Лабораторна
робота № 14
Тема: Експертиза
якості скляних виробів
Мета: набуття практичних навичок розпізнавання дефектів скловиробів і
визначення якості відповідно до нормативної документації, оформлення
результатів.
Матеріальне забезпечення:
Документація: Байдакова Л.І., Ягелюк С.В., Байдакова І.М. (2014) Експертиза товарів. К: Видавничий дім «Слово», 380
с. Байдакова Л. І., Ягелюк С. В., Байдакова
І. М. (2013) Товарознавство. Непродовольчі
товари: господарські та будівельні товари. підр. К.: Видавничий Дім «Слово», 265 с.
Обладнання: Зразки скляного посуду, вимірювальний
інструмент, лупа.
ХІД роботи
Завдання 1. Визначити показники якості скловиробів.
1.1. Ознайомтеся зі змістом та структурою ДСТУ. Випишіть найменуванняпоказників
якості та їх групування
1.2. Випишіть класифікацію скляного посуду за лінійними
розмірами та місткістю
1.3. Ознайомтеся зі змістом ДСТУ та випишіть:
• параметри, що
визначають групу скловиробів
• перелік дефектів, недопустимих у виробах зі
скла
1.4. Дайте
характеристику таких дефектів:
v сіль
v подряпини
v
пузир
у вигляді капіляра
v
посічка
v
кованість поверхні
v
сліди
дистирування
1.5. Випишіть допустиму кількість сторонніх включень на одному
виробі:
*
на дрібних виробах
*
на середніх виробах
*
на крупних (великих)
*
на особливо великих
Завдання 2. Визначити дефекти зразків скляного посуду та перевірити його
якість.
2.1. Визначте
дефекти зразків скляного посуду шляхом зовнішнього огляду.
2.2. Відберіть
вироби, шо мають пухирці, порушення малюнка тощо.
2.3. Перевірте
міцність поверхні пухирців надавлюванням. Результати роботи опишіть.
2.4. Перевірте міцність
закріплення препаратів золота та фарб, протираючи зразок фланеллю протягом 30 сек.
2.5.
Перевірте стійкість виробу на горизонтальній поверхні.
2.6.
Перевірте якість зразків склопосуду. Результати запишіть у таблицю.
Таблиця 1
Номер зразка |
Найменування '
виробу |
Вид скла |
Розмір виробу (дрібний, середній, великий) |
Найменування, характеристика та місце розміщення дефекту |
Група дефектів |
Загальна кількість дефектів |
Вплив на якість виробу |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Завдання 1. Вирішити ситуаційне завдання.
В універмаг міста
надійшло дві партії скловиробів. Скловироби запаковані у пачки і картонні
коробки відповідно до вимог. При поштучному прийманні товару бою не виявлено.
Після відбору зразків відповідно до вимог ДСТУ у виробах виявлено дефекти.
Розробіть блок схему проведення експертизи
якості, відтворіть дії замовника, експертної організації, експерта, оформіть
експертний висновок
Перелік дефектів
Варіант 1. На п'яти глечиках із сортового скла, місткістю
1000 см3 виявлено такі дефекти:
*
невелика овальність дна-до 2%;
*
несиметрично розташовані ручки;
*
різна товщина стінок (від номінальної товщини 30%).
Варіант 2. У двох видувних склянках із сортового скла об'ємом 250 см3 виявлено такі
дефекти:
* сторонні включення розміром
* переплавлення краю, яке не
впливає на товарний вигляд;
* незначні подряпини.
Варіант 3. На трьох
кришталевих видувних глечиках місткістю 1000 см3, висотою
* закриті пухирці розміром
* відхилення кута грані від
заданого-5%;
* різниця між діаметром кришки
і краєм корпуса-2,5мм.
Варіант 4. У трьох кришталевих
видувних графінах місткістю 700 см3
виявлено такі
дефекти:
* матовий наліт на гранях;
* мошка рідко
розташована, яка не псує товарного вигляду;
* сторонні включення розміром
Варіант 5. У двох кришталевих
пресованих вазах для фруктів діаметром
* відхилення від заданої маси -
4%;
* сторонні включення розміром
1,0мм - 3 шт;
* завалюваність граней, яка не псує товарного вигляду;
* недопресування.
Варіант 6.
У
одній склянці із видувного натрій-кальцій-силікатного скла місткістю 250 см3,
виявлено такі дефекти:
* овальність дна- 5%;
* пухирець прозорий діаметром
1,5мм - 2шт;
* незначні недоведення
ліній обводки золотом.
Контрольні запитання
1.
Як групують дефекти скляних виробів?
2.
Які дефекти характерні для пресованого посуду?