Лабораторна робота № 15
Тема. Експертиза керамічних виробів.
Мета: набуття навичок у розпізнаванні і оцінці виду
керамічного матеріалу, способу формування, виду декорування, асортименту
керамічних виробів.
Література та матеріальне забезпечення
1. ДСТУ 2084-92
Посуд фарфоровий і фаянсовий. Терміни та визначення.
2. ДСТУ 2085-92
Посуд фарфоровий і фаянсовий. Дефекти. Терміни та визначення.
5. ДСТУ 2064-92 Сировина мінеральна для
керамічних виробів. Терміни та визначення.
6. ДСТУ
2196-93 Вироби керамічні. Терміни та визначення.
7. Зразки
керамічних виробів.
8. Каталоги,
ілюстрації.
9. Зразки керамічного посуду з різними видами
дефектів
ХІД РОБОТИ
Завдання 1. Визначити зовнішні відмітні ознаки
побутових керамічних виробів.
1.1. Визначте за зразками керамічних виробів
зовнішні ознаки фарфору, фаянсу, майоліки, гончарних виробів органолептичним
методом. Результати запишіть у табл.. 1.
Таблиця 1
№з/п |
Найменування зовнішніх відмітних
ознак черепка |
Типи кераміки |
||||
Фарфор |
Фаянс |
Майоліка |
Гончарні вироби |
|||
1 |
Структура черепка, товщина |
|
|
|
|
|
2 |
Колір |
|
|
|
|
|
3 |
Тембр звуку |
|
|
|
|
|
4 |
Прозорість |
|
|
|
|
|
5 |
Характер поливи |
|
|
|
|
|
6 |
Спосіб нанесення декору |
|
|
|
|
|
Завдання
2. Визначити способи виробництва, види декору керамічних виробів. 2.1.
Використовуючи натуральні зразки, визначте основні способи формування
керамічних виробів. Результати запишіть у табл.2. Таблиця 2 |
||||||
Номер зразка |
Зовнішні ознаки керамічного виробу
(форма тіла обертання, тонкі стінки, рельєфні або ажурні малюнки, порожнисті
складні форми) |
Спосіб формування |
||||
1 |
2 |
3 |
||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
2.2. Використовуючи каталоги, ілюстрації,
зразки виробів, визначте основні види декорування керамічних виробів та номер
складності декору. Результати запишіть у таблицю.
Таблиця 3
№ з/п |
Вид
виробу |
Вид
черепка (фарфор, фаянс,
майоліка) |
Спосіб нанесення декору |
Вид і
матеріал декору |
Характерні
ознаки декору |
Номер групи складності декору |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 3. Розпізнати видовий асортимент
керамічних виробів.
3.1. Ознайомтеся
зі зразками керамічних виробів. Роздивіться вироби столові,
чайні,
кавові, дитячі тощо. Визначте комплектність зразків, фасони виробів.
3.2.
Визначте розміри та місткість керамічних виробів - діаметр, висоту тощо.
3.3.
Залишіть характеристику зразків керамічних виробів у
таблицю.
Таблиця 4
№ з/п |
Найменування виробу |
Призначення |
Вид кераміки |
Фасон або
конструкція виробу, розмір (см3, мм) |
Вид декору, місце розташування малюнка |
Спосіб
формування |
Споживчі властивості виробу |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.4.
Складіть набір посуду для сніданку на чотири особи, запишіть вид виробу,
кількість виробів.
3.5. Основні
технічні вимоги, які висуваються до фарфорового та фаянсового посуду
3.6. Приклади недопустимих дефектів
Завдання 4. Охарактеризувати дефекти зразків керамічного
посуду.
4.1. Визначте дефекти зразків керамічного посуду шляхом зовнішнього огляду.
4.2. Перевірте правильність встановлення сорту зразків керамічного посуду.
Результати
запишіть у таблицю.
Таблиця 1
Номер
зразка |
Найменування виробу |
Розмір
виробу (мм, см3) |
Сорт за ма-ркованням |
Назва та
ознаки дефекту |
Сорт за
стандартом |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Контрольні
запитання
1. Яка сторона полих виробів вважається лицьовою?
2. Чим відрізняються технічні вимоги, що висуваються до фарфорового
посуду, від вимог до фаянсового посуду?
3. Які основні принципи лежать
в основі визначення сорту керамічного посуду?