2.3. Товарознавча класифікація плодів і овочів
Класифікація плодів. Усі плоди покритонасіннєвих рослин складаються з насіння, оплодня та
шкірочки, поверхня якої вкрита кутикулою. Сам оплодень умовно можна поділити на
соковитий, м’ясистий, який мають всі соковиті плоди та здерев’янілий, сухій,
характерний для горіхоплідних.
Плоди, в яких оплодень утворюється
завдяки розростанню стінок зав’язі, відносять до справжніх (чорниця, слива, вишня тощо). Якщо оплодень утворюється
завдяки не тільки зав’язі, а також
квітколожу та іншим частинам квітки, таки плоди є несправжніми (яблука, суниця тощо).
Усі соковиті плоди мають
приблизно однакову будову, але:
- в одних плодах насіння
розташоване безпосередньо у соковитому оплодні – їх об’єднують назвою ягоди. За різними існуючими
класифікаціями до ягід належать виноград, смородина, огірки, кавуни, томати
тощо;
- в інших плодах внутрішній
прошарок соковитого оплодня при достиганні дерев’яніє. Здерев’яніла частина оплодня (кісточка)
надійно захищає насіння, яке знаходиться усередині неї. Таки плоди називають соковитими кістянками (слива, абрикос).
- у несправжніх плодів (яблук,
груш) у соковитому оплодні утворюється
насіннєва камера (коробочка з ороговілих пластинок), яка надійно захищає
розміщене в ній насіння.
Товарознавча класифікація плодів (фруктів). Залежно від будови та деяких
інших ознак плоди за поділяються на групи:
Насіннячкові плоди: яблука, груші, айва, горобина, глід та інші.
Кісточкові плоди: вишні, сливи, абрикоси, алича, черешні, персики та інші.
Ягоди:
справжні – виноград, аґрус, чорниця,
журавлина, брусниця та інші; несправжні –
суниця, полуниця; складні – ожина, малина, морошка.
Цитрусові: апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути та
інші.
Тропічні:
об’єднані за кліматичною зоною вирощування – ананаси, банани, фініки, манго та
інші.
Субтропічні: також об’єднуються за кліматичною зоною вирощування – хурма, гранати,
маслини, інжир, фейхоа та інші.
Горіхоплідні: ліщина, мигдаль, волоський горіх, фісташки, кеш’ю, фундук.
Кожна група плодів має багато
помологічних сортів. Для кожного сорту характерні свої зовнішні ознаки – форма,
маса (величина, розмір), забарвлення тощо.
Класифікація овочів. Овочі також суттєво різняться за будовою. Вони можуть являти собою:
- листя (салат, шпинат, щавель,
деякі капустяні);
- молоді пагони (спаржа, ревінь);
- видозмінені стебла: плід бульбу
утворюють потовщені на кінцях
підземні стебла (столони); з вкороченого
підземного стебла утворюється плід цибулина; потовщене надземне стебло формує плід капусти кольрабі;
- коріння рослин (коренеплоди);
- м’ясисте суцвіття (цвітна капуста, артишок);
- плоди рослин (огірки, томати,
перець).
За товарознавчою класифікацією,
залежно від того, яки органи рослин використовуються в їжу, овочі поділяють на
дві групи: вегетативні та плодові.
Вегетативні овочі поділяють
на наступні підгрупи.
Бульбоплоди:
картопля, топінамбур.
Коренеплоди:
морква, буряк, редиска, редька, ріпа, коренеплідні селера, петрушка, пастернак.
Капустяні:
капуста біло- й червоноголовкова, савойська, брюссельська,
пекінська, кольрабі, броколі, цвітна.
Цибулеві:
цибуля ріпчаста, цибуля зелена, цибуля батун, цибуля шнитт, цибуля порей,
цибуля багатоярусна, цибуля слизун, часник, черемша.
Зеленні (або
салатно-шпинатні): салат, шпинат, щавель.
Пряно-смакові: кріп, кінза (коріандр), базилік, майоран тощо – листя, стебла, бруньки, квіти, насіння, кореневище
рослин.
Десертні:
ревінь, спаржа, артишоки.
Плодові овочі поділяють на підгрупи:
Гарбузові:
гарбузи, кавуни, дині, огірки, кабачки, патисони.
Томатні:
томати, баклажани, солодкий перець.
Зернобобові – недостиглі горох, квасоля, боби,
цукрова кукурудза.