Таблиця. Оцінка органолептичних показників

Найменування і характеристика показника

Сири пресовані, з високою температурою другого нагрівання

Сири пресовані, з низкою температурою другого нагрівання

Сири самопресовані, з низькою температурою другого нагрівання з дозріванням за участю мікрофлори сирного слизу

Знижка балів

Бальна оцінка

Знижка балів

Бальна оцінка

Знижка

балів

Бальна оцінка

Смак і запах (45 балів)

1. Відмінний

0

45

0

45

0

45

2. Хороший

1 – 2

44 – 43

1 – 2

44 – 43

1 – 2

44 – 43

3. Хороший смак, але слабовиражений аромат

3 – 5

42 – 40

3 – 5

42 – 40

3 – 5

42 – 40

4. Задовільний слабовиражений)

6 – 8

39 – 37

6 – 8

39 – 37

6 – 8

39 – 37

5. Слабка гіркота

6 – 8

39 – 37

6 – 8

39 – 37

6 – 8

39 – 37

6. Слабокормовий

7 – 8

38 – 37

6 – 8

39 – 37

6 – 8

39 – 37

7. Кислий

9 – 12

36 – 33

8 – 10

37 – 35

8 – 10

37 – 35

8. Кормовий

9 – 12

36 – 33

9 – 12

36 – 33

9 – 12

36 – 33

9. Затхлий

9 – 12

36 – 33

9 – 12

36 – 33

9 – 12

36 – 33

10. Гіркий

10 – 15

35 – 30

9 – 15

36 – 30

9 – 15

36 – 30

11. Сальний присмак

10 – 13

35 – 32

10 – 13

35 – 32

10 – 13

35 – 32

Консистенція (25 балів)

12. Відмінна

0

25

0

25

0

25

13. Хороша

1

24

1

24

1

24

14. Задовільна

2

23

2

23

2

23

15. Тверда (груба)

3 – 9

22 – 16

3 – 9

22 – 16

3 – 9

22 – 16

16. Резиниста

5 – 10

20 – 15

5 – 10

20 – 15

5 – 10

20 – 15

17. Незв'язна (рихла)

5 – 8

20 – 17

5 – 8

20 – 17

5 – 8

20 – 17

18. Крихка

6 – 10

19 – 15

6 – 10

19 – 15

6 – 10

19 – 15

19. Така, що колеться (самокол)

4 – 15

21 – 10

4 – 15

21 – 10

4 – 15

21 – 10

Колір (5 балів)

20. Нормальний

0

5

0

5

0

5

21. Нерівномірний

1 – 2

4 – 3

1 – 2

4 – 3

1 – 2

4 – 3

Малюнок (10 балів)

22. Нормальний для цього виду сиру

0

10

0

10

0

10

23. Нерівномірний (за озташуванням)

1 – 2

9 – 8

1 – 2

9 – 8

1 – 2

9 – 8

24. Рваний

3 – 4

7 – 6

3 – 4

7 – 6

3 – 4

7 – 6

25. Щілястий (шпаруватий)

3 – 5

7 – 5

3 – 5

7 – 5

1 – 2

9 – 8

26. Відсутність очок

7

3

3

7

3

7

27. Дрібні вічка (менше 5 мм у поперечному діаметрі)

3 – 5

7 – 5

0 – 1

10 – 9

0

10

28. Сітчастий

4 – 5

6 – 5

4 – 5

6 – 5

4 – 5

6 – 5

29. Губчастий

5 – 7

5 – 3

5 – 7

5 – 3

5 – 7

5 – 3

Зовнішній вигляд (10 балів)

30. Хороший, з нормальним овалом або осіданням

0

10

0

10

0

10

31. Задовільний

1

9

1

9

1

9

32. Пошкоджене парафінове покриття

1 – 2

9 – 8

1 – 2

9 – 8

1 – 2

9 – 8

33. Пошкоджена кірка

2 – 4

8 – 6

2 – 4

8 – 6

2 – 4

8 – 6

34. Злегка деформовані сири

2 – 4

8 – 6

2 – 4

8 – 6

2 – 4

8 – 6

35. Підіпріла кірка

3 – 6

7 – 4

3 – 6

7 – 4

3 – 6

7 – 4

Пакування і маркування (5 балів)

36. Хороше

0

5

0

5

0

5

37. Задовільне

1

4

1

4

1

4