ГЛОСАРІЙ
Агрегатування |
метод утворення
виробів шляхом комплектування їх з обмеженої кількості стандартизованих і
уніфікованих деталей, вузлів та агрегатів, що мають геометричну і
функціональну взаємозамінність |
Акредитація |
процедура, в
процесі якої національний орган з акредитації документально засвідчує
компетентність юридичної особи чи органу з оцінки відповідності для виконання
певних видів робіт (випробування, калібрування, сертифікації, контролю) |
Атестація
організації |
перевірка
організації з метою визначення її відповідності критеріям акредитації |
Аудитор
із сертифікації |
особа, яка має
відповідну кваліфікацію, теоретичну і практичну підготовку, необхідну для
здійснення одного або кількох видів робіт із сертифікації, атестована в
установленому порядку та занесена до відповідного реєстру |
Верифікація |
підтвердження
наданням об'єктивних свідчень того, що установлені вимоги було виконано |
Вимоги
до приймання |
правила, які
встановлюють обов’язкові умови до прийняття продукції (товарів) за кількістю
та якістю; види і програми випробувань або контролю якості (кількості) |
Вимоги
до транспортування та зберігання |
встановлені
умови, яких необхідно дотримуватись у процесі перевезень і зберігання
продукції з метою забезпечення збереження її якості, кількості, безпечності |
Випереджувальна
стандартизація |
стандартизація,
що використовує в стандартах перспективні норми та вимоги до товарів і
послуг, які згідно із прогнозами будуть оптимальними в майбутньому |
Випробувальна
лабораторія |
лабораторія, яка
здійснює технічні операції, що полягають у визначенні однієї чи декількох
характеристик певної продукції згідно з установленою процедурою |
Виробник |
юридична або
фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, відповідальна за
проектування, виготовлення, пакування та маркування продукції до введення її
в обіг під її власною назвою незалежно від того, чи виконуються зазначені
операції самою особою або від її імені. |
Властивість
продукції |
об’єктивна
особливість продукції, що виявляється при її створенні, транспортуванні,
зберіганні, експлуатації |
Галузева
стандартизація |
стандартизація,
спрямована на сукупність взаємопов’язаних об’єктів стандартизації окремої
галузі виробництва. |
Декларація
про відповідність |
документ, за
допомогою якого виробник або уповноважена ним особа дає письмову гарантію, що
продукція відповідає встановленим вимогам |
Декларування
відповідності |
процедура, за
допомогою якої виробник або уповноважена ним особа під свою повну
відповідальність документально засвідчують, що продукція відповідає встановленим
законодавством вимогам |
Державна
система сертифікації (УкрСЕПРО) |
орган
Держстандарту України, який організує та координує роботи із сертифікації |
Державна
система стандартизації |
система, що
визначає головні цілі й принципи управління, форми і загальні організаційно-технічні
правила виконання усіх вимог до робіт із стандартизації |
Державний
реєстр систем сертифікації |
офіційний перелік
зареєстрованих систем сертифікації |
Державний
стандарт України |
національний
стандарт, затверджений Державним комітетом України з питань технічного
регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт України) або у галузі
будівництва — Міністерством у справах будівництва та архітектури України
(Мінбудархітектури України) |
Диверсифікація |
розширення
програми виробництва внаслідок виготовлення нової продукції для нових ринків |
Ергономічні
показники |
показники якості,
що характеризують пристосованість виробу до взаємодії з людиною |
Естетичні
показники |
показники, що
характеризують зовнішній вигляд продукції, її виразність, своєрідність,
гармонійність, цілісність, відповідність середовищу, стилю та моді |
Знак
відповідності |
зареєстрований у
законодавчому порядку сертифікаційний знак, який використовується згідно з
порядком сертифікації третьою стороною для продукції (послуги), яка повністю
відповідає умовам нормативного документа, використовуваного під час
сертифікації |
Ідентифікація |
визнання,
ототожнення об’єкта та присвоєння йому унікального найменування, номера,
знака, умовної позначки, ознаки або набору ознак тощо, що дають змогу
однозначно вирізнити його з-поміж інших об'єктів |
Кваліметрія |
наука про
кількісну оцінку якості |
Кодування |
надання даних за
допомогою умовних позначок або набору ознак об’єкта |
Комплексна
стандартизація |
цілеспрямоване і
планомірне встановлення та використання системи взаємопов’язаних вимог як до
об’єкта стандартизації у цілому, так і до його основних елементів із метою
оптимального розв’язання конкретної проблеми |
Консенсус |
загальна згода,
яка характеризується відсутністю серйозних заперечень із суттєвих питань у
більшості заінтересованих сторін та досягається в результаті процедури,
спрямованої на врахування думки всіх сторін та зближення розбіжних точок зору |
Контроль
якості |
перевірка
кількісних і/або якісних характеристик властивостей продукції на
відповідність встановленим вимогам |
Міждержавний
стандарт |
стандарт (ГОСТ),
прийнятий країнами СНД, що приєдналися до Угоди про здійснення погодженої
політики у галузі стандартизації, метрології та сертифікації |
Міжнародна
стандартизація |
стандартизація,
що здійснюється на міжнародному рівні, участь, в якій відкрита для
відповідних органів усіх країн |
Міжнародний
та регіональний стандарти |
стандарти,
прийняті відповідно міжнародним та регіональним органами стандартизації |
Національна
стандартизація |
стандартизація,
що здійснюється на рівні однієї країни |
Національний
знак відповідності |
захищений у
встановленому порядку знак, який засвідчує, що позначена ним продукція
відповідає усім вимогам технічних регламентів, які поширюються на неї |
Національний
стандарт |
державний
стандарт України, прийнятий центральним органом виконавчої влади у сфері
стандартизації та доступний для широкого кола споживачів |
Об’єкт
стандартизації |
предмет
(продукція, товар, процес, послуга та ін.), що підлягає стандартизації |
Орган
стандартизації |
орган, що
займається стандартизацією, визнаний на національному, регіональному чи
міжнародному рівні, основними функціями якого є розроблення, схвалення або
затвердження стандартів |
Основоположний
стандарт |
стандарт, який
визначає організаційно-методичні й загальнотехнічні положення для певної
сфери стандартизації та взаємозв’язку діяльності у різних галузях науки,
техніки й виробництва |
Параметр
продукції |
кількісна
характеристика властивості продукції чи її стану |
Параметричний
ряд |
сукупність
числових значень параметрів, побудована в певному діапазоні на основі
прийнятої системи градації |
Патентна
чистота |
показник, який
відображає застосування в продукції запатентованих винаходів і зумовлює
можливість безперешкодного продажу на міжнародних ринках |
Регіональна
стандартизація |
стандартизація,
що здійснюється на відповідному регіональному рівні, участь, в якій відкрита
для відповідних органів країн певного географічного або економічного простору |
Рівень
якості |
відносна
характеристика якості продукції, заснована на порівнянні показників якості
оцінюваної продукції з базовими значеннями відповідних показників |
Свідоцтво
про визнання відповідності |
документ, що
засвідчує визнання іноземних документів про підтвердження відповідності
продукції вимогам, встановленим законодавством України |
Сертифікат
відповідності |
документ, який
підтверджує, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи
управління довкіллям, персонал відповідають встановленим вимогам конкретного
стандарту чи іншого нормативного документа, визначеного законодавством |
Сертифікація |
процедура, за
допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує
відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем
управління довкіллям, персоналу встановленим законодавством вимогам |
Симпліфікація
(елемент уніфікації) |
усунення
невиправданої різноманітності одномірної продукції шляхом скорочення
кількості її різновидів до технічно та економічно необхідної щодо задоволення
існуючих потреб споживачів і суспільства |
Система
сертифікації |
система, яка має
власні правила, процедури й управління для визначення сертифікаційної
відповідності |
Система
якості |
сукупність
взаємопов’язаних та взаємодіючих елементів організаційної структури,
визначених механізмів відповідності, повноважень і процедур організації, а
також процесів та ресурсів, які забезпечують здійснення загального управління
якістю та її відповідність встановленим вимогам |
Споживач |
організація або
особа, які одержують продукцію |
Стандарт |
нормативний
документ, розроблений, як правило, за відсутності протиріч із суттєвих питань
у більшості заінтересованих сторін і затверджений відповідним органом, в
якому викладено для загального і багаторазового використання правила, вимоги,
загальні принципи, характеристики щодо різних видів діяльності або їх
результатів для досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній галузі |
Стандартизація |
діяльність, що
полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування
щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня
впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня
відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню,
усунення бар’єрів у торгівлі та сприяння науковотехнічному співробітництву |
Технічний
експерт (аудиту) |
особа, яка
володіє спеціальними знаннями або досвідом стосовно специфічної організації,
процесу, діяльності або об’єкта, що піддається аудиту |
Технічний
регламент |
нормативно-правовий
акт, прийнятий органом державної влади, що встановлює технічні вимоги до
продукції, процесів чи послуг безпосередньо або через посилання на стандарти
чи відтворює їх зміст |
Технічні
умови |
нормативний
документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція,
процеси чи послуги |
Типізація |
метод,
спрямований на розроблення типових рішень на основі загальних технічних
характеристик для виробів, процесів, методів управління |
Уніфікація |
раціональне
скорочення типів і параметричних (типорозмірних) рядів продукції однакового
або близького функціонального призначення, яке супроводжується визначенням
оптимальних конструкторсько-технологічних рішень |
Управління
якістю |
частина
менеджменту якості, спрямована на виконання вимог до якості |
Характеристика
якості |
власна
характеристика продукції, процесу або системи, що випливає з вимоги |
Якість
продукції |
сукупність
властивостей продукції, які обумовлюють її придатність задовольняти визначені
потреби у відповідності з її призначенням |