Форма № Н - 3.04

___Луцький національний технічний університет_____

(повне найменування вищого навчального закладу)

 

Кафедра ______приладобудування_________

 

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри ______Марчук В.І.

“__26__” ___червня___ 2015 р.

 

 

 

 

 

 

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

______ОСНОВИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ_____

(шифр і назва навчальної дисципліни)

 

напрям підготовки: 6.051001 – Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології

(шифр і назва напряму підготовки)

 

 

__факультет: екології та приладо-енергетичних систем___

(назва факультету)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Луцьк – 2015 рік


Робоча програма з дисципліни «Основи стандартизації та сертифікації продукції » для студентів за напрямом підготовки 6.051001 – Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології,  2015 р. – 13с.

 

Розробник:  Мороз С.А., к.т.н., доцент кафедри приладобудування

 

 

Робочу програму схвалено на засіданні кафедри приладобудування

Протокол № _12_ від “_26_” _червня_2015 року

 

 

 

Завідувач кафедри приладобудування _________  Марчук В.І.

 

Перезатверджено:

Протокол від «____»  __________________ 201__ року  № ____

 

Завідувач кафедри приладобудування      ____________________

 

 

Протокол від «____»  __________________ 201__ року  № ____

 

Завідувач кафедри приладобудування    _____________________

 

 

Протокол від «____»  ____________________ 201__ року  № ____

 

Завідувач кафедри приладобудування  ______________________

 

 

Протокол від «____»  ____________________ 201__ року  № ____

 

Завідувач кафедри приладобудування  ______________________

 

 

 

ÓМороз С.А., 2015 рік


1. Опис навчальної дисципліни

 

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів –

3,0

Галузь знань

0510  Метрологія, вимірювальна техніка та інформаційно-

вимірювальні технології

 

Вибіркова

 

Напрям підготовки

6.051001 – Метрологія та інформаційно-вимірювальні

технології

Модулів – 2

Рік підготовки:

Змістових модулів –2

3-й

4-й

Семестр

Загальна кількість годин - 108

VI

VII

Лекції

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 4

самостійної роботи студента - 2

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

Бакалавр

30 год.

6 год.

Практичні, семінарські

Лабораторні

30 год.

6 год.

Самостійна робота

30 год.

78 год.

Індивідуальні завдання:

Вид контролю: екзамен

 

 

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить:

для денної форми навчання – 60/30

для заочної форми навчання – 12/78

 

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета – надання студентам знань, які пов’язані з основами стандартизації та сертифікації продукції, правами споживачів, що дозволить молодим спеціалістам галузі реформувати і розвивати економічні відносини в Україні та виконати головне завдання щодо інтеграції у європейські та світові структури.

Завдання – ознайомити студентів з основними положеннями стандартизації, сертифікації та організацією робіт по них в Україні та поза її межами.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: державну систему стандартизації; державну систему сертифікації; порядок розробки державних стандартів та технічних умов; системи якості; категорії та види нормативних документів із стандартизації та сертифікації; стандарти з управління якістю серії ISO.

вміти: класифікувати нормативні документи за видом робіт та послуг; застосовувати систему сертифікації на практиці; аналізувати різні системи стандартизації та сертифікації продукції;   використовувати на практиці систему якості та стандарти серії ISO.

 

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовний модуль 1.

Національна система стандартизації України.

Тема 1. Загальні відомості про стандартизацію.

1.1. Народногосподарське значення стандартизації.

1.2. Сутність стандартизації.

Тема 2. Нормативні документи із стандартизації.

2.1. Види нормативних документів

2.2. Категорії стандартів в Україні.

Тема 3. Різновиди стандартизації

3.1. Різновиди стандартизації.

3.2. Стандартизація за досягнутим рівнем

3.3. Випереджувальна стандартизація.

3.4 Комплексна стандартизація

3.5. Параметрична стандартизація

Тема 4. Методичні основи стандартизації.

4.1. Методи та принципи стандартизації

4.2. Систематизація, класифікація та кодування.

4.3. Єдині міжгалузеві системи стандартів.

Тема 5. Національна система стандартизації в Україні.

5.1. Структурна будова Національної системи стандартизації.

5.2. Структура органів Національного органу стандартизації.

Тема 6. Порядок розроблення, затвердження то впровадження нормативних документів

6.1. Особливості розроблення нормативних документів

6.2. Порядок перегляду, зміни та скасування нормативних документів

6.3. Порядок упровадження стандартів

6.4. Державний нагляд за додержанням нормативних документів

6.5. Інформаційне забезпечення стандартизації

Тема 7. Міжнародна і європейська діяльність України в області стандартизації

7.1. Міжнародна стандартизація та участь у ній України

7.2. Європейська стандартизація та участь у ній України

 

Змістовний модуль 2.

Національна система сертифікації продукції України.

Тема 8. Сутність і зміст сертифікації

8.1. Основні поняття сертифікації

8.2. Державні стандарти системи сертифікації України

8.3. Структура та функції складових системи сертифікації

Тема 9. Сертифікація як форма гарантії якості продукції

9.1 Загальні правила проведення сертифікації

9.2. Порядок проведення робіт із сертифікації продукції

9.3. Особливості сертифікації харчової продукції і продовольчої сировини

9.4. Сертифікація послуг

9.5. Сертифікація продукції іноземного виробництва

9.6. Міжнародна сертифікація харчових продуктів

9.6. Технічний нагляд за сертифікованою продукцією

9.7. Штрихове кодування

Тема 10. Організація (орган) з сертифікації

10.1. Структура та функції організації (органу)

10.2. Вимоги до персоналу та документації

10.3. Акредитація організації з сертифікації

Тема 11. Атестація виробництва

11.1. Порядок проведення робіт з атестації виробництва

11.2. Загальні відомості інструкції з атестації технічних можливостей

Тема 12. Випробувальні лабораторії

12.1. Вимоги до випробувальних лабораторій

12.2. Права та обов'язки лабораторій

12.3. Акредитація випробувальних лабораторій

Тема 13. Системи якості реєстр і аудитори системи сертифікації

13.1. Загальні відомості та порядок проведення

13.2. Технічний нагляд та інформаційні документи

13.3. Структура та функції органу з сертифікації. Вимоги до документів та персоналу

Тема 14. Міжнародні системи сертифікації

14.1. Міжнародне науково-технічне співробітництво у сфері сертифікації продукції та послуг

14.2. Основні тенденції розвитку міжнародних систем сертифікації

Тема 15. Правове поле стандартизації та сертифікації в Україні

15.1. Відповідальність суб’єктів підприємницької діяльності за порушення стандартів, норм та правил.

15.2. Державний захист прав споживачів.

 


4. Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Державна система стандартизації України.

Тема 1. Загальні відомості про стандартизацію

6

2

2

2

5,5

0,5

5

Тема 2. Нормативні документи із стандартизації

6

2

2

2

5

 

1

5

Тема 3. Різновиди стандартизації

6

2

2

2

6,5

0,5

1

5

Тема 4. Методичні основи стандартизації

3

2

2

1

3,5

0,5

3

Тема 5. Національна система стандартизації в Україні.

6

2

2

2

5,5

0,5

5

Тема 6. Порядок розроблення, затвердження то впровадження нормативних документів

6

2

2

2

5,5

0,5

5

Тема 7. Міжнародна і європейська діяльність України в області стандартизації

6

2

2

2

5,5

0,5

5

Разом за змістовим модулем 1

45

14

14

15

44

3

3

38

 


Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

Модуль 2

Змістовий модуль 2. Державна система сертифікації продукції України.

Тема 8. Сутність і зміст сертифікації

3

2

4

2

5

5

 

Тема 9. Сертифікація як форма гарантії якості продукції

6

2

2

2

5,5

0,5

5

 

Тема 10. Організація (орган) з сертифікації.

6

2

2

2

7,5

0,5

1

6

 

Тема 11. Атестація виробництва

6

2

2

2

6,5

0,5

1

5

 

Тема 12. Випробувальні лабораторії

9

3

2

3

6,5

0,5

1

5

 

Тема 13. Системи якості реєстр і аудитори системи сертифікації

6

2

2

2

5,5

0,5

6

 

Тема 14. Міжнародні системи сертифікації

6

2

2

2

5,5

0,5

5

 

Тема 15. Правове поле стандартизації та сертифікації в Україні

6

2

2

5

5

 

Разом за змістовим модулем 2

56

16

16

15

46

3

3

40

 

Усього годин

90

30

30

30

90

6

6

78

 

 


5. Теми практичних занять

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

Сутність стандартизації та її роль у розвитку національної економіки

2

2

Вивчення порядку роботи з нормативними документами

2

3

Система переважних чисел

2

4

Визначення основних показників рівня стандартизації і уніфікації

2

5

Складання технічних умов на продукцію, процес, послугу

2

6

Вивчення системи одиничних показників якості промислової продукції

2

7

Стандартизація електродвигунів основі експлуатаційних показників якості

2

8

Вивчення схем сертифікації різних типів виробництва

2

9

Вивчення особливостей застосування національного знаку відповідності

2

10

Штрихове кодування продукції

2

11

Розроблення основоположних документів системи управління якістю

2

12

Вивчення порядку сертифікації системи управління якістю на виробництві

2

13

Прогнозування послідовності дій підприємства для отримання сертифіката в системі УкрСЕПРО

2

14

Складання схеми атестації виробництва відповідно до заданих умов

2

 


6. Самостійна робота

 

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

Тема 1. Загальні відомості про стандартизацію

2

2

Тема 2. Нормативні документи із стандартизації

2

3

Тема 3. Різновиди стандартизації

2

4

Тема 4. Методичні основи стандартизації

2

5

Тема 5. Національна система стандартизації в Україні.

2

6

Тема 6. Порядок розроблення, затвердження то впровадження нормативних документів

2

7

Тема 7. Міжнародна і європейська діяльність України в області стандартизації

2

8

Тема 8. Сутність і зміст сертифікації

2

9

Тема 9. Сертифікація як форма гарантії якості продукції

2

10

Тема 10. Організація (орган) з сертифікації.

2

11

Тема 11. Атестація виробництва

2

12

Тема 12. Випробувальні лабораторії

2

13

Тема 13. Системи якості реєстр і аудитори системи сертифікації

2

14

Тема 14. Міжнародні системи сертифікації

2

15

Тема 15. Правове поле стандартизації та сертифікації в Україні

2

 

Разом

30

 


 

7. Методи навчання

Дана дисципліна є однією із завершальних дисциплін курсу підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр” та викладається на випускаючій кафедрі. Дана дисципліна входить до циклу дисциплін вільного вибору студентом та призначена для ознайомлення з організаційними основами стандартизації та сертифікації продукції в Україні та поза її межами.

При вивченні курсу “Основи стандартизації та сертифікації продукції” враховується взаємозв’язок між наступними навчальними дисциплінами: “Основи взаємозамінності”, “Надійність технологічних систем та приладів”, “Технологія приладобудування”, “Конструювання засобів вимірювання”, тощо.

Зміст програми передбачає лекції та лабараторні заняття, самостійну підготовку. Контроль знань студентів може бути проведений як у традиційній формі (екзамен), так і у формі кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

 

 

8. Методи контролю

Поточний контроль здійснюється після завершення кожного практичного заняття шляхом індивідуального заліку за виконання завдань, які видаються студентам у ході заняття. Найвищим числом балів оцінюється робота, яку виконано згідно вимог і захищено у строк, якщо студент при захисті роботи демонструє відповідні знання. Оцінка знижується за недотримання вимог, недостатній рівень знань з даної теми. Робота, яка не відповідає темі або недостатньо її розкриває повертається студентам на виправлення строком на один тиждень. Оцінка за роботу, виконану після встановленого строку, перераховується з коефіцієнтом 0,7.

Модульний контроль здійснюється під час виконання контрольної роботи, яка проводиться у формі тестів.

Семестровий контроль здійснюється у формі контрольної роботи, яка проводиться у формі тестів або усного заліку, під час якого оцінюється правильність і повнота відповіді, вміння обґрунтовувати свою думку і роботи відповідні висновки та узагальнення.

 

9. Розподіл балів, які отримують студенти

Поточне тестування та самостійна робота

Екзамен

Сума

Змістовий модуль 1

Змістовий модуль 2

60

100

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

Т8

Т9

Т10

Т11

Т12

Т13

Т14

Т15

Т16

Т17

Т18

6

5

6

5

6

5

6

5

6

6

5

6

5

6

5

6

5

6

Т1, Т2 ... Т18 – теми змістових модулів.

 

 

 

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для екзамену, курсового проекту (роботи), практики

для заліку

90 – 100

А

відмінно 

 

 

зараховано

82-89

В

добре

74-81

С

64-73

D

задовільно

60-63

Е

35-59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

0-34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

 

 

10. Рекомендована література

Базова

№ п/п

Назва бібліографічного джерела

К-сть екзем-плярів

Назва бібліотеки

1

2

3

4

1

Базієвський С.Д. Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. Підручник / С.Д. Базієвський, В.Ф. Дмитришин – Київ: Видавничий Дім «Слово», 2006. – 504 с.

2

Бібліотека ЛНТУ

2

Болотніков А.О. Стандартизація та сертифікація товарів і послуг: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Аркадій Олександрович Болотніков— К.: МАУП, 2005. — 144 с.

1

Волинська обласна бібліотека ім. Олени Пчілки

4

Петренко В.А. Управління якістю на підприємстві. Навчальний посібник / Петренко В.А., Левченко О.М., Шубін Є.С. – КДТУ, Кіровоград, 2002. – 262 c.

2

Бібліотека Луцького НТУ

5

Салухіна Н.Г. Стандартизація та сертифікація товарів і послуг: Підручник / Н.Г. Салухіна, О.М. Язвінська— К.: Центр учбової літератури, 2010. – 336 с.

5

Волинська обласна бібліотека ім. Олени Пчілки

6

Сидорчук О.В. Стандартизація та сертифікація техніки та обладнання: Навчальний посібник / Сидорчук О.В., Ковалишин С.Й., Городецький І.М. – Львів: Львівський ДАУ, 2007. – 189 с.

2

Бібліотека Луцького НТУ

 

Допоміжна

№ п/п

Назва бібліографічного джерела

К-сть екземплярів

Назва бібліотеки

1

2

3

4

1

Про державний нагляд за додержанням стандартів норм і правил та відповідальність за їх порушення: Декрет Кабінету Міністрів України №30-93 від 8.04.1993р.

1

Бібліотека Луцького НТУ

2

Про захист прав споживачів: Закон України №3682-ХІІ від 12.12.1993р.

1

Бібліотека Луцького НТУ

3

Про організацію роботи, спрямовану на створення державних систем стандартизації, метрології та сертифікації: Постанова Кабінету Міністрів України №269 від 25.05.1992р.

1

Бібліотека Луцького НТУ

4

Про стандартизацію: Закон України №2408-ІІІ від 17.05.2001р.

1

Бібліотека Луцького НТУ

5

Про стандартизацію і сертифікацію: Декрет Кабінету Міністрів України №46-93 від 10.05.1993р.

1

Бібліотека Луцького НТУ

 

11. Інформаційні ресурси

1. http://www.dssu.gov.ua:1080 - Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів

2. http://csm.kiev.ua/ - Науково-технічний центр стандартизації, інформаційного забезпечення та підтвердження відповідності

3. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2408-14 - Закон України «Про стандартизацію»

4. http://www.ukrndnc.org.ua - Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості»