2. Мета та завдання навчальної дисципліни
Мета – засвоїти теоретико-методологічні, прикладні основи науки про організацію
праці; виробити і закріпити навички аналізу стану організації праці на
підприємствах; навчитися виявляти економічні закономірності організації праці
при створенні нової продукції, організації трудових процесів, управлінні
підприємством.
Завданнями навчальної
дисципліни є вивчення:
Ø основних теоретичних засад організації праці;
Ø сучасних тенденцій, проблем та перспектив у напрямку організації праці;
Ø сутності та видів трудових процесів;
Ø основних видів розподілу та кооперації праці на
підприємстві;
Ø класифікації нормативів праці;
Ø обліку та аналізу робочого часу;
Ø прикладних аспектів організації праці;
Ø напрямів удосконалення організації праці.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:
– знати – основні перспективні напрямки розвитку
технологій організації праці; функціональні особливості, переваги, недоліки
різних технологій, форм організації праці; поняття організації, поділу та
кооперації праці; методи оцінки економічної ефективності розробки та організації
робочого місця; основні методологічні та прикладні аспекти організації праці;
сучасні тенденції, проблеми та перспективи у сфері організації
праці.
– вміти – раціоналізувати трудовий процес; проектувати раціональні форми
технологічного, функціонального поділу праці на підприємстві; розробляти карту
організації трудового процесу на робочому місці; проектувати суміщення професій,
функцій; розробляти проект заходів щодо зниження монотонності і змістовності
праці; оцінювати форми поділу і кооперації праці, визначати їх ефективність;
планувати робоче місце; проводити ергономічне обстеження робочого місця;
визначати технічний та організаційний рівень робочого місця за його атестацією;
складати і обґрунтовувати план з раціоналізації робочих місць за результатами їх
атестації; формувати та організовувати діяльність виробничих бригад на
підприємстві; проводити аналіз умов праці на робочих місцях підприємства;
розробляти і обґрунтовувати проект заходів щодо поліпшення умов праці; визначати
соціально-економічну ефективність заходів щодо поліпшення умов праці; розробляти
і обґрунтовувати доцільність запровадження різних режимів праці та відпочинку;
розрахувати показники проектної економічної ефективності заходів з організації
праці.
3. Програма навчальної дисципліни
Модуль 1
Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні аспекти організації праці.
Тема 1. Організація праці: сутність, зміст, мета і завдання.
Поняття про працю. Економічна та соціальна сутність процесу праці. Зміст
поняття “організація праці”. Мета, завдання, елементи та напрямки організації праці. Закони
розвитку організації праці. Відмінність організації праці від організації
виробництва.
Тема 2. Становлення і розвиток організації праці. Сутність, значення та завдання наукової організації праці на сучасному
етапі. Зв'язок організації праці з іншими дисциплінами. Основні принципи
наукової організації праці. Напрямки наукової
організації праці. Розробка та впровадження планів із наукової організації
праці.
Тема 3. Економічна і соціальна ефективність
удосконалення організації праці. Вплив заходів з організації праці на продуктивність праці. Фактори
підвищення продуктивності праці. Цілі розрахунку економічної ефективності
заходів з організації праці.
Тема 4. Трудовий процес, методи дослідження та основи
раціоналізації. Поняття, структура та складові елементи трудового процесу. Класифікація
трудових процесів. Раціоналізація трудових процесів. Критерії оптимізації
трудових процесів. Сутність наукового підходу до пізнання трудових процесів.
Тема 5. Поділ і кооперація праці на підприємстві. Основні види розподілу та кооперації праці на підприємстві. Економічні,
психофізіологічні та соціальні критерії поділу праці. Принципи
професійно-кваліфікаційного розподілу праці. Поняття “професія”,
“спеціальність”, “кваліфікація”. Суміщення професій, функцій, їх проектування.
Основні напрямки удосконалення діючої системи розподілу та кооперації праці.
Тема 6. Організація і обслуговування робочих місць. Сутність організації робочих місць. Класифікація робочих місць. Вимоги
до організації робочих місць та обладнання. Удосконалення обладнання і
технологічне оснащення робочих місць. Засоби зв’язку. Облік та планування
робочих місць. Організація обслуговування робочих місць.
Тема 7. Атестація робочих
місць. Зміст роботи з атестації та раціоналізації робочих місць.
Інвентаризація робочих місць.
Модуль 2
Змістовий модуль 2. Прикладні аспекти організації праці та напрями удосконалення цього
процесу.
Тема 8. Колективні форми організації праці. Сутність бригад, основні типи бригад, умови та принципи їх створення.
Організація та планування роботи бригад. Колективний підряд на дільницях, цехах та інших
підрозділах.
Тема 9. Умови праці. Зміст поняття «умови праці». Важкість праці та критерії її оцінювання.
Правила створення раціональних умов праці. Забезпечення сприятливих
санітарно-гігієнічних умов праці. Естетика праці.
Тема 10. Режими праці та відпочинку. Режими праці та відпочинку. Планування та розподіл робочого часу. Форми відпочинку. Раціональна
змінність праці. Встановлення оптимальних перерв для відпочинку. Раціоналізація
режимів праці та відпочинку.
Тема 11. Організація професійної підготовки робітничих кадрів.
Планова чисельність працівників. Підготовка та підвищення кваліфікації
робітників на виробництві. Перепідготовка та навчання робітників іншим
професіям. Профорієнтація та профпідбір.
Тема 12. Дисципліна і мотивація праці. Системи стимулів та мотивацій праці. Цільові теорії мотивації. Нові
тенденції кадрового менеджменту. Дисципліна праці. Виробничо-трудова дисципліна.
Основні структурні елементи дисципліни.
Тема 13. Організація праці окремих категорій працівників.
Організація праці робітників, зайнятих забезпеченням робочих місць
інструментом, організація праці налагоджувальників устаткування, організації
праці на транспортних роботах, організація праці робітників, зайнятих контролем
якості продукції, організація праці керівників та спеціалістів
підприємств.
Тема 14. Управління організацією праці на підприємстві. Оцінка рівня організації системи управління. Етапи організаційного
проектування робіт з регламентації та зміст документації.
4. Структура навчальної дисципліни
Назви змістових модулів і тем |
Кількість годин | |||||||||||||
денна форма |
Заочна форма | |||||||||||||
усього |
у тому числі |
усього |
у тому числі | |||||||||||
л |
п |
с.р. |
л |
п |
с.р. | |||||||||
7
семестр | ||||||||||||||
Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні аспекти організації праці | ||||||||||||||
Тема 1. Організація праці: сутність, зміст, мета і завдання |
13 |
3 |
3 |
7 |
11 |
1 |
- |
10 | ||||||
Тема 2 Становлення і розвиток організації праці |
11 |
2 |
2 |
7 |
10 |
- |
- |
10 | ||||||
Тема 3. Економічна і соціальна ефективність удосконалення організації
праці. |
11 |
2 |
2 |
7 |
12 |
1 |
1 |
10 | ||||||
Тема 4. Трудовий процес, методи дослідження та основи
раціоналізації |
10 |
2 |
2 |
6 |
12 |
1 |
1 |
10 | ||||||
Тема 5. Поділ і кооперація праці на підприємстві |
10 |
2 |
2 |
6 |
11 |
1 |
- |
10 | ||||||
Тема 6. Організація і
обслуговування робочих місць |
10 |
2 |
2 |
6 |
10 |
- |
- |
10 | ||||||
Тема 7. Атестація робочих місць |
10 |
2 |
2 |
6 |
9 |
- |
- |
9 | ||||||
Разом за змістовим модулем 1 |
75 |
15 |
15 |
45 |
75 |
4 |
2 |
69 | ||||||
Змістовий модуль 2. Прикладні аспекти організації праці та напрями удосконалення цього
процесу | ||||||||||||||
Тема 8. Колективні форми організації праці |
11 |
2 |
2 |
7 |
10 |
- |
- |
10 |
| |||||
Тема 9. Умови праці |
13 |
3 |
3 |
7 |
12 |
1 |
1 |
10 |
| |||||
Тема 10. Режими праці та відпочинку |
11 |
2 |
2 |
7 |
12 |
1 |
1 |
10 |
| |||||
Тема 11. Організація професійної підготовки робітничих
кадрів |
10 |
2 |
2 |
6 |
10 |
- |
- |
10 |
| |||||
Тема 12. Дисципліна і мотивація праці |
10 |
2 |
2 |
6 |
11 |
1 |
- |
10 |
| |||||
Тема 13. Організація праці окремих категорій
працівників |
10 |
2 |
2 |
6 |
9 |
- |
- |
9 |
| |||||
Тема 14. Управління організацією праці на
підприємстві |
10 |
2 |
2 |
6 |
11 |
1 |
- |
10 |
| |||||
Разом за змістовим модулем 2 |
75 |
15 |
15 |
45 |
75 |
4 |
2 |
69 |
| |||||
Усього годин |
150 |
30 |
30 |
90 |
150 |
8 |
4 |
138 |
| |||||
5. Теми семінарських занять – не передбачено програмою
дисципліни.
6. Теми практичних занять
№ з/п |
Назва теми |
Кількість годин | |
денна форма |
заочна форма | ||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
Модуль 1 |
15 |
2 |
1 |
Тема 1. Організація праці: сутність, зміст, мета і завдання Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. |
3 |
- |
2 |
Тема 2. Становлення і розвиток організації
праці Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. |
2 |
- |
3 |
Тема 3. Економічна і соціальна ефективність удосконалення організації
праці. |
2 |
1 |
4 |
Тема 4. Трудовий процес, методи дослідження та основи
раціоналізації |
2 |
1 |
5 |
Тема 5. Поділ і кооперація праці на підприємстві |
2 |
- |
6 |
Тема 6. Організація і
обслуговування робочих місць |
2 |
- |
7 |
Тема 7. Атестація робочих місць |
2 |
- |
|
Модуль 2 |
15 |
2 |
8 |
Тема 8. Колективні форми організації праці Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. |
2 |
- |
9. |
Тема
9.
Умови
праці Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. Розв’язування задач. |
3 |
1 |
10 |
Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. Розв’язування задач. |
2 |
1 |
11 |
Тема
11.
Організація професійної підготовки робітничих
кадрів Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. Розв’язування задач. |
2 |
- |
|
|
|
|
12 |
Тема 12. Дисципліна і мотивація праці Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. |
2 |
- |
13 |
Тема 13. Організація праці окремих категорій працівників Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи. |
2 |
- |
14 |
Тема 14. Управління організацією праці на підприємстві Опитування студентів згідно плану теоретичного курсу та
самостійної роботи |
2 |
- |
|
Усього годин |
30 |
4 |
7. Теми лабораторних занять – не передбачено програмою
дисципліни.
8. Самостійна робота
№ з/п |
Назва теми |
Кількість годин | |
денна форма |
заочна форма | ||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
Модуль 1 |
45 |
69 |
1 |
Тема 1. Організація праці: сутність, зміст, мета і
завдання |
7 |
10 |
2 |
Тема 2. Становлення і розвиток організації праці |
7 |
10 |
3 |
Тема 3. Економічна і соціальна
ефективність удосконалення організації праці. |
7 |
10 |
4 |
Тема 4. Трудовий процес, методи дослідження та основи
раціоналізації |
6 |
10 |
5 |
Тема 5. Поділ і кооперація праці на підприємстві |
6 |
10 |
6 |
Тема 6. Організація і
обслуговування робочих місць |
6 |
10 |
7 |
Тема 7. Атестація робочих місць |
6 |
9 |
|
Модуль 2 |
45 |
69 |
8 |
Тема 8. Колективні форми організації праці |
7 |
10 |
9 |
Тема
9.
Умови
праці |
7 |
10 |
10 |
7 |
10 | |
11 |
Тема
11.
Організація професійної підготовки робітничих
кадрів |
6 |
10 |
12 |
Тема 12. Дисципліна і мотивація праці |
6 |
10 |
13 |
Тема 13. Організація праці окремих категорій працівників |
6 |
9 |
14 |
Тема 14. Управління організацією праці на
підприємстві |
6 |
10 |
|
Всього |
90 |
138 |
9. Індивідуальні завдання – не передбачено програмою
дисципліни.
10. Методи навчання
1. Лекції-дискусії.
2. Аналіз проблемних ситуацій.
3. Розв’язування задач на основі практичних
ситуацій.
4. Ділові ігри.
5. Ситуативні вправи.
6. Презентації.
7. Усний контроль.
8. Самостійна робота.
11. Методи контролю
Специфіка викладання предмету «Організація праці» полягає у використанні трьох видів контролю: поточного, модульного і
підсумкового.
Поточний контроль включає в себе:
·
тестування (т) – така форма контролю дозволяє перевірити підготовку студентів до
кожного заняття і проводиться регулярно;
·
опитування (о) – проводиться з метою виявлення вміння студентами оперувати вичитаним
викладачем матеріалом, відповідати на додаткові питання, проводиться регулярно
на вибірковій основі;
·
ділова гра (д) – проводиться з метою формування вмінь і навичок у студентів
практичного спрямування, формування особистісного мислення, вміння приймати
відповідальні та ефективні рішення;
·
розв’язування задач (рз) – така форма контролю дозволяє перевірити
знання основних положень заданої теми, формувати логічне мислення студентів,
проводиться на окремих заняттях;
·
самостійна робота (ср) – така форма контролю дозволяє виявити вміння чітко, логічно і
послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння працювати самостійно;
·
контрольна робота (кр) – проводиться з метою отримання загального уявлення про достатність
взаємозв’язку „викладач-студент” з даної дисципліни, а також контролю поточної
успішності.
Контроль практичного курсу проводиться після кожного практичного
заняття, написання реферату на вибрану студентом тему відповідно до його інтересів.
Модульний контроль передбачає рейтингове оцінювання знань, умінь і
навичок студентів за окремими змістовими модулями та їх елементами, здійснюється
під час виконання контрольної роботи, яка проводиться у комбінованій формі (відкриті питання, тести, задачі).
Підсумковий контроль проводиться у вигляді екзамену при умові проходження студентом усіх етапів поточного і модульного
контролю.
12. Розподіл балів, які отримують студенти
Шкала оцінювання: національна та ECTS
Критерії оцінювання знань, умінь і навичок студентів з навчальної
дисципліни при підсумковому контролі необхідно розробляти, виходячи з таких
загальних рекомендацій, за якими виставляти оцінки:
„відмінно” – якщо студент демонструє повні і глибокі знання навчального
матеріалу, достовірний рівень розвитку умінь і навичок, правильне й обґрунтоване
формулювання практичних висновків, уміння приймати необхідні рішення в
нестандартних ситуаціях, вільне володіння науковими термінами, високу
комунікативну культуру;
„добре” – якщо студент виявляє дещо обмежені знання навчального
матеріалу, допускає окремі несуттєві помилки та неточності;
„задовільно” – якщо студент засвоїв основний навчальний матеріал,
володіє необхідними уміннями та навичками для вирішення стандартних завдань,
проте, при цьому допускає неточності, не виявляє самостійності суджень,
демонструє недоліки комунікативної культури;
„незадовільно” – якщо студент не володіє необхідними знаннями, уміннями,
навичками, науковими термінами, демонструє низький рівень комунікативної
культури.
13. Методичне забезпечення
Методичне забезпечення дисципліни включає: державні стандарти освіти;
навчальні плани; підручники і навчальні посібники; інструктивно-методичні
матеріали до семінарських і практичних занять; контрольні завдання до занять;
контрольні роботи; текстові варіанти тестів для поточного і підсумкового
тестування; методичні матеріали з питань самостійного опрацювання фахової
літератури, демонстраційні навчально-методичні матеріали. Зокрема:
1.
Середа О.В. Організація праці. Методичні вказівки до практичних занять для студентів
напряму підготовки «Управління персоналом і економіка праці» денної та заочної
форм навчання / Середа Ольга Володимирівна. – Луцьк: ЛНТУ, 2013. – 68с.
2.
Середа О.В. Організація праці. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи для студентів напряму підготовки
6.030505 «Управління персоналом і економіка праці» денної та заочної форм навчання /
Середа Ольга Володимирівна.. – Луцьк: Луцький НТУ, 2015. – 64
с.
3.
Середа О.В. Організація праці. Конспект
лекцій для студентів напряму підготовки 6.030505 «Управління персоналом і економіка праці» денної та заочної форм навчання / Середа Ольга Володимирівна. – Луцьк: Луцький НТУ, 2016. – 116с.
14. Рекомендована література
Базова
1.
Бичин В.Б., Малинник С.В., Шубенкова Е.В. Организация и нормирование
труда: ученик для ВУЗов / под. ред. Ю.Г.Одегова. – М.: Экзамен, 2003.
2.
Грішнова О. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник/
Олена Грішнова – К.: Знання, 2004.
– 535 с.
3.
Егоршин А.П., Зайцев А.К. Организация труда персонала: Учебник. – М.: ИНФРА-М, 2008. – 320 с.
4.
Економіка праці і соціально-трудові відносини: Навчальний посібник/ В.
М. Ковальов, В. С. Рижиков, О. Л. Єськов та ін; Мін-во освіти і науки України,
Донбаська державна машинобудівна академія. - К.: Центр навчальної літератури,
2006. – 255 с.
5.
Економіка праці і соціально-трудові відносини: Навчальний посібник /
Черчик Л. М., Коленда Н.В. Авраменко
С.З., Турчик І.В., Шубалий О.М. – Луцьк: ЛНТУ.
6.
Жиглов В.Т., Шимановська Л.М. Основи менеджменту і управлінської
діяльності. – К.: Наукова думка, 1991.
7.
Зудина Л.Н. Организация управленческого труда: Учебное пособие.
– Новосибирск: НГАЭиУ, 1997. – 256 с.
8.
Калина А.В. Организация и оплата труда в условиях рынка (аспекты
эффективности): Учеб. пособие 3-е изд. перед. и доп. – К. : МАУП,
2005.
9.
Крушельницька О.В., Мельничук Д.П. Організація праці: Навчальний
посібник – Житомир: ЖДТУ, 2007 – 355 с.
10. Петюх В.М. Управління персоналом: Навч.-методичний посібник для
самостійного вивчення дисципліни. - К.: КНЕУ, 2000.
Допоміжна
1.
Балабанова Л.В, Сардак О.В. Організація праці менеджера. Підручник. –
2-е вид-ня, перероб. та доп. – К.: ВД «Професіонал», 2007. – 2007. – 416
с.
2.
Віноградська О.М.. Організація праці менеджера: Навч. посібник – Харків:
ХНАМГ, 2008 – 190с.
3.
Данюк В.М. Організація праці менеджера: Навч. посібник/ В.М. Данюк/
Данюк В.М. - К., КНЕУ, 2006. - 272 с.
4.
Передерий Н. Организация труда руководителя фирмы на базе ЭВМ
// Управление персоналом. – 1999. – № 6.
5.
Рофе А.И. Научная организация труда. – М.: МИК,
2004.
15. Інформаційні ресурси
1.
http://lib.pu.if.ua – Сайт наукової бібліотеки Прикарпатського
національного університету ім. Василя Стефаника.
2.
http://www.nbuv.gov.ua/ – Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського.
3.
http://zakon.rada.gov.ua/
– Веб–сторінка Верховної Ради України.
4.
www.ukrstat.gov.ua/ – Веб–сторінка Державного комітету статистики
України.