Тема 1. Поняття автоматизованого виробництва
Загальні тенденції розвитку автоматизованого виробництва
Результати аналізу
сучасних автоматизованих технологічних комплексів машинобудівного,
приладобудівного, переробного, пакувального та інших виробництв засвідчують, що
незважаючи на різноманітність продукції і технологій її виготовлення, розвиток
автоматизації виробничих процесів має низку загальних тенденцій.
Перша
тенденція — застосування
методу концентрації технологічних операцій під час створення автоматичного
обладнання. Концентрація операцій в одній технологічній машині сприяє
підвищенню її продуктивності, зумовлює невпинне збільшення розмірів
технологічних комплексів. Концентровані технологічні операції стають дедалі
більш багатоперехідними, об’єднуючи в одній технологічній машині різнотипні
переходи механічної обробки, лиття, штампування, фасування, герметизації,
складання тощо. Технологічні машини пакувального виробництва, наприклад,
об’єднують операції виготовлення тари, переробки продукту та його дозування,
пакування та герметизацію в тарі. Результатом впливу цієї тенденції розвитку є
зниження надійності.
Друга
тенденція — зниження
тиражності технологічних комплексів, які є часом навіть унікальними, через
постійне зростання їх продуктивності, бо часто виникає ситуація, коли один-два
комплекси можуть забезпечити потреби цілої галузі (сучасна обгортальна машина
для кондитерських виробів може нарізати з карамельної маси до 1;8 тис. цукерок
на хвилину, завернути і\та упакувати). Результатом впливу цієї тенденції
розвитку є недостатність експлуатаційно-виробничої інформації про функціонування
та надійність технологічних комплексів. Як наслідок цієї тенденції, дедалі
більшого поширення набуває функціонально-модульний принцип побудови
технологічних комплексів, що її декілька разів скорочує терміни проектування і
виготовлений технічних засобів автоматизації, створює можливості для
перекомпонування та переналагодження технологічних комплекті при зміні об’єкта
виробництва.
Третя
тенденція — зростання ступеня
модульності побудови технологічних комплексів завдяки дедалі повнішому промисловому
виготовленню функціональних вузлів та окремих машин для вмонтування в
автоматичні лінії, робота яких легко узгоджується при застосуванні
мікропроцесорної техніки.
Особливості автоматизованого пакувального виробництва
Вищеперелічені тенденції
добре простежуються в пакувальному виробництві, яке відображає загальний стан
економіки, розвитку промисловості та сільського господарства будь-якої країни.
Світовий ринок пакувальної
техніки швидко розвивається, досягнувши в 2000 р. обсягу близько 20 млрд USD.
Водночас у Східній Європі впроваджено у виробництво тільки 5% пакувальних
машин (у Західній Європі — 26%, у Південній Америці — 28%).
У колишньому СРСР від 10
до 30% сільськогосподарської продукції втрачалося. У країнах із розвинутою
пакувальною індустрією ці втрати знижені до 1-2%. Такий результат отриманий
прийняттям загальнонаціональних програм розвитку пакувального виробництва
(СІЛА, Німеччина, Франція). В Україні суттєвого зменшення втрат
сільськогосподарської продукції можна досягти тільки при зростанні випуску
пакованої продукції на 60-70%.
Сучасне пакувальне
виробництво — це одна з найбільш динамічних галузей народного господарства
України. Очевидно, що інтенсивний розвиток пакувального виробництва неможливий
без його автоматизації. Великі інвестиції в створення кожної пакувальної
машини ставлять перед виробником вимоги забезпечити її високу продуктивність,
підвищити якість упаковок, знизити собівартість одиниці упаковки. Додатковим
чинником, що пришвидшує автоматизацію процесів пакування, є вимоги постійного
підвищення якості упаковок, особливо продуктів харчування. Якісна упаковка
забезпечує привабливий вигляд і тривале збереження харчових продуктів без
втрати їх споживчих властивостей.
Сучасна автоматизована
пакувальна техніка розвивається в напрямі створення високопродуктивних
пакувальних машин, у яких часто об’єднуються декілька технологічних процесів,
наприклад обробки продукту, виготовлення тари і пакування.
Доцільність автоматизації
пакувального виробництва посилюється, окрім економічних чинників, застосуванням
у сучасних технологіях пакування спеціальних газових середовищ у зоні
перебування та пакування продукту для його захисту від дії мікроорганізмів і
кисню, підвищеною швидкістю маніпуляцій них рухів при пакуванні, застосуванням
спеціальних фізико-хімічних впливів на продукт і тару. Через ці чинники людина
не тільки не може переміщувати робочі органи пакувальної машини чи керувати
нею, а й взагалі перебувати поблизу робочої зони.
Виходячи зі ситуації на сучасному
ринку пакованої продукції, можна вважати, що впровадження автоматизації в пакувальну
галузь України зумовлене дією таких чинників:
Швидке зростання обсягів
пакованої продукції, забезпечити яке в умовах сучасного ринку можна тільки
підвищенням продуктивності праці на основі автоматизації виробництва.
Створення нових
високоінтенсивних технологічних процесів пакування, які реалізуються
пакувальними машинами зі швидкістю і точністю, недосяжними для людини. Участь
людини в керуванні такими машинами без використання систем автоматичного
керування різко знижує їх продуктивність, погіршує якість упаковок.
Використання в
пакувальному виробництві спеціальних контрольованих середовищ для захисту
продукту від дії мікроорганізмів і кисню, а також процесів на основі
фізико-хімічних явищ, що шкідливі для здоров’я людини.
Техніко-економічні переваги автоматизованого
виробництва
Автоматизація — це засіб
підвищення продуктивності виробництва, зниження собівартості продукції,
поліпшення її якості, вивільнення великої кількості працівників, скорочення виробничих
площ і покращення умов праці.
В економічному аспекті автоматизація
стає доцільною тільки ні умов отримання економічного ефекту, який досягається в
одному із вищеперелічених напрямів завдяки:
·
підвищенню
якості виробів;
·
підвищенню
продуктивності виробництва;
·
зменшенню
кількості працівників на основних і допоміжних роботах.
Підвищення якості виробів
досягається тим, що усувається вплив працівника на технологічний процес
виготовлення виробу. У цьому випадку зростає стабільність характеристик якості
виробів, які стають більш подібними один до одного, оскільки вплив одного із
джерел випадкових факторів — людини — зменшується або цілком усувається.
Економічний ефект від підвищення якості виробів, що досягається при
автоматизації, становить близько 10% загального економічного ефекту в
машинобудівному виробництві та приблизно 15-20% — у пакувальному.
Підвищення продуктивності
виробництва забезпечується більш швидкими допоміжними
транспортно-маніпуляційними рухами, раціональним створенням послідовних і
паралельних робочих позицій. Створення нових високоінтенсивних технологічних
процесів потребує від технологічних машин рухів із швидкостями і точністю,
недоступними для людини. Участь людини навіть тільки в керуванні такою машиною
різко знижує продуктивність останньої.
Автоматична лінія
фасування пива фірми “Krones”, наприклад, має продуктивність 120 тис. пляшок
на годину. Пляшки подають на вхід лінії у транспортних пакетах з пластиковими
ящиками по 20 пляшок у кожному. Автомат для розформування транспортних пакетів
повинен забезпечити продуктивність 6 тис. ящиків на годину , або 100 ящиків на
хвилину, а автомат для розпакування ящиків — продуктивність 2 тис. пляшок на
хвилину. Очевидно, що без автоматизації операцій розформування транспортних
пакетів і розпаковування ящиків неможливо забезпечити роботу такої автоматичної
лінії.
Частка економічного
ефекту від підвищення продуктивності при автоматизації виробничих процесів
становить 70—75% загального економічного ефекту в машинобудуванні та близько
60-70% у пакувальному виробництві.
Зменшення кількості
працівників досягається, насамперед, зменшенням кількості основних робітників,
оскільки в сучасних автоматизованих технологічних процесах закладають принципи
концентрації операцій та інтенсифікації технологічних режимів.
Автоматичне підтримування
режимів роботи обладнання визначає зменшення кількості контрольних операцій, а
автоматичне міжопераційне транспортування — кількості допоміжних працівників.
Можливість усунути
працівників із робочої зони технологічних машин-автоматів, яка виникає при
автоматизації виробництва, зумовила поліпшення якості пакованих продуктів та
підвищення їх захисту від дії мікроорганізмів і кисню. При цьому можлива
реалізація технологічних процесів на основі фізико-хімічних явищ, що шкідливі
для здоров’я людини, а також високоінтенсивних технологій, які реалізуються
пакувальними машинами із швидкістю і точністю, недоступними для людини.
Принципи створення автоматизованого
виробництва
Успіхи сучасної
автоматики й обчислювальної техніки зумовили появу апаратного підходу до
автоматизації. Автоматизацію виробничого процесу трактують як заміну функцій
людини відповідними пристроями машини та вузлами керування і контролю за її
роботою. Технологічний процес при цьому підході залишається без змін.
Недоліком цього підходу є те, що технологічні процеси неавтоматизованого
виробництва десятиліттями створювались і вдосконалювались відповідно до обмежених
функціональних можливостей людини. У них вже закладений занижений потенціал
підвищення інтенсивності виробництва, не передбачені потенційні можливості для
концентрації операцій та їх суміщення, застосування спеціальних фізико-хімічних
ефектів. Тому в історії розвитку автоматичного технологічного обладнання
виявилось багато невдалих екземплярів тільки тому, що їхні функціональні вузли
копіювали дії людини під час роботи.
Оскільки зміст
виробництва формують технологічні процеси, оскільки саме в них закладені всі
потенційні можливості підвищення якості продукції та продуктивності, то
визначимо поняття автоматизації виробничих процесів таким чином.
Автоматизація виробничих
процесів — це комплексне конструкторсько-технологічне завдання зі створення
високопродуктивних засобів виробництва на принципово новому технологічному
рівні.
Це завдання передбачає:
·
створення
високоінтенсивного керованого машинного технологічного процесу (часто це
технологічний процес, який взагалі неможливо здійснити при прямій участі
людини);
·
створення
на основі цього технологічного процесу високопродуктивного технологічного
обладнання.