутніння пам'яті, суперечливість думки. Людина п'є сурогати алкоголю, технічні рідини, одеколон. В неї розвиваються безпідставні страхи, біла гарячка, інші алкогольні психози.

Одним із характерних ускладнень під час запою є біла гарячка.

Біла гарячка - найбільший алкогольний психоз, що зустрічається часто. Вона виникає звичайно в стані похмілля, коли в п'яниці з'являються безпідставний страх, безсоння, тремтіння рук, кошмари (погоні, напади і т.п.), слухові і зорові облудні у виді шумів, дзвоників, руху тіней. Симптоми білої гарячки особливо виражені вночі. У хворого починаються яскраві переживання застрашливого характеру. Він бачить повзаючих навколо комах, пацюків, що нападають на нього чудовиськ, бандити, відчуває біль від укусів, удари, чує погрози. Він бурхливо реагує на свої галюцинації: обороняється або біжить, врятовуючись від переслідування. Вдень галюцинації дещо загасають, хоча хворий залишається збудженим, в нього тремтять руки, він метушливий і не може спокійно сидіти на однму місці. Іншою формою психозу є алкогольне марення. Воно виникає і після короткочасного пияцтва, але на відміну від білої гарячки не супроводжується галюцинаціями. Таких хворих переслідують нав'язливі думки. Частіше усього це марення підозрілості, переслідування, ревнощі. П'яниці, наприклад, здається, що проти нього улаштована змова. Не бачачи виходу зі становища , що створилося, він може скінчити життя самогубством.

Вживання алкогольних напоїв викликає у людини стан ейфорії, душевного задоволення, зняття стресу. Це пояснюється дією алкоголю на мозок – гальмуються його центри, пов’язані з формуванням емоцій. Оп’яніння організму викликає етиловий спирт C2H5OH (етанол).

Приблизно 20% будь-якого алкогольного напою абсорбується в шлунку, 80% - в кишечнику. Потім спирт розноситься кров’ю по всьому тілу.

Дія алкоголю на організм людини. При вживанні алкоголю передача імпульсів в нервовій системі сповільнюється. Першими вражаються вищі рівні мозку – заборони, хвилювання і неспокій зникають, поступаючись місцем відчуттю достатку і ейфорії. У міру враження нижніх рівнів мозку погіршується координація рухів, зір і мова. Дрібні кровоносні судини шкіри розширюються. Відбувається процес тепловіддачі і людині здається, що їй жарко. Це означає, що кров відхилилась від внутрішніх органів тіла, де кровоносні судини вже звузились під впливом алкоголю. Тому одночасно падає температура внутрішніх органів.

У міру підвищення рівня алкоголю в крові фізична статева здатність все більш погіршується. Алкоголь негативно впливає на пам'ять. Бувають такі випадки, коли людина на другий день після надмірного вживання алкоголю нічого не пам’ятає. Врешті - решт отруйлива дія алкоголю викликає нудоту і можливу блювоту, це захисна дія організму на надлишок алкоголю в організмі.

Розрізняють три ступені гострого алкогольного оп’яніння: початкову, середню і важку.

Початкова ступінь оп’яніння виявляється у відчутті тепла, легкого головокружіння. Поведінка людини майже не змінюється, але з’являється самовпевненість, посилюється серцебиття, розширюються зіниці, судини лиця. Зовнішні рухові розлади не помітні, але координація рухів дещо порушується, уповільнюється реакція на зовнішні показники.

При вживанні великої кількості алкоголю наступає середня ступінь оп’яніння. П’яний нервується, йому властиві спалахи гніву, озлобленості, буяння, він втрачає почуття відповідальності за свої вчинки, прихильний до вихваляння і агресії. Часто в такому стані людина порушує громадянський порядок, здійснює хуліганські вчинки і навіть злочини. Порушується координація рухів, тому з такими людьми часто трапляються нещасні випадки на виробництві, на вулиці і в побуті. Після отверезіння, з’являється в’ялість, сонливість, головна біль.

Важка ступінь оп’яніння наступає при вживанні великої дози алкоголю. Для цього стану характерні дві фази: збудження і гальмування. В першій фазі мова стає невиразна, рухи не координовані, вчинки беззмістовні, не рідко агресивні. Фаза гальмування проявляється у в’ялості, сонливості і закінчується глибоким наркотичним сном. В такому стані людина не реагує навіть на сильні больові подразники, вона може заснути на вулиці, а в холодну пору року змерзнути. Після пробудження людина майже не пам’ятає, що з нею трапилось, з’являється бажання випити ще. У людини можлива нудота, блювота і інші признаки отруєння.

Надмірне споживання алкоголю викликає похмілля і зниження працездатності в короткостроковій перспективі, у довгостроковій перспективі викликає незворотне пошкодження печінки, втрату пам’яті і погіршення функціонування психіки, безсоння, сповільнені рефлекси з відповідним зростанням небезпеки нещасних випадків, погіршення розсудливості і емоційного контролю. Не випадково, що в першу чергу на вживання алкогольних напоїв реагує нервова система.

Механізми розвитку алкогольної залежності

Механізми розвитку алкогольної залежності дотепер цілком не розшифровані. Раніше передбачалося, що формування залежності пов'язане зі зміною співвідношень хімічних речовин у мозку. У зниженні рівня серотонина і морфиноподіобних речовин бачилася основна причина виникнення абстинентного синдрому, що є пусковим стимулом для „ само стимуляції ” спиртним. Однак, у зіставленні з клінічним досвідом дана теорія не цілком підтвердилася. Здавалося б, із впровадженням у практику фармакологічних препаратів, що нормалізують зміст у тканинах мозку серотонина, дофамина, ендорфинів, енкефалинів проблема лікування алкоголізму повинна була б бути вирішена, але як і колись частота рецидивів захворювання залишається високою. Як з'ясувалося недавно, крім зміни хімізму мозку, відбуваються перебудови його електричної активності і морфології в утвореннях, що відносяться до лімбічної системи. І саме сукупність хімічних, морфологічних і електрофізичних перебудов приводить до встановлення стійкої алкогольної залежності.

Розпад алкоголю в організмі людини

Потрапляючи в організм людини, алкоголь проходить три етапи розпаду: Перший етап розпаду алкоголю – в ацетальдегід – може проходити тільки в печінці. Другий етап перетворення ацетальдегіду в ацетат (вуглекислу кислоту) – також проходить при участі печінкових ферментів. Третій (заключний) етап – розпад уксусної кислоти на двоокис углевода (вуглекислий газ) і воду – може проходити в будь-якій тканині організму.

В цілому цей процес можна представити так: алкоголь (спирт) → ацетальдегід → уксусна кислота  → CO2 + H2O.Швидкість, з якою людина стає тверезою, визначається рівнем відповідних ферментів в її печінці. Зовсім не можливо прискорити цей процес. Кава та інші стимулюючі засоби неспроможні зробити це. Насправді тільки час може зробити людину тверезою.

Алкогольна інтоксикація

Як тільки алкоголь потрапляє у кров, він з достатньо високою швидкістю розповсюджується в усьому водному середовищі організму, в усіх органах і системах. Особливо швидко там, де багато кровоносних судин. Потім, коли велика частина алкоголю потрапила в організм, починається активний процес його виведення. Від 2 до 10% виводиться в незмінному вигляді. Решта окислюється всередині організму — на 90-98% в печінці, на 2-10% в інших тканинах і органах. В міру окислення концентрація алкоголю в організмі зменшується. При цьому деякі органи і системи можуть «утримувати» молекули алкоголю довше, ніж кров — наприклад, мозок, статева система. Чим довше він там знаходиться, тим сильніші згубні руйнівні наслідки.

Через деякий час після того, як алкоголь через шлунок і кишечник потрапляє в кров, починається руйнування еритроцитів (ВІДЕО). Відбувається так званий гемоліз: розпад еритроцитів внаслідок розриву їх мембран. Замість активних еритроцитів залишається місиво з кривавих грудок. Червоні кров'яні тільця, що лопнули, деформовані. Вихід гемоглобіну, тобто вмісту еритроцитів, в плазму... Зрозуміло, що при цьому еритроцити вже не можуть виконувати свою функцію. При сучасному рівні споживання алкоголю «середня» в цьому відношенні людина «раптом» стикається з найрізноманітнішими недугами у віці близько 30 років. Це не тільки захворювання серцево-судинної системи, але і порушення в роботі шлунку, печінки, неврози, розлади в статевій сфері. Втім, хвороби можуть бути найнесподіванішими: адже дія алкоголю універсальна, він вражає всі органи і системи людського організму. Що стосується вживання пива, вже сам факт надходження в організм великої кількості рідини (а молодь зараз ковтає пиво такими дозами — води або чаю людина стільки б не випила!) несприятливо відбивається на роботі не тільки серцево-судинної системи, але і нирок. У любителів хмільного «напою» формується так зване бичаче або пивне серце — розширення його меж, при цьому частішає частота серцевих скорочень, виникають аритмії, підвищується тиск. Алкоголь ушкоджує також механізми регуляції рівня глюкози (цукру) в крові, внаслідок чого можливе як підвищення, так і зниження цього рівня. Особливо небезпечне останнє (гіпоглікемія), оскільки може заподіяти організму серйозну шкоду навіть за короткий проміжок часу: при браку поживних речовин виснажується запас цукру, а продукти розпаду алкоголю перешкоджають формуванню глюкози з інших хімічних структур, амінокислот.

Мозок і нервова система

Оскільки етиловий спирт добре розчинний у воді, його надходження в органи і тканини тим вище, чим краще їх забезпечення кров'ю. Зокрема, внаслідок багатого кровопостачання у мозок, насичення етанолом мозкової тканини проходить швидше, і концентрація в ній виявляється вищою, ніж в інших органах. Гематоенцефалічний бар'єр — фізіологічний механізм, який захищає мозок від проникнення чужорідних речовин, введених в кров, — легко пропускає етанол. Ймовірно, з цим і пов'язана висока токсичність алкоголю стосовно мозкової тканини.

Якщо концентрацію алкоголю в крові прийняти за одиницю, то в печінці вона буде 1,45, в спинномозковій рідині — 1,50, і в головному мозку — 1,75. Саме там ця отрута має властивість накопичуватися. Після прийому кухля пива, стакана вина, 100 грамів горілки — спирт, що міститься в них, всмоктується в кров, з кровотоком іде в мозок і у людини починається процес інтенсивного руйнування його кори.

Розподіл етанолу в головному мозку носить нерівномірний характер. Радіографічним методом було встановлено, що концентрація етанолу в сірій речовині головного мозку (84% води) була вище, ніж в білій речовині (74% води). Проте, швидше за все, резорбція етанолу мозковою тканиною пов'язана не тільки із вмістом води, але і з рівнем кровопостачання її різних відділів.

Токсична дія алкоголю на головний мозок сприймається людиною як нібито нешкідливий стан сп'яніння. І це приводить до оніміння, а потім і відмирання ділянок головного мозку. Все це суб'єктивно випившим здається як «розслаблення», «свобода» від зовнішнього світу, схожа з ейфорією людини, що звільняється з в'язниці після довгого сидіння. Насправді ж частина головного мозку просто штучно відключається від сприйняття інформації з зовні.

Після кожної так званої «помірної» випивки у людини в голові з'являється нове кладовище загиблих нервових клітин (ВІДЕО). І коли лікарі-патологоанатоми розкривають череп будь-якої тривало п'ючої людини, то у всіх бачать однакову картину — «зморщений мозок», зменшений в об'ємі, вся поверхня кори якого — в мікрорубцях, мікровиразках, випадах структур.

Саме у мозку виявляються найбільші зміни при розтині. Тверда мозкова оболонка напружена, м'які оболонки набряклі, повнокровні. Головний мозок різко набряклий, судини розширені, безліч дрібних кіст діаметром 1-2 мм. Ці кісти утворилися в місцях крововиливів і некрозу (омертвіння) ділянок речовини мозку.

Ось як київський патологоанатом описує мозок «весельчака» і «балагура», який, на думку друзів, пив «помірно» і «культурно»: «Зміни в лобових долях мозку помітні навіть без мікроскопа, звивини згладжені, атрофовані, безліч дрібних крововиливів. Під мікроскопом видно порожнини, заповнені сірозною рідиною. Кора мозку нагадує землю, після того, як на неї скинули бомби — вся у воронках. Тут кожна випивка залишила свій слід».

Більш детальне дослідження мозку у загиблого від гострого алкогольного сп'яніння показує, що в нервових клітинах настали зміни в протоплазмі і ядрі, так само різко виражені, як і при отруєнні іншими сильними отрутами. При цьому клітини кори головного мозку уражені значно більше, ніж клітини підкіркових частин, тобто алкоголь діє сильніше на клітини вищих центрів, ніж нижчих. У головному мозку відмічено сильне переповнення кров'ю, нерідко з розривом судин в мозкових оболонках і на поверхні мозкових звивин. У випадках несмертельного гострого алкогольного отруєння в головному мозку і нервових клітинах його кори відбуваються ті ж самі процеси. Сприйняття потерпілого ускладнюється і сповільнюється, порушуються увага та пам'ять. Внаслідок цих змін, а також постійного впливу на людину алкогольного і питтєвого клімату, починаються глибокі зміни її характеру, психіки.

Крім поступового руйнування окремих сторін розумової і психічної діяльності мозку, алкоголь у все зростаючій мірі призводить до повного виключення нормальної функції мозку. Особистість змінюється, починаються процеси її деградації. Якщо в цей час не припинити пити і не повернутися до свідомої тверезості, повного відновлення моральних якостей може ніколи не відбутися.

При прийомі ще більших доз відбувається важке порушення функцій всієї центральної нервової системи із залученням до цих процесів спинного і довгастого мозку. Розвивається глибокий наркоз і коматозний стан. При прийомі дози, рівної 7,8 г алкоголю на кілограм маси тіла, що приблизно дорівнює 1-1,25 л горілки для дорослої людини, наступає смерть. Для дітей смертельна доза в 4-5 разів менше, з розрахунку на кілограм ваги.

Не слід забувати, що алкоголь володіє наркотичними властивостями: до нього дуже швидко звикають, і виникає потреба в повторних самоотруєннях, тим більше, чим частіше і у великих дозах приймаються спиртні «напої». У міру подальшого споживання для отримання того ж наркотичного ефекту з кожним разом потрібна все більша доза.

Як же цей наркотик в різних дозах діє на розумову і психічну діяльність мозку?

Спеціально проведеними дослідами і спостереженнями над людиною, що випиває середню дозу, тобто одну-півтори чарки горілки, встановлено, що у всіх без виключення випадках алкоголь діє однаково, а саме: сповільнює й ускладнює розумові процеси, рухові ж акти на перших порах прискорює, а потім сповільнює. При цьому раніше за все страждають більш складні психічні процеси і довше зберігаються прості розумові функції, особливо ті, які пов'язані з руховими уявленнями.

Параліч центрів психічних відправлень перш за все позначається на тих процесах, які ми називаємо судженням та критикою. З ослабленням їх починають переважати почуття, що не стримуються критикою. Спостереження показують, що люди, які випили, не стають розумнішими чи успішнішими, і навіть якщо самі вони думають інакше, то це лише результат ослаблення вищої діяльності їх мозку

У міру того, як послаблюється критика, наростає самовпевненість. Живі рухи тіла, жести і неспокійні хвастощі своєю силою — також наслідок паралічу свідомості і волі, що починається: зняті правильні, розумні перешкоди, які утримують тверезу людину від даремних рухів і необдуманих, безглуздих вчинків.

Численні досліди на тваринах, проведені Іваном Петровичем Павловим, показали, що після порівняно невеликих доз алкоголю у собаки гаснуть вироблені умовні рефлекси і відновлюються лише через шість днів. Досліди пізніших років підтверджують негативну дію алкоголю на нервову систему. Друкарка, яка перед початком роботи випила 25 грамів горілки, робила помилок на 15-20% більше, ніж звичайно. Водії автомашин пропускали заборонні знаки, стрілець не міг точно влучити у мішень.

У численних дослідах з'ясувалося, що у всіх без виключення випадках під впливом алкоголю прості розумові відправлення (сприйняття) порушуються і сповільнюються не так сильно, як складніші (асоціації). Ці останні страждають двічі: по-перше, їх утворення сповільнено та ослаблено; по-друге, істотно змінюється їх якість. Найнижчі форми асоціацій, а саме — асоціації рухові або механічно завчені найлегше виникають в думці, часто без щонайменшого відношення до справи і, з'явившись, наполегливо тримаються, проявляючись знову і знову, але абсолютно недоречно. В цьому відношенні такі наполегливі асоціації нагадують собою явище чисто патологічне, що помічається при неврастенії і важких психозах.

Що стосується рухових актів, то вони прискорюються, але це прискорення залежить від розслаблення гальмівних імпульсів, і в них вже відразу помічається неточність роботи, а саме — явища передчасної реакції.

У дослідах академіка І. П. Павлова встановлено, що після прийому малих доз алкоголю рефлекси зникають і відновлюються лише через 8-12 днів. Але рефлекси — це нижчі форми мозкової діяльності. Алкоголь же діє переважно на її вищі форми. Дослідами, поставленими на освічених людях, доведено, що після прийому так званих «помірних» доз, тобто 25-40 г алкоголю, вищі функції мозку відновлюються тільки через 12-20 днів.

При повторному прийомі алкоголю поразка вищих центрів мозкової діяльності продовжується ще від 8 до 20 днів.

Таким чином, якщо вживати алкоголь частіше, ніж один раз на два тижні, мозок не зможе звільнитися від впливу наркотичної отрути і весь час знаходитиметься в «напіввідключеному» стані. Якщо ж приймати алкоголь тривалий час, то робота вищих центрів так і не відновиться. У разі безперервної дії алкоголю на мозок шкода, що заподіюється йому, безперечна.

У разі, коли такого роду алкогольне насилля над діяльністю мозку відбувається часто, суб'єкт стає нерухомим у розумовому відношенні, а мислення — звичайним і шаблонним. Перш за все втрачаються пізніші, найсвіжіші досягнення, здобуті розумовим напруженням (скажімо, за останній тиждень, місяць), тобто людина після прийому алкоголю повертається до того рівня розумового розвитку, який був у неї тиждень або місяць тому. Надалі наступає ослаблення старіших, міцніших асоціацій, що окріпнули, і ослаблення сприйняттів. В результаті розумові процеси звужуються, позбавляючись свіжості та оригінальності.

Шлунок, підшлункова залоза

При потраплянні алкоголю в організм першими страждають стравохід та шлунок. І чим міцніші алкогольні вироби, тим важче пошкодження.

Алкоголь пригнічує виділення травних ферментів підшлункової залози, що перешкоджає розщепленню поживних речовин на молекули, придатні для живлення клітин організму. Ушкоджуючи клітини внутрішньої поверхні шлунку і підшлункової залози, алкоголь (особливо при вживанні міцних алкогольних виробів) пригнічує процес всмоктування поживних речовин, а перенесення деяких з них у кров робить взагалі неможливим. Наприклад, внаслідок недостатності в організмі солі фолієвої кислоти, змінюються клітини, що вистилають тонку кишку, які повинні забезпечувати всмоктування у кров глюкози, натрію, а також самої солі фолієвої кислоти та інших поживних речовин.

При регулярному прийомі навіть невеликих доз алкоголю залози, що розташовані в стінці шлунку і виробляють шлунковий сік, під впливом алкогольного подразнення спочатку виділяють багато слизу, а потім атрофуються. Травлення в шлунку стає неповноцінним, їжа застоюється або, не переварена, надходить до кишечника. Виникає гастрит, який, якщо не усунути його причину і серйозно не лікувати, може перейти у рак шлунку.

При прийомі міцних алкогольних виробів відбувається «опік» стінок стравоходу і шлунку і потрібний значний час для відновлення тканини, що омертвіла (стінки шлунку мають білий наліт, аналогічний білку звареного яйця).

Пошкодження мають місце і в підшлунковій залозі. Розтини осіб віком 30-40 років, що вживали вино у великих дозах або тривалий час, показують глибокі зміни в підшлунковій залозі, що й пояснює часті скарги питущих людей на погане травлення, на різкі болі в животі тощо.

У таких хворих часто спостерігається діабет внаслідок загибелі особливих клітин, що розташовані в підшлунковій залозі і виробляють інсулін. Панкреатит і діабет на грунті алкоголю — явища, як правило, незворотні, через що люди приречені на постійні болі і страждання. Більш того, панкреатит дає загострення при щонайменшому порушенні дієти.

Печінка

У печінці відбувається окислення 90-98% етанолу до ацетальдегіду — дуже небезпечної і токсичної речовини. Потім ацетальдегід окислюється до оцтової кислоти, яка далі розщеплюється до води і вуглекислого газу. В інших органах і системах також можливе «переварювання» алкоголю, але в значно менших кількостях, ніж в печінці.

Проходячи через печінковий бар'єр, продукти розпаду етилового спирту негативно впливають на клітини печінки, які під впливом їх руйнівної дії гинуть. На їх місці утворюється сполучна тканина, або просто рубець, що не виконує печінкової функції. Зменшується здатність печінки зберігати вітамін А, спостерігаються інші порушення обміну речовин.

Печінка поступово зменшується в розмірах, тобто зморщується, судини печінки здавлюються, кров в них застоюється, тиск підвищується в 3-4 рази. І якщо відбувається розрив судин, починається рясна кровотеча, постраждалі від якої часто гинуть. За даними ВООЗ, близько 80% хворих помирає протягом року після першої кровотечі. Зміни, описані вище, називаються цирозом печінки. За кількостю хворих цирозом визначають рівень алкоголізації в тій чи іншій країні.

Алкогольний цироз печінки — одне з найбільш важких і безнадійних в сенсі лікування захворювання людини. Цироз печінки як наслідок споживання алкоголю, за даними ВООЗ, опублікованими ще в 1982 році, став однією з основних причин смертності населення.

Розвиток алкоголізму

При тривалому прийомі спиртних «напоїв» розвивається хронічний алкоголізм, що має свою клінічну картину, яка варіюється за стадіями алкоголізму, але з характерною для всіх питущих особливістю — вони прагнуть знайти привід для випивки, а якщо приводу немає — п'ють без нього.

За допомогою експериментів і спостережень над питущими людьми встановлено, що отруйність алкоголю тим сильніша, чим вища його концентрація. Цим пояснюється більш помітний вплив міцних алкогольних «напоїв» на розвиток алкоголізму. Проте ініціюється залучення алкоголезалежних в майбутньому людей до споживання цього наркотика — алкоголю — найчастіше пивом і слабкоалкогольними виробами.

Таким чином, якими б важкими не були наслідки алкоголізму, проте не в ньому сутність цієї проблеми. Трагедія в самому вживанні алкоголю. Спиртні вироби з першої прийнятої дози починають спотворювати життя людини і всього суспільства.

Смертельний результат

Як всяка отрута, алкоголь, прийнятий в певній дозі, призводить до смертельного результату. Шляхом численних експериментів встановлена найменша кількість отрути з розрахунку на кілограм маси тіла, яка необхідна для отруєння і загибелі тварини. Це так званий токсичний еквівалент. Із спостережень над отруєнням людей етиловим алкоголем виведений токсичний еквівалент і для людини. Він рівний 7-8 г. Тобто для людини вагою 64 кг смертельна доза буде рівна 500 г чистого алкоголю.

Якщо зробити підрахунок для горілки (40°), то виявиться, що смертельна доза дорівнює 1200 г. Швидкість введення має істотний вплив на хід отруєння. Повільне введення дещо зменшує небезпеку. Під час вступу до організму смертельної дози температура тіла знижується на 3-4 градуси. Смерть наступає через 12-40 годин.

Гостре отруєння алкоголем, або так звана «опійна» смерть, в сучасних статистиках не враховується, тому про частоту її ми можемо судити за дореволюційною статистикою. Смерть від опою знаходиться в залежності від кількості споживання спирту і міцності «напоїв».

Чим нижча середньорічна температура того чи іншого регіону, тим важче позначається вживання алкоголю на організмі людини. Вплив клімату настільки важливий, що вчені прирівнюють його до додаткової прийнятої дози спиртних виробів, тобто в холодному кліматі прийнята доза алкоголю впливає так само, як в більш теплому — подвійна доза.

Смерть від опою в Російській імперії траплялася в 3-5 разів частіше, ніж в інших європейських країнах. Виходячи з цих даних, учені роблять абсолютно справедливий висновок, що тут існують особливі умови, що викликають безпрецедентну, в порівнянні з іншими країнами, алкогольну смертність, навіть при нижчому середньодушовому споживанні алкоголю.

Аналіз раптових і випадкових смертей показує, що алкоголь як причина нещасних випадків, до цих пір займає одне з провідних місць.