2.3. Товарознавча класифікація плодів і овочів

 

Класифікація плодів. Усі плоди покритонасіннєвих рослин складаються з насіння, оплодня та шкірочки, поверхня якої вкрита кутикулою. Сам оплодень умовно можна поділити на соковитий, м’ясистий, який мають всі соковиті плоди та здерев’янілий, сухій, характерний для горіхоплідних.

Плоди, в яких оплодень утворюється завдяки розростанню стінок зав’язі, відносять до справжніх (чорниця, слива, вишня тощо). Якщо оплодень утворюється завдяки не тільки зав’язі, а також  квітколожу та іншим частинам квітки, таки плоди є несправжніми (яблука, суниця тощо).

Усі соковиті плоди мають приблизно однакову будову, але:

- в одних плодах насіння розташоване безпосередньо у соковитому оплодні – їх об’єднують назвою ягоди. За різними існуючими класифікаціями до ягід належать виноград, смородина, огірки, кавуни, томати тощо;

- в інших плодах внутрішній прошарок соковитого оплодня при достиганні дерев’яніє.  Здерев’яніла частина оплодня (кісточка) надійно захищає насіння, яке знаходиться усередині неї. Таки плоди називають соковитими кістянками (слива, абрикос).

- у несправжніх плодів (яблук, груш) у соковитому оплодні утворюється  насіннєва камера (коробочка з ороговілих пластинок), яка надійно захищає розміщене в ній насіння.

 

Товарознавча класифікація плодів (фруктів). Залежно від будови та деяких інших ознак плоди за поділяються на групи:

Насіннячкові плоди: яблука, груші, айва, горобина, глід та інші.

Кісточкові плоди: вишні, сливи, абрикоси, алича, черешні, персики та інші.

Ягоди: справжні – виноград, аґрус, чорниця, журавлина, брусниця та інші; несправжнісуниця, полуниця; складніожина, малина, морошка.

Цитрусові:  апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути та інші.

Тропічні: об’єднані за кліматичною зоною вирощування – ананаси, банани, фініки, манго та інші.

Субтропічні: також об’єднуються за кліматичною зоною вирощування – хурма, гранати, маслини, інжир, фейхоа та інші.

Горіхоплідні: ліщина, мигдаль, волоський горіх, фісташки, кеш’ю, фундук.

Кожна група плодів має багато помологічних сортів. Для кожного сорту характерні свої зовнішні ознаки – форма, маса (величина, розмір), забарвлення тощо.

 

Класифікація овочів. Овочі також суттєво різняться за будовою. Вони можуть являти собою:

-   листя (салат, шпинат, щавель, деякі капустяні);

-   молоді пагони (спаржа, ревінь);

- видозмінені стебла: плід бульбу утворюють потовщені на кінцях підземні стебла (столони); з вкороченого підземного стебла утворюється плід цибулина; потовщене надземне стебло формує плід капусти кольрабі;

-   коріння  рослин (коренеплоди);

-   м’ясисте суцвіття  (цвітна капуста, артишок);

-   плоди рослин (огірки, томати, перець).

За товарознавчою класифікацією, залежно від того, яки органи рослин використовуються в їжу, овочі поділяють на дві групи: вегетативні та плодові.

Вегетативні овочі поділяють на наступні підгрупи.

Бульбоплоди: картопля, топінамбур.

Коренеплоди: морква, буряк, редиска, редька, ріпа, коренеплідні селера, петрушка, пастернак.

Капустяні: капуста біло-  й  червоноголовкова, савойська, брюссельська, пекінська, кольрабі, броколі, цвітна.

Цибулеві: цибуля ріпчаста, цибуля зелена, цибуля батун, цибуля шнитт, цибуля порей, цибуля багатоярусна, цибуля слизун, часник, черемша.

Зеленні (або салатно-шпинатні): салат, шпинат, щавель.

Пряно-смакові: кріп, кінза (коріандр), базилік, майоран тощо – листя,  стебла, бруньки, квіти, насіння, кореневище рослин.

 Десертні: ревінь, спаржа, артишоки.

Плодові овочі поділяють на підгрупи:

Гарбузові: гарбузи, кавуни, дині, огірки, кабачки, патисони.

Томатні: томати, баклажани, солодкий перець.

Зернобобовінедостиглі горох, квасоля, боби, цукрова кукурудза.