Лабораторна робота
4-5
Тема:
Стандартизація товарів. Органолептична оцінка якості.Товарознавча експертиза чаю. Оформлення результатів Розпізнавання
асортименту й оцінка якості чаю
Мета заняття: сформувати вміння та навички розпізнавання видів чаю, працювати зі
стандартами, набути навичок проведення органолептичної оцінки якості чаю.
Матеріальне забезпечення
1.
Справочник товароведа
продовольственных товаров:
Т.2/ Е.Н. Барабанова, Л.А.Боровикова, В.С. Брилева и др. - Москва: Экономика, 1987.
2.
ГОСТ
1938-90 Чай черный байховый
расфасованный. Технические условия.
3.
ГОСТ 1939-90 Чай зеленый байховий фасованный. Технические условия.
4.
ГОСТ 1936-85 Чай. Правила
приемки и методьі анализа.
5.
Зразки
чаю.
6.
Зразки
упаковок чаю.
7.
Технічні ваги, чайник для
заварювання, фарфорові чашки.
Завдання 1. Дати характеристику класифікації чаю. Скласти таблицю
класифікації чаю
Різновиди |
Типи |
Товарні сорти |
1 |
2 |
3 |
Байхові |
|
|
Пресовані |
|
|
Екстраговані |
|
|
Завдання 2.
Дати характеристику семи зразкам
чаю.
При виконанні завдання
використати зразки упаковок
чаю. Результати записати
у таблицю.
№ з/п |
Назва чаю |
Торгова марка чаю |
Вид чаю |
Товарний сорт |
Країна виробник |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Завдання 3.
Дати
характеристику п'яти дефектам чаю.
При виконанні завдання використати Довідник товарознавця,
т.2, с. 272. Результати записати у таблицю.
№ з/п |
Назва дефекту |
Характеристика
дефекту |
Причини виникнення |
Завдання 4.
Провести
органолептичну оцінку якості зразка (зразків) чаю.
При виконанні завдання використати ГОСТ 1938-90 Чай черный байховый расфасованньїй, ГОСТ 1939-90 Чай зелений байховый
фасованный.
ХІД ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ
4.1. Визначити вид чаю за технологією обробки,
країну-виробника, походження.
4.2.
Визначити зовнішній вигляд сухого
чаю (уборку), звернувши увагу на колір
чаю, його однорідність,
крупність, скрученість чаїнок.
4.3.
Для визначення інших органолептичних
показників заварити чай. Для цього зважити 3 г чаю і залити його крутим окропом
кількістю 125 мл у заварочному
чайнику, витримати
5 хв. і злити у фарфорову чашку.
Інтенсивність
кольору, відтінок, прозорість настою визначають візуально. Колір
настою
буває слабкий, інтенсивний, мутний. Колір розвареного листа має бути рівним
світло-коричневим.
Аромат чаю визначають у перші 1-2 хв. після
заварювання чаю.
4.4.
Визначити смак чаю. Наявність терпкості і повнота смаку настою свідчать про
високу якість чаю.
Результати
дослідження записати у таблицю.
№ з/п |
Показники |
Характеристика |
Відповідність
вимогам стандарту |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Аромат і смак |
|
|
2 |
Настій |
|
|
3 |
Колір
розвареного листа |
|
|
4 |
Зовнішній вигляд чаю (уборка) |
|
|
4.5 Зробити
висновки про якість зразка чаю. Заповнити протокол дегустації та висновок
експерта.
Завдання
5.
Розв'язати задачі,
використовуючи
ГОСТ 1938-90 Чай черный байховьй,
ГОСТ 1939-90 Чай зеленый байховий, ГОСТ 1936-85 Чай.
Правила приемки и методи анализа.
5.1.
Скільки потрібно відкрити ящиків та відібрати одиниць упаковок для визначення
якості партії чаю чорного байхового торгової марки "Мономах",
розфасованого в
пачки по 50г, кількістю 65 ящиків?
5.2. Визначити
якість чаю чорного байхового, якщо під час аналізу зразка виявлено
достатньо
приємний з терпкістю смак, настій прозорий і яскравий, колір розвареного
листа
однорідний із світло-коричневим відтінком, уборка
нерівна, вологість 8%, вміст
таніну 2,6%.
5.3.
Визначити якість чаю зеленого байхового, який має приємний аромат,
достатньо
терпкий смак, злегка каламутний настій, однорідний колір розвареного листа.
чаїнки добре скручені,
вологість 8,4%, вміст кофеїну 13,5%.
Контрольні
запитання
1.
Чому органолептичний метод оцінки якості чаю є більш важливим порівняно
фізико-хімічним?
2. Назвіть
відмітні особливості виробництва чаю чорного і зеленого.______________
3. Які умови
і термін зберігання чаю?_________________________________________