ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 13.
ВИДІЛЕННЯ І КУЛЬТИВУВАННЯ АПІКАЛЬНИХ МЕРИСТЕМ
ГВОЗДИКИ (ТРОЯНД,
СМОРОДИНИ). МІКРО РОЗМНОЖЕННЯ ГВОЗДИКИ ЖИВЦЮВАННЯМ
МЕТА:
оволодіти методиками виділення, культивування апікальних меристем та мікроклонального розмноження живцюванням гвоздики.
МАТЕРІАЛИ І УСТАТКУВАННЯ: пагони гвоздики (троянди,
смородини); бінокулярна лупа або мікроскоп біологічний порівняльний;
стерилізовані скальпелі, препарувальні голки, бритвочки,
затиснуті в тримачі; пробірки із стерильним поживним середовищем для
культивування експлантів різних рослин; спиртівка;
сірники; 96%-й спирт у фарфоровому стаканчику.
Пояснення
Апікальна меристема – це
ділянка стеблового апексу, яка розміщена дистально
відносно найбільш молодого листкового примордія і має
довжину в середньому
Мікроклональне розмноження – це
масове безстатеве розмноження в культурі in vitro, за якого отримані рослини ідентичні вихідній
батьківській формі. Весь процес мікроклонального
розмноження охоплює три стадії:
1. Ініціація
асептичної культури.
2. Індукція
множинних пагонів при повторному пасажуванні на
середовищі для розмноження.
3. Підготовка
сформованих in vitro рослин
до висадки в ґрунт.
Порівняно
з традиційними методами розмноження, які використовуються в
сільськогосподарській практиці, мікроклональне
розмноження має низку переваг:
-
коефіцієнт розмноження значно вищий (з однієї бруньки протягом року можна
отримати 5-10 тис. рослин-регенерантів);
-
можливість підтримувати ріст рослин протягом року;
-
велика кількість рослин може рости на відносно невеликій лабораторній площі;
-
оздоровлення рослин від вірусів і патогенних мікроорганізмів;
-
можливість вести відбір рослин з селекційно-цінними ознаками;
-
довгострокове збереження рослин у пробірках за низьких температур, що дозволяє
створювати банк цінних генотипів і в міру необхідності включати в селекційний
процес.
У
цілому метод мікророзмноження ґрунтується на
індукованому цитокінінами
розростанні пазушних меристем, кожна з яких дає початок пагонам. Після
формування пагона його розділяють на живці і переносять на свіже поживне середовище. При живцюванні
гвоздики використовується живець з одним міжвузлям.
Основними
факторами, що впливають на процес мікроклонального
розмноження, є фізіолого-біохімічний стан експланта,
склад поживного середовища і умови культивування.
ХІД РОБОТИ
1.
У стерильних умовах під бінокулярною лупою проводять вичленення меристеми
розміром до
2.
Ізольовані таким чином меристеми переносять на рідке
або тверде поживне середовище, яке містить:
макроелементи МС 100 мл,
мікроелементи
100 мл,
Fe-хелат 5 мл,
вітаміни
МС 1 мл,
бакто-трінтон 1 мл,
сахарозу
рН 5,5-5,6.
3.
Меристеми інкубують за температури 25-26оС з годинним фотоперіодом
та інтенсивністю освітлення 150 лк у перший місяць
культивування і 500 лк
протягом другого місяця. Сформовані
із меристем пагони довжиною до
4.
При мікроклональному розмноженні гвоздики пагони
розрізають на живці довжиною 3-
5.
Мікроживці поміщають у пробірки на поживне
середовище, яке містить:
макроелементи МС 100 мл,
мікроелементи
МС 1 мл,
Fe-хелат 5 мл,
вітаміни
МС 1 мл,
кінетин 0,25 мг,
сахарозу
агар
Н2О
870 мл;
рН 5,6-5,8 (до автоклавування).
6.
Культивування проводять на світлі за температури +23-25оС,
14-годинного фотоперіоду, інтенсивності освітлення 1000 лк.
7.
Живці вкорінюються і дають пагони впродовж 3-4 тижнів після введення в
культуру.