Лабораторна
робота 7
Тема: Товарознавча експертиза продовольчих
товарів тваринного та рослинного походження походження. Розробка технологічної схеми
Мета заняття:
вивчити перелік
документації, необхідної під час проведення експертизи, її характеристику,
значення під час проведення експертизи, дії експерта в разі відсутності
документації, порядок і техніку проведення експертизи, оформлення результатів
експертизи.
1.
Самостійна підготовка до заняття.
1.1.
За рекомендованою літературою, довідниками, збірниками, лекціями вивчити
теоретичний матеріал за темою заняття (4, с.92-93; 10,
с.3-14;11,с.16;16,с.167-168.)
1.2.
Вивчити перелік документації, необхідної під час проведення експертизи харчових
продуктів, продовольчої сировини.
Зробити
перелік додаткової документації, яка підтверджує відповідність партії товару
документальними даними або відповідність умов і термінів зберігання умовами
стандарту.
Під час проведення експертизи харчових продуктів виникає
необхідність в експертизі документів, які супроводжують партію товарів.
Документи можуть бути супровідними (накладні – товаротранспортні, податкові),
які вказують джерело постачання; платіжними (рахунок – фактура, платіжне
доручення); ті, що підтверджують якість і безпеку товарів (якісне посвідчення,
сертифікат відповідності, ветеринарно – санітарний сертифікат); додатковими,
які включають журнали контролю за умовами зберігання і транспортування товару,
акти списання, акти комерційні, рекомендовані.
Використати
літературні джерела (10,12,16).
Робота
використовується за варіантами.
Форма
запису
Варіант
№________
Таблиця 1
Харчові продукти подані на експертизу |
Зберігання |
Додаткова документація |
|||
місце |
умови |
термін |
перелік |
характеристика |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Висновок:________
Робота завершується
висновком, в якому подається пояснення щодо застосування додаткових документів.
Варіанти ситуаційних завдань
Таблиця 2
Варіанти |
Харчові продукти, подані на
експертизу |
Упакування, розфасування |
Розмір партії |
Умови зберігання |
Терміни зберігання |
|||
За документами |
фактично |
приміщення |
Температурний режим С |
Відносна вологість
повітря, % |
||||
1,8 |
Яблука свіжі сорту ”Ренет Симиренко” |
Ящики дощаті,
25 кг. |
2500кг. |
23000кг |
Сховище без охолодження |
3-4 |
85,0 |
3міс. |
2,9 |
Пиво „Жигулівське” |
Пляшки 0,5л, дата виготовлення
10.06.01 |
20ящ. |
20ящ. |
Складське приміщення, освітлене |
15,0 |
80,0 |
16.06.01 |
3,10 |
Цукор пісок, рафінований |
Мішки, 50 кг. |
1500кг. |
1600кг |
Сховище |
18,0 |
85,0 |
6міс |
4,11 |
Масло вершкове „Селянське”
вищий гатунок |
Споживче упакування –
пергамент, 200г. Ящики картонні |
200кг |
1950кг |
Складське приміщення з
охолодженням |
2,0 |
80,0 |
12діб |
5,12 |
Ковбаса „Докторська” вищий гатунок |
Ящики полімерні, дата
виготовлення 3.05.01 |
300кг |
295кг |
Холодильна камера |
5,0 |
Не контролюється |
07.05.01 |
6,13 |
Кава смажена мелена „Арабіка” |
Споживче упакування, пачки
масою 200г., ящики |
150кг |
149кг
500г |
Складське приміщення |
23,0 |
80,0 |
5міс |
7,14 |
Консерви „Сардини в маслі” |
Металеві банки №6,250см 3 |
200ящ |
200ящ |
Складське приміщення |
8,0 |
80,0 |
6міс |
2. Питання
для самостійної підготовки та перевірки знань студентів
1. Дати визначення поняття „документальна
експертиза”, її суть і мета.
2. Перелічити основну супровідну
документацію, дати її характеристику.
3. Вимоги до оформлення основної
документації.
4. Перелічити документи, які
підтверджують якість і безпеку харчових продуктів, дати їх характеристику.
5. Вимоги до оформлення
документації. Що підтверджують якість і безпеку харчових продуктів.
6. Додаткова документація, її
перелік. Причини оформлення додаткової документації.
7. Характеристика додаткової
документації, її юридична дія.
8. Залежність висновків від
компетентності експерта.
3. Роботи, які виконують на занятті
3.1. Вивчення
порядку і техніки проведення документальної експертизи.
Провести документальну експертизу
за варіантами завдань, використовуючи отриманий пакет документів. Варіант
визначає викладач.
Робота виконується поетапно.
Студент отримує пакет документів за умовами завдання. Проводить аналіз
фактичної наявності документів і відповідності її в переліку документів, які
передбачені існуючими правилами. Перевірити правильність оформлення документів,
узгодженість даних окремих документів. Роботу оформити в таблиці. Підсумувати
роботу обґрунтованим висновком на основі проведеної документальної експертизи.
Форма запису
Таблиця 3
Документи, подані на експертизу |
Дата видачі документа |
Постачальник (чи організація,
що отримала документ), його адреса |
Одержувач (чи організація, що
отримала документ), його адреса |
Кількість товару |
Юридична дія документа |
|
За документами |
фактично |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Матеріальне
забезпечення заняття
1.
Документація:
Справочник
товароведа продовольственных товаров. – М.:Экономика, 1987. Т.1, -С.30-57.
ГОСТ 16270-79 Яблоки свежие поздних сроков созревания.
Технические условия.
ГОСТ 3473-78 Пиво. Общие технические условия.
ГОСТ 22-94 (ДСТУ 2213-93) Цукор
рафінад. Технічні умови.
ГОСТ 37-91 Масло коровье. Технические условия.
ГОСТ 23670-79
Колбасы вареные, сосики и
сардельки, хлеби мясные. Технические условия.