Тема роботи: Вивчення особливостей та
термінології штрихового кодування
Мета роботи: розглянути вимоги до нанесення штрихкоду
на різні види упаковок, проаналізувати розташування штрихкодової позначки на пакованні і дослідити його на відповідність за приведеною
методикою.
Основним нормативно-технічним документом в Україні, який
встановлює вимоги до розташування штрихового коду EAN/13, є державний стандарт
України ДСТУ 3147-95 "Коди та кодування інформації. Штрихове кодування.
Маркування об'єктів ідентифікації. Формат та розташування штрихкодових
позначок EAN на тарі та пакованні товарної продукції.
Загальні вимоги".
Місце розташування ШК позначки. У загальних випадках рекомендоване
місце розташування ШК позначки на товарі — на зворотньому
боці, в нижньому правому квадранті. Допустимим вважається розташування в
нижньому правому квадранті з будь-якого іншого боку упаковки. Обов'язково слід
враховувати те, що під час сканування касир бере товар руками. Тому місце для
штрихового коду повинно бути вибране таким чином, щоб касирові було зручно
взяти товар, не закривши штриховий код і не створивши перешкод для його
сканування.
Відстань ШК-позначки від краю поверхні товару. ДСТУ 3147
обумовлює мінімальну відстань штрихкодової позначки
повинна становити не менше 8 мм і не більше 102 мм від будьякого
краю товару. Формальне дотримання цих вимог, однак, не завжди забезпечить
просте і зручне сканування ШК позначки. Так, якщо товар являє собою м'який
пакет, ШК позначку слід розташовувати ближче до центру, оскільки біля країв, як
правило, поверхня упаковки має значну кривизну та викликає спотворення
штрихового коду. Слід враховувати також умови зберігання товару — у разі
невдалого розташування штрихкодової позначки можливе
її пошкодження під час пакування товару в групову упаковку, зберігання, а також
під час типових операцій з товаром у торговому залі підприємства торгівлі.
Орієнтація ШК позначки. Стандартна орієнтація ШК позначки — горизонтальна,
тобто штрихи перпендикулярні до "базової" поверхні (верхній або
нижній край товару), або вертикальна (штрихи паралельні "базовій"
поверхні). І в першому, і в другому випадку візуально-прочитувані
знаки (цифри, що друкуються під штриховим кодом) повинні бути зорієнтовані
відповідно до іншого тексту або графічного оформлення упаковки.
Фальці, стики, згини. Проблеми,
пов'язані з розташуванням товару на фальцях, згинах,
і т.
п. дуже характерні для упаковки з паперу та еластичних
полімерних плівок. Такі помилки виникають внаслідок неврахування дизайнером,
який виконує художнє оформлення товару, подальших технологічних операцій з
формування упаковки. Під час виготовлення упаковки штриховий код виявлявся
повністю або частково закритим перегнутим клапаном і тому недоступним для
сканування, або опиняється на поверхні клапану, яка не є рівною, що також
перешкоджає ефективному скануванню.
Розташування ШК позначки на розі. Така помилка часто трапляється
на товарах в обгортці, на прямокутних в перерізі місткостях, етикетки яких
обгортаються по периметру. У випадку, якщо технологічний процес нанесення
етикетки не передбачає позиціонування і етикетка наклеюється довільно, на
значній частині упаковки ШК позначка огинатиме ріг і буде повністю непридатною
для зчитування. У випадку, коли з різних причин неможливо запобігти попаданню
ШК позначки на ріг, рекомендується друкувати її (без зменшення висоти) таким
чином, щоб штрихи були перпендикулярні грані, яку утворюють суміжні сторони
упаковки і на якій може опинитись ШК позначка. Навіть у випадку, коли походити
не тільки через штриховий код, але й через зону стабілізації ШК позначки [4].
Значення цифр штрихкоду
До складу штрихкоду входять:
* Код країни-виробника товару (2-3 цифри) (табл. 1) [1];
* Код підприємства-виробника (наступні 4 або 5 залежно від довжини
коду країни);
* Найменування товару, його споживчі властивості, розміри, маса,
колір (ще п'ять цифр) (рис. 1) [3].
Смислове навантаження цифр в найменуванні
товару:
* 1-а цифра: найменування товару (на рис. 1 - 0);
* 2-а цифра: споживчі властивості (2);
* 3-а цифра: розміри, маса (1);
* 4-я цифра: інгредієнти (2);
* 5-а цифра: колір (9).
Остання цифра (8) контрольна, яка використовується для перевірки
правильності зчитування штрихів сканером. Вона призначена для визначення законності виробництва товару.
Розрахунок контрольної
цифри здійснюється у такій послідовності [3]:
1. Додати цифри, що стоять на парних місцях ШК: 6 +0 +7 +2 +1 +0 =
16;
2. Отриману суму помножити на три: 16 * 3 = 48;
3. Додати цифри, що стоять на непарних місцях (крім контрольної
цифри): 4 +0 +3 +6 +1 +2 = 16;
4. Додати числа, отримані в пунктах 2 і 3: 48 +16 = 64;
5. Відкинути десятки: 64-60 = 4;
6. Від числа 10 відняти отримане в пункті 5: 10 – 4 = 6.
Якщо отримана після розрахунку цифра не співпадає з контрольною
цифрою в штрих-коді, це означає, що товар вироблений незаконно.
Таблиця Міжнародні
штрихові коди
Знак «>», який іноді стоїть праворуч, означає, що товар
випущений за ліцензією.
Рис. 1. Штрихкод
1. Підібрати зразки продукції (споживчі паковання)
(3-5 шт.) та визначити:
- правильність оформлення на оформлення штрих-коду;
- контрольну цифру штрих-коду;
- країну-виробника пакованої продукції, керуючись таблицею 1.
2. Отримані дані занести у таблицю 2.
3. Оформити висновки за результатами проведеного аналізу.
Таблиця Результати практичних досліджень
№ зразка |
Назва продукту |
Номер штрихкоду |
Результат розрахунку контрольної цифри |
Країна виробник |
|
|
|
|
|
Звіт за результатами роботи.
Звіт студента за результатами проведення практичної роботи
повинен містити:
1) Короткі теоретичні відомості.
2) Таблицю із результатами аналізу штрихкоду
різних паковань.
1.
Європейський Комітет по Стандартизації
2.
Європейський комітет із стандартизації в галузі електротехніки
та електроніки
3.
Пояснити суть штрихового кодування.
4.
Які види штрихових кодів вам відомі?
5.
Які межі застосування кодів ЕАН?
6.
Чим відрізняються коди ЕАН-13 та ЕАН-8?
7.
Які засоби інформації про товари вам відомі?
8.
Визначить основні функції торгівельного маркування.