Тема 1

«Алкогольні напої в історії людства»

План

1. Істоія винекнення алкогольних напоїв.

2. Що таке алкогольні напої.

3. Дія алкоголю на організм людини

Література

1.Історія пиття: http://www.tvereza.info/sobriety/history/drinkinghistory.html

2.Углов Ф. Г.. Самоубийцы. — Глава 2. Правда и ложь (http://www.uglov.tvereza.info/knihi/s/2.html).

3. Углова Ф. Г. «Правда и ложь о разрешённых наркотиках» (www.uglov.tvereza.info/knihi/index.html#pilorn).

Проблема вживання алкогольних напоїв дуже актуальна в наші дні. В Україні останнім часом спостерігається тенденція до зростання вживання алкогольних напоїв населенням всіх вікових категорій, а особливо молоддю. Спочатку вживання алкоголю має епізодичний характер серед молоді, а з часом перетворюється в звичку.

В давні часи алкоголь називали, - „ Викрадач розуму ”. Слово алкоголь прийшло з арабської мови. На думку деяких перекладачів, спочатку воно позначало подрібнену в порошок зернисту сурму, якою жінки на сході чорнили брови. Інші трактують сенс цього терміну більш широко, вважаючи, що араби мали на увазі під ним первісну, саму тонку сутність предмета. Сьогодні термін "алкоголь" вживається по відношенню до будь-яких напоїв, до складу яких входить етиловий спирт або етанол.

 Про оп'яняючі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше чим за 8000 років до нашої ери - із появою керамічного посуду, що дала можливість виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків і винограду. Можливо, виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник Н.Н. Миклухо-Маклай спостерігав папуасів Нової Гвінеї, що не вміли ще добувати вогонь, але що знали вже прийоми готування хмільних напоїв. Чистий спирт почали одержувати в 6-7 сторіччях араби і назвали його «аль коголь», що означає «одурманюючий». Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме це послужило приводом для заборони вжитку спиртних напоїв основоположником ісламу (мусульманської релігії) Мухамедом. Ця заборона ввійшла згодом і в збір мусульманських законів - Коран (7 сторіччя). З тих пір протягом  12 сторіч у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а відступники цього закону (п'яниці) жорстоко каралися.

Але навіть у країнах Азії, де споживання вина заборонялася релігією (Кораном), культ вина все ж процвітав і оспівувався у віршах.

У середньовіччі в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом сублімації вина й інших  цукристих рідин, що бродять. Відповідно до легенди, уперше цю операцію учинив італійський чернець алхімік Валентіус. Спробувавши щойно отриманий продукт і прийшовши в стан сильного алкогольного сп'яніння, алхімік заявив, що він відкрив чудодійний еліксир, що робить старця молодим, стомленого бадьорим, сумуючого веселим.

З тих пір міцні алкогольні напої швидко поширилися по країнах світу, насамперед за рахунок промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини (картоплі, відходів цукрового виробництва і т.п.). Алкоголь настільки швидко ввійшов у побут, що практично не один художник, письменник або поет не обходив цю тему. Такі картини пияцтва є на полотнинах старих голландських, італійських, іспанських і німецьких художників. Люту силу алкоголізму розуміли передові люди свого часу. Відомий релігійний реформатор тих років Мартін Лютер писав: «Кожна країна повинна мати свого диявола, наш німецький диявол - добра бочка вина».

Поширення пияцтва на Русі пов'язано з політикою панівних класів. Була навіть створена думка, що пияцтво є нібито стародавньою традицією російського народу. При цьому посилалися на слова літопису: «Веселие на Руси - есть питие». Але це обмова на російську націю. Російський історик і етнограф, знавець звичаїв і вдач народу, професор М.І. Костомаров (1817-1885) цілком спростував цю думку. Він довів, що в Древній Русі пили дуже мало. Лише на обрані свята варили медуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10 градусів. Чарка пускалася по колу і з неї кожний надпивав декілька ковтків. У будень ніяких спиртних напоїв не вживали, і пияцтво рахувалося найбільшою ганьбою і гріхом.

Але з 16-го сторіччя почалося масове завезення через кордон горілки і вина. При Іванові IV  Борисові Годунову засновуються «царські шинки», що приносили масу грошей у скарбницю. Проте, уже тоді намагалися обмежити споживання спиртних напоїв. Так у 1652 році вийшов указ «продавати горілку по одній чарці на людину». Заборонялося видавати вино питущим, а також усім під час постів, по середам, п'ятницям і неділям. Проте через фінансові розуміння незабаром була внесена поправка: «чтобы великого государя казне учинить прибыль, питухов с кружечного двора не отгонять», чим фактично підтримувалося пияцтво.

З 1894 року продаж горілки став царською монополією.

Однією із темних плям минулого, сліди якого ще збереглися в нас, є пияцтво й алкоголізм.

Чи треба говорити, що Україні в змісті вжитку спиртного, країна більш ніж особлива. Тут свої, на жаль, сумні традиції, свої стандарти. Переважає в нас вжиток у виді «ударних доз»: велика кількість випитого в стислий термін. Частіше вдень. Інакше кажучи, у Україні домінує самий несприятливий, так названий «північний» тип пиття. І п'ємо ми історично усе більше і більше. Якщо в1913 року продавалося 3,4 літри на людину в рік, то в 1927 - 3,7. До кінця 1940 року держпродаж, що правда знизився до 2,3 літри, а до 1950 впав до 1,9 літра. Але зате потім тільки стрімке зростання, і кожний сплеск рекордний.

Так і до теперішніх часів ця тенденція в нашому суспільстві збереглась та набуває катастрофічних наслідків. Так зараз в Україні виробляється дуже велика кількість алкогольних напоїв і на одну дорослу людину становить 15 літрів.

Алкогольні напої – це напої, які містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Етиловий спирт наркотик. При введенні в організм людини у неї послаблюється увага, загальмовуються реакції, порушується координація рухів. Тривале вживання призводить до глибоких порушень нервової системи, захворювань серце-во-судинної системи, травної системи.

Етиловий спирт широко застосовується як технічна рідина (у амортизаторах, гальмівних пристроях, гідросистемах тощо), є хорошим розчинником: не лише у будь-яких пропорціях розчиняється у воді, але й чудово розчиняє багато органічних речовин. Гарна сировина для хімічної промисловості, чудове паливо.

1 Ушкоджує клітини чоловічого і жіночого організму, з яких пізніше розвиватиметься нове життя: діти народжуються з розумовими та фізичними відхиленнями.

2 Вибірково діє на нервову систему.

3 Діє на протоплазму живих клітин нашого організму, ушкоджуючи її.

Але тлумаченя поняття (етиловий спирт) в різні роки стандартів ГОСТ мав такі формулювання :

-   у ГОСТ від 1972 року – „ Етиловий спирт – безбарвна рідина з характерним запахом. Сильний наркотик, що викликає спочатку порушення, а потім параліч нервової системи ’’;

-   у ГОСТ від 1982 року – „ Етиловий спирт – безбарвна рідина з характерним запахом. Сильний наркотик ’’;

-   у ГОСТ від 1993 року – „ Етиловий спирт – безбарвна рідина з характерним запахом ’’.

Всі ці зміни підлаштовуються під одну дуже могутню структуру -алкогольний бізнес, що направлений на отруєння населення алкогольними напоями.

 Загалом можна виділити п’ять типів алкогольних напоїв:

-     Слабоалкогольні напої: джин – тонік, бренді – кола, ром – кола, лонгери;

-     Пиво;

-     Вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, кріплені вина, шампанське);

-     Міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер, ром, джин, текіла);

-     Напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон).

Розрізняють два типи алкогольних напоїв за фізичними властивостями:

-     Напої, які знаходяться в рідкому стані – відносяться вище перераховані;

-     Напоїв, які знаходяться в порошковому стані –„ Booz2Gota ’’.

В Нідерландах студенти одного з інститутів винайшли порошковий алкоголь. Речовину досить додати у воду, щоб отримати шипучий напій із смаком лайма, що містить 3% алкоголю. Розробники назвали свій винахід „Booz2Gota ’’.

В складі цих напоїв є спирт. Спирт – це летючі безбарвні їдкі рідини, складені з трьох хімічних елементів: вуглецю, кисню і водню.

Етиловий спирт (етанол) використовується у виробництві алкогольних напоїв, його використовують також у медицині. Він є також основою, в якій розчиняють багато лікарських інгредієнтів.

Метиловий спирт (метанол, або „ деревний спирт ”) використовують в промисловості як паливо і розчинник. Він отруйний, і його вживання викликає сліпоту і смерть.

При домашньому і промисловому виробництві спиртних напоїв етиловий спирт виробляється шляхом ферментації, тобто розкладанням вуглезберігаючих продуктів (цукру, ячменю, рису, картоплі або винограду) під дією дріжжів. Отримуваний напій залежить від використаної сировини. Наприклад, з солоду і ячменю виробляють пиво, а з винограду вино. Пиво і вино утворюються в результаті тільки ферментації. При такому методі виробництва максимально можливий рівень алкоголю складає 15%. “ Міцні ” спиртні напої з підвищеним вмістом спирту (віскі, джин, горілка, лікери) вимагають також “ дистиляції ”. Це означає що, спирт переганяється в нову ємкість, залишаючи воду в старій, і завдяки чому виходить підвищена концентрація алкоголю в майбутньому напої. Спирт, що дистилюється, іноді додають у вино (шери, портвейн) і пиво.

Існує думка, що помірне споживання алкоголю не шкодить здоров’ю. Помірна кількість вина або спирту може надавати благотворний ефект для серця і, можливо, подовжує життя. Тоді, у наркологів із цього приводу виникають думки: чи є безпечні дози? Фахівці з Євросоюзу вважають, що безпечний рівень коливається в межах 20 – 60 грам на добу з перерахунку на чистий 100% спирт для чоловіків і 10 – 40 грам для жінок. Вітчизняні фахівці схильні вважати, що будь-яке регулярне вживання алкоголю вже є небезпечним.

Максимова Н.Ю акцентує увагу на дозах вживання спиртних напоїв та зловживання ними.

Доза вживання алкоголю - така мінімальна кількість етанолу, яка у здорової дорослої людини викликає стан легкого сп'яніння, навіть непомітного для оточуючих. За міжнародними нормами - це 15-20г. чистого алкоголю (етанолу). У перерахункові на горілку (тобто, спирт, наполовину розведений водою) це становитиме 30-40 г (невелика чарочка). У перерахунку на натуральне вино, міцність якого не перевищує 10-13 градусів, це 150-200 г (1/2 - 3/4 склянки вина).

На підставі поняття доза визначається рівень споживання алкоголю:

0 - повна відмова від вживання алкоголю;

І - мінімальне споживання, прийом 1-2 доз 6-8 разів на рік;

ІІ - помірне споживання, прийом 1-2 доз 10-20 разів на рік;

ІІІ - небезпечний рівень споживання, прийом 3-4 доз 20-30 разів на рік , або 1-2 доз 6-10 разів на місяць;

ІV - синдром алкоголізму, прийом 3-4 доз 6-10 разів на місяць.

Зловживання алкоголем - це таке  вживання  спиртних  напоїв,  коли   дія етанолу завдає  значної,  а  іноді  й  непоправної  шкоди  організмові  питущої людини  або  її   потомству.  Зловживання  алкоголем  констатується  у  таких випадках:

- вживання алкоголю - навіть у мінімальних дозах - тими, кому не виповнилося 21-22 роки;

- вживання алкоголю особами, що мають біологічну схильність до алкоголізму;

- вживання алкоголю чоловіком і дружиною в період, близький до зачаття майбутньої дитини (за місяць до передбачуваного зачаття), оскільки це може призвести до народження дитини з алкогольним синдромом плоду;

- вживання алкоголю жінкою в період вагітності і грудного вигодовування дитини;

- вживання алкоголю особами, які знаходяться в ремісії після лікування від алкоголізму;

- вживання алкоголю особами, яким протипоказано пити спиртне у зв'язку з соматичними захворюваннями;

- вживання алкоголю в кількостях і з частотою, що відповідають ІІІ і ІV рівням споживання;

- вживання алкоголю в ситуаціях, пов'язаних з ризиком для життя і здоров'я оточуючих: водій за кермом, авіадиспетчер, обслуговуючий персонал атомної станції, лікар швидкої допомоги.

Так, з досліджень науковців помірне вживання алкоголю (30-50 мл етанолу на добу) знижує ризик виникнення атеросклерозу, ішемічної хвороби серця. Проте, чистий алкоголь використовувати з цією метою не можна, тому що він дає побічні ефекти: підвищення рівня тригліцеридів, артеріальна гіпертензія, захворювання печінки, можливість переходу в алкоголізм. Який же алкоголь може бути корисним для серцево-судинної системи?  В Європі вивчали причини високої смертності від серцево-судинних захворювань і було доведено, що в цих країнах коефіцієнт смертності від ішемічної хвороби серця був пропорційним від кількості жиру, який споживається, особливо молочного. Але при цьому виявилося, що у Франції смертність менша в 2-2,5 разів, ніж в Англії, Австрії, Німеччині, Данії, незважаючи на високе споживання насичених жирів і більш високий вміст холестерину в крові. Почали аналізувати причини цього феномену. І було доведено, що це може бути пов’язано з вживанням вина в помірних дозах (30-50 мл на добу у перерахунку на чистий алкоголь), що може знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 40%. Дослідження почали проводити далі. Порівняли групи людей, які вживали інші алкогольні напої: білі спирти, пиво, як у Франції, так і в інших країнах. І при цьому зробили висновок, що тільки червоне вино мало захисну дію, а інші види алкогольних напоїв такої дії не проявляли. У цьому дослідженні було доведено, що смертність від ішемічної хвороби серця в групах людей, які вживали червоне вино на 79% нижча, ніж в групі людей, які приймали таку ж дозу інших видів алкоголю. Пізніше виявилося, що справа якраз не в самому алкоголі, а в тому, що в червоних винах в ролі захисного чинника є не сам спирт, а пектини – активні антиоксидантні речовини фенольної групи, які приймають участь в окисленні насичених жирів і знижують хімічну активність тромбоцитів, тобто знижують фактори ризику атеросклерозу та виникнення тромбу, що призводить до інфарктів.

Шведський вчений довів ,що алкоголь знижує ризик захворювання на ревматизм. Регулярне вживання спиртного на 50% знижує ризик розвитку суглобного ревматизму - захворювання, на яке страждають 20 мільйонів осіб в усьому світі. До такого висновку прийшов співробітник одного з інститутів у Стокгольмі Хенрік  Каллберг.  Вивчивши реакцію організму на вживання алкоголю на прикладі більше 2 тисяч шведів, Каллберг установив, що три і більше „ дози ” спиртного на тиждень наполовину знижують ризик розвитку хвороби. Щоб значно підвищити свої шанси у боротьбі з ревматизмом, на тиждень варто приймати до десяти „ доз ” - склянок вина або маленьких пляшок пива, вважає вчений. Він стверджує, що трьох „ доз ” на тиждень цілком достатньо, щоб звести нанівець ризик розвитку ревматизму, що викликаний палінням або генетичними факторами. „ Ці дані не тільки показують, що алкоголь може захистити від ревматизму і знизити ризик, викликаний палінням або генами, але також наводить на думку про необхідність регулярного споживання визначеної кількості спиртного ”, - вважає вчений.

Президент Європейської ліги проти ревматизму Торі Квієн назвав висновки Каллберга „ дуже цікавими ”, але зазначив, що їх варто підкріпити додатковими дослідженнями, і попередив, що надмірне вживання алкоголю може привести до інших проблем зі здоров’ям.

Мабуть, не треба володіти особливою уявою, щоб уявити собі шкоду, яку може викликати у молоді нерегулярне вживання вина або навіть пива. Сучасні дослідження дозволяють обґрунтовано стверджувати, що в тілі людини немає таких органів і тканин, які б не вражалися алкоголем. Попавши в організм, він досить повільно (з швидкістю 0,1 г на 1 кг маси тіла в годину) розщеплюється в печінці. І тільки 10 процентів від загальної кількості прийнятого алкоголю виводиться з організму в незмінному вигляді. Алкоголь, що залишився, циркулює разом з кров'ю по всьому організму, поки не розщепиться весь. Висока проникність «молодих» тканин, їх насиченість водою дозволяє алкоголю швидко поширюватися по зростаючому організму.

Токсичний вплив алкоголю, передусім,  позначається на діяльності нервової системи. Якщо вміст алкоголю в крові прийняти за 1 (одиницю), то в печінці він буде таким, що дорівнює 1,45, а в головному мозку - 1,75. Навіть невеликі дози алкоголю впливають на обмін в нервовій тканині, передачу нервових імпульсів. Одночасно порушується робота судин головного мозку: відбувається їх розширення, збільшення проникності, крововилив в тканину мозку. У підлітковому віці мозкова тканина бідніша фосфором, багатша водою, перебуває в стадії структурного і функціонального вдосконалення, тому алкоголь особливо небезпечний для неї. Навіть однократні вживання спиртного можуть мати самі серйозні наслідки.

Науковці, досліджуючи отруєних алкоголем людей, вирахували токсичний еквівалент для людини: він становить 7-8грам. Володіючи знаннями про цей токсичний еквівалент і знаючи свою масу, перемноживши ці показники можна визначити смертельну дозу алкогольного напою для кожної людини. Суттєвий вплив на отруєння спричиняє швидкість з якою вживаються спиртні напої. При потраплянні смертельної дози алкоголю температура тіла знижується на 3-4 градуси, смерть наступає через 12-40 годин. Експериментально доведено, що ядовитість алкоголю залежить від рівня концентрації. Цим і пояснюється побічний вплив міцних алкогольних напоїв на людину.

Початок вживання алкоголю в дитинстві, тривале зловживання алкогольними напоями призводить до  такого захворювання, як алкоголізм.