1. Пояснювальна записка

Програма призначена для студентів вищих навчальних закладів. У програмі наведені орієнтований розподіл годин навчального аудиторного часу у вигляді розділів і тем лекційних і лабораторно-практичнихзанять занять. Програма надає можливість спрямовувати студентів на опанування теоретичного і практичного матеріалу з курсу як в аудиторії під керівництвом викладача, так і самостійно.

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Для студентів денної форми навчання, які навчаються за Болонською системою навчання:

Курс – підготовки бакалаврів

Напрям, спеціальність освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість:

Кредитів відповідних ECTS - 6

Змістовних модулів – 4

Загальна кількість годин – 216

Аудиторні – 96

 

Самостійна робота - 120

Напрям  - торгівельне підприємництво

Спеціальність – 7.050300 «Товарознавство та експертиза в митній справі»

Рівень – спеціаліст

Обов’язкова

Рік підготовки – 4, 5

Семестр – 8, 9

Лекції (год) – 46

Лабораторні (год) – 50

Самостійна робота – 120

Форма підсумкового контролю - екзамен

 

1.1.          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Робоча навчальна програма дисципліни “Експертиза товарів” є складовою частиною нормативно-методичного забезпечення навчального процесу з напрямком 0503 “Торгівля” і передбачена для підготовки спеціалістів за спеціальністю 7.050300  Товарознавство та експертиза в митній справі.

Зміст програми передбачає лекції, лабораторні заняття та курсову роботу. З навчального лекційного матеріалу передбачається екзамен

1.2 Мета і завдання курсу, його місце в навчальному процесі

Основною метою курсу “Експертиза товарів”  є оволодіння студентами спеціальності  “Товарознавство та експертиза в митній справі” основними поняттями та категоріями: експертиза, товарознавча експертиза, акт експертизи, експертна оцінка, експертні методи та дослідження,  опанування експертними методами, формування у студентів  знань нормативно-законодавчої бази, на підставі якої здійснюється експертиза товарів, вивчення основних правил організації та порядку проведення експертиз кількості та якості продовольчих та непродовольчих товарів вітчизняного та закордонного виробництва.

 Основне завдання курсу – навчити студентів:

    вільно оперувати основними термінами та визначеннями;

    знати і правильно застосовувати основні нормативні документи під час проведення експертизи товарів;

     методам товарної експертизи, техниці їх застосування

     організовувати і поетапно проводити різні види експертиз

     аналізувати результати експертиз і на їх підставі робити висновки;

    вміти організувати експертизу на відповідність коду УКТЗЕД з метою правильного нарахування мита та інших митних платежів, підготовити і оформити експертні висновки;

1.3.           Зв’язки між дисциплінами

Дисципліна “Експертиза товарів” тематично пов’язана тематично з такими дисциплінами: теоретичні основи товарознавства, сенсорний аналіз, основи стандартизації, товарознавство продовольчих товарів, товарознавство непродовольчих товарів.

1.4.           Вимоги до знань та вмінь студентів

В результаті вивчення курсу майбутній спеціаліст повинен знати:

- основні категорії з експертизи товарів;

-   основну нормативно-законодавчу базу, що застосовується при проведенні експертизи;

-  основні методи і методики для здійснення різних видів експертизи;

-   порядок і правила організації експертизи;

В результаті опанування курсу студент повинен вміти:

   застосовувати набуті теоретичні знання в практичній роботі;

    правильно застосовувати основні нормативні документи під час проведення експертних досліджень;

 аналізувати результати проведених експертиз і  робити відповідні висновки;

    застосовувати прийоми документального оформлення результатів експертизи;

1.5.           Форми контролю

Поточний контроль здійснюється за допомогою проведення контрольних робіт, застосування тестів, розв’язування ситуаційних завдань.

Підсумковий контроль проводиться у формі модульної контрольної роботи захисту курсової роботи та екзамену, які спрямований на перевірку рівня засвоєння теоретичного та практичного матеріалу з курсу «Експертиза товарів».
2. Структура курсу «Експертиза товарів»

Форма

навчання

Курс

Семестр

Лекції,

Год.

Лабораторні

заняття

Самостійна робота

Всього

Год.

денна

ІV

8

28

14

46

88

денна

V

9

18

36

74

88

 

 

 

46

50

120

216

Тематичне планування дисципліни «Експертиза товарів»

п/п

Назва розділів

лекції

лабораторні

заняття

СМС

 

Модуль 1

 

 

 

1

Особливості проведення експертизи продовольчих товарів

14

7

24

 

Модуль 2

 

 

 

3

Особливості проведення експертизи непродовольчих товарів

14

7

22

 

Модуль 3

 

 

 

2

Експертиза в системі митного контролю

10

18

40

 

Модуль 4

 

 

 

4

Організація і проведення митних експертиз різних видів

8

18

34

 

Всього

46

50

120

 

Планування теоретичного курсу

Назва тем курсу, лекційних занять та їх зміст

К-ть годин

Бібліографія

Модуль 1

14

 

Лекція 1. Особливості  товарознавчої експертизи товарів рослинного походження. Товарознавча експертиза плодоовочевої продукції.

2

[5] с. 15-32

Лекція 2. Експертиза смакових товарів.

Товарознавча експертиза чаю. Товарознавча експертиза кави.

2

[5] с. 32-53;

[13] С. 30-85

Лекція 3.. Товарознавча експертиза алкогольних напоїв

2

[5] с. 53-93;

[13] c. 85-100

Лекція 4. Товарознавча експертиза зерно борошняних та кондитерських виробів(хлібобулочні вироби, цукристі кондитерські вироби, мед, )

2

[5] с. 94-112;

[11] c. 34-95

Лекція 5. Особливості товарознавчої експертизи товарів тваринного походження. Товарознавча експертиза якості твердих сирів

2

[4] с. 1-5;

[13] с. 100-120

Лекція 6..Товарознавча експертиза якості ковбасних виробів

2

[5] с. 120-147

Лекція 7. Особливості проведення експертиз продовольчих товарів

1

[2] c. 3-7;

[5] c. 3-10

Модульна контрольна робота

1

[7 ]c. 5-10

Модуль 2

14

 

Лекція 8. Експертиза якості керамічних виробів

2

[5] c.210-221;

[9] c. 127-151

Лекція 9. Експертиза якості скляних виробів

2

[5] c.210-221;

[9] c. 85-117

Лекція 10. Експертиза якості парфумерно-косметичних товарів

2

[5] c. 196-210; [12] c. 20-120

Лекція 11. Експертиза якості взуття

2

[5] c. 179-193

Лекція 12. Експертиза пластмасових виробів

1

[5] c. 147-166

Лекція 13. Експертиза якості текстильних  матеріалів .та швейних виробів

2

[5] c. 166-179

Лекція 14. Експертиза якості автомобільного транспорту.

2

[9] c.198-245

Модульна контрольна робота

1

[7 ]c. 5-10

Модуль 3

10

 

Лекція 15. Експертиза в системі митного контролю.

2

[1] c.25-30;

[6] c.1-14

Лекція 16. Відмінні ознаки митної експертизи від інших видів експертиз

2

[6], c. 14-17

Лекція 17. Нормативна база яка регулює питання митної експертизи

2

[1]; [2]; [4];

[5] c.263-276

Лекція 18. Ідентифікаційна експертиза

2

[6], c. 37-54

Модульна контрольна робота

2

[7 ]c. 5-10

Модуль 4

8

 

Лекція 19. Митна експертиза товарів тваринного походження

2

[5] c. 228-251; [1]; [2]; [3]; [4];

Лекція 20. Особливості митної експертизи товарів рослинного походження

2

[5] c. 251-256; [1]; [2]; [3]; [4];

Лекція 21. Відмінні ознаки митної експертизи продовольчих та непродовольчих товарів

1

[5] c. 257-260, [1]; [2]; [3]; [4];

Лекція 22. Документальна експертиза

2

[5] c. 260-263, [1]; [2]; [3]; [4];

Модульна контрольна робота

1

[7] c. 10-15

Планування лабораторних занять

Заняття

Назва тем курсу

К-ть годин

Бібліографія

Модуль 1

Заняття 1.

Товарознавча експертиза плодоовочевої продукції.

2

[5] c. 15-32

Заняття 2.

Експертиза смакових товарів. Товарознавча експертиза кави

2

[5] С. 32-53;

Заняття 3.

Товарознавча експертиза кондитерських виробів. Мед.

3

[13] c. 30-85;

[8] c. 13-15

всього

 

7

 

Модуль 2

Заняття 4

Стандартизація товарів. Органолептична оцінка якості.

1

2, 5, 17 С. 36-58, 33 С.85-90, 34 С. 9-10

Заняття 5.

Товарознавча експертиза чаю. Оформлення результатів

2

[13] c. 30-85;

[8] c. 13-15

Заняття 6.

Товарознавча експертиза кондитерських виробів. Цукристі кондитерські вироби

2

[5] c. 94-100;

[8] c. 15-18

Заняття 7.

Товарознавча експертиза продовольчих товарів тваринного походження. Розробка технологічної схеми.

2

[5] c. 120-147;

всього

 

7

 

Модуль 3

Заняття 8

Експертиза якості товарів з пластичних мас. Розробка блок-схеми

2

[5] c. 147-156

Заняття 9

Оформлення результатів товарознавчої експертизи виробів із пластмас

2

[5] c. 156-168

Заняття 10

Експертиза якості скляних виробів

2

[5] c.210-221

Заняття 11

Основні визначення та поняття, мета і задачі в галузі митної експертизи

2

[1] c. 25-30;

[10] c.1-14

Заняття 12

Вивчення нормативної бази, яка регулює питання митної експертизи. Види митних експертиз

2

[1],[2],[3],[4],

[10] c. 12-24

Заняття 13

Види митних експертиз

2

[5] c. 226-228; [10] c. 24-26

Заняття 14

Вивчення методів та методик, що застосовуються у митній експертизі

2

[6] c. 25-40

Заняття 15

Організація та проведення митних експертиз різних видів

2

5] c. 196-210; [12] c. 20-45

Заняття 16

Документальна експертиза, як складова митного контролю

2

[5] c. 251-258

всього

 

18

 

Модуль 4

Заняття16

Експертиза на відповідність коду УКТЗЕД

2

[5] c. 228-251; [10] c. 18-20

Заняття 17

Визначення країни походження товару та експертиза

2

[5] c. 258-263; [10] c. 15-18

Заняття 18

Експертиза кількості товарів в системі митного контролю

2

[5] c. 242-251; [10] c. 20-24

Заняття 19

Експертиза та оцінка товарів в процесі переробки

2

[5] c. 226-228

Заняття 20

Митна експертиза полімерних матеріалів

2

[5] c. 156-168

[9] c. 6-36

Заняття 21

Митна експертиза якості керамічних виробів.

2

[9] c. 85-117

Заняття 22

Експертиза маркування парфумерних виробів.

2

[5] c. 196-210; [12] c. 20-45

Заняття 23

Перевірка правильності заповнення граф ВМД

2

[10] c. 12-15

Заняття 24

Експертиза якості товарів в системі митного контролю

2

[5] c. 242-251; [10] c. 20-24

всього

 

18

 

 

Планування самостійної роботи

 

п/п

Назва тем

К-ть

год

Бібліографія

Форма контролю

 

 

Модуль 1

24

 

 

 

1.           

Особливості товарознавчої експертизи риби та рибних продуктів.

4

[14] c. 228-265

співбесіда

 

2.           

Товарознавча експертиза зерноборошняних виробів.

4

[11] c. 15-120

співбесіда

 

3.           

Товарознавча експертиза м’ясних виробів

4

[14] c. 268-289

співбесіда

 

4.           

Товарознавча експертиза лікеро-горілчаних виробів

4

[5] c. 53-62; [13] c. 100-112

співбесіда

 

5.           

Товарознавча експертиза смакових товарів. Прянощі та приправи.

4

[13] c. 85-97

співбесіда

 

6.           

Товарознавча експертиза кондитерських виробів

4

[5] c. 94-112

співбесіда

 

всього

24

 

 

Модуль 2

22

 

 

7.           

Особливості проведення експертизи якості пластмасового посуду

4

[9] c. 6-33;

[5] c. 147-166

співбесіда

 

8.           

Експертиза якості синтетичних мийних засобів.

4

[9] c. 57-66

співбесіда

 

9.           

Особливості експертизи якості тестильних волокон

4

[5] c. 166-178

співбесіда

 

10.      

Особливості експертизи якості тканин

4

[5] c. 178-193

співбесіда

 

11

Експертиза кількості парфумерно-косметичних виробів

4

[6] c. 12-72

співбесіда

 

12

Експертиза виробів з паперу та картону

2

[5] c. 226-228

співбесіда

 

всього

22

 

 

Модуль 3

40

 

 

11.      

Експертні установи в системі митного контролю.

8

[6] c. 12-72

співбесіда

 

12.      

Види митних експертиз питання, що ставляться перед експертом.

8

[5] c. 226-228

співбесіда

 

13.      

Умови та порядок звернення до митних лабораторій.

8

[4] c. 1-2

співбесіда

 

14.      

Порядок відбору проб і зразків як складова процедури митного контролю.

8

[4]c. 3-7

співбесіда

 

15.      

Організація експертної діяльності в ДМСУ

8

[1] c. 154-155

співбесіда

 

всього

40

 

[5] c. 258-263

Модуль 4

34

 

 

16.      

Оцінка митної вартості. Методи визначення ціни товару у відповідності до антидемпінгової угоди ВТО

5

[5] c. 258-263

співбесіда

 

17.       

Експертиза нафтопродуктів

5

[3] c. 4-9

співбесіда

 

18.       

Експертиза інтелектуальної власності

5

[2] c. 3-7;

[5] c. 15-112

співбесіда

 

19.       

Вартісна експертиза ювелірних виробів

5

[5] c. 233-242

співбесіда

 

20.       

Митна експертиза паперу та виробів з нього

5

[5] c. 242-251

співбесіда

 

21.       

Митна оцінка упакування і товару в упакованні.

4

[5] c. 196-210

співбесіда

 

всього

34

 

 

Всього за семестр

120

 

 

 

3 Орієнтовна тематика курсових робіт

1.Товарознавча експертиза свіжих овочів, плодів, ягід та грибів.

2. Товарознавча експертиза сухофруктів.

3.  Товарознавча експертиза та методи визначення фальсифікацій продуктів переробки плодоовочевої продукції.

4.Товарознавча експертиза круп, борошна, макаронних виробів.

5. Товарознавча експертиза хліба і хлібобулочних виробів.

6.Товарознавча експертиза чаю.

7. Товарознавча експертиза кави.

8.Товарознавча експертиза прянощів та приправ.

9.Товарознавча експертиза слабоалкогольних та безалкогольних напоїв.

10.Товарознавча експертиза алкогольних.

11.  Товарознавча експертиза цукру, крохмалю.

12.  Товарознавча експертиза цукристих кондитерських виробів.

13.  Товарознавча експертиза борошняних кондитерських виробів.

14.  Товарознавча експертиза живої, охолодженої і мороженої риби.

15.  Товарознавча експертиза соленої, копченої риби.

16.  Товарознавча експертиза рибних консервів. Фальсифікація та методи виявлення.

17.  Товарознавча експертиза м’яса птиці.

18.  Товарознавча експертиза варених та копчених ковбас.

19.  Товарознавча експертиза м’ясних консервів. Фальсифікація та методи виявлення.

20.  Товарознавча експертиза молока та кисломолочних продуктів.

21.  Товарознавча експертиза сичугових сирів.

22. Товарознавча експертиза господарських виробів із пластмас.

23. Товарознавча експертиза товарів побутової хімії.

24. Товарознавча експертиза скляних виробів (скляного посуду).

25. Товарознавча експертиза керамічних виробів.

26. Товарознавча експертиза металевих побутових товарів.

27. Товарознавча експертиза побутових електротоварів.

28. Товарознавча експертиза будівельних товарів.

29. Товарознавча експертиза меблів.

30. Товарознавча експертиза бавовняних та льняних тканин.

31. Товарознавча експертиза штучних та синтетичних тканин.

32. Товарознавча експертиза вовняних та шовкових тканин.

33. Товарознавча експертиза швейних виробів.

34. Товарознавча експертиза трикотажних виробів.

35. Товарознавча експертиза взуттєвих виробів.

36. Товарознавча експертиза галантерейних товарів.

37. Товарознавча експертиза парфюмерно-косметичних товарів.

38. Товарознавча експертиза дитячих іграшок.

39. Товарознавча експертиза музичних інструментів.


4 Питання на іспит з дисципліни „Експертиза товарів”

 

1.      Експертиза якості плодоовочевих товарів. Номенклатура показників якості. НТД.

2.      Експертиза якості плодоовочевих товарів. Відбір проб для аналізу.

3.      Експертиза якості плодоовочевих товарів. Органолептичні методи досліджень.

4.      Експертиза якості плодоовочевих товарів. Лабораторний аналіз.

5.      Експертиза якості плодоовочевих товарів. Фальсифікація продуктів переробки.

6.      Асортимент смакових товарів. Чай.

7.      Асортимент смакових товарів. Кава.

8.      Експертиза чаю. Види експертизи. Номенклатура показників якості. НТД.

9.      Експертиза виду, місця походження, сорту чаю.

10. Органолептичні та фізико-хімічні методи досліджень чаю.

11. Способи фальсифікації чаю та методи їх виявлення.

12. Експертиза кави. Види експертизи. Номенклатура показників якості. НТД.

13. Експертиза місця походження і сорту кави.

14. Показники якості кави та їх оцінка.

15. Дефекти кави та причини виникнення.

16. Способи фальсифікації кави та методи їх виявлення.

17. Органолептичні та фізико-хімічні методи досліджень кави.

18. Асортимент горілчаних виробів.

19. Номенклатура показників якості горілчаних виробів. НТД.

20. Оцінка якості горілок. Органолептичні та лабораторні методи досліджень.

21. Фальсифікація горілчаних виробів та методи її виявлення.

22. Правила приймання та порядок відбору проб вин та коньяків.

23. Експертиза лікеро-горілчаних виробів. Номенклатура показників якості. Органолептичні методи досліджень.

24. Експертиза лікеро-горілчаних виробів. Лабораторні методи досліджень.

25. Класифікація та асортимент виноградних вин.

26. Номенклатура показників якості виноградних вин. НТД.

27. Оцінка якості органолептичних та фізико-хімічних показників вин.

28. Порядок дегустації вин. Балова оцінка.

29. Фальсифікація вин та способи її виявлення.

30. Експертиза якості тютюну. Правила відбору проб.

31. Експертиза якості тютюну. Визначення вологості і засміченості тютюну.

32. Види меду. Способи ідентифікації.

33. Експрес-методи експертизи меду.

34. Класифікація шоколаду. Номенклатура показників якості. НТД.

35. Методи досліджень органолептичних показників шоколаду та какао порошку.

36. Лабораторні методи досліджень шоколаду та какао порошку.

37. Фальсифікація шоколаду та методи її виявлення.

38. Види харчових добавок. Їх вплив на організм людини.

39. НТД, що регламентує використання харчових добавок.

40. Порядок товарознавчої експертизи керамічних виробів.

41. Асортимент керамічних виробів. Номенклатура показників якості. НТД.

42. Органолептичні та лабораторні методи досліджень керамічних виробів.

43. Порядок товарознавчої експертизи скляних виробів.

44. Органолептичні та лабораторні методи досліджень скляних виробів.

45. Загальні відомості про пластмаси і пластмасові вироби. Дефекти пластмасових виробів.

46. Органолептичні та лабораторні методи досліджень пластмасових виробів.

47. Експертиза будівельних матеріалів.

48. Експертиза парфумерних товарів. Етапи проведення.

49. Експертиза парфумерних товарів. Асортимент парфумерних виробів

50. Експертиза парфумерних товарів. Основні вимоги до парфумерних виробів

51. Експертиза парфумерних товарів. Методи контролю якості парфумерних виробів

52. Експертиза парфумерних товарів. Дефекти парфумерних виробів

53. Номенклатура показників якості косметичних засобів.

54. Методи органолептичної оцінки косметичних засобів.

55. Лабораторні методи досліджень косметичних засобів.

56. Експертиза дитячих іграшок.

57. Методи органолептичної оцінки взуттєвих товарів.

58. Методи лабораторних досліджень взуттєвих товарів.

59. Товарознавча експертиза якості текстильних виробів. Етапи проведення.

60. Встановлення асортименту, номенклатури показників якості, НТД для текстильних виробів.

61. Органолептичні та лабораторні методи досліджень показників якості текстильних товарів.

5 Бібліографія та перелік навчально - методичного забезпечення 

п/ п

 

Назва бібліографічного джерела

К-ть екземплярів

Назва

бібліотеки

1. 

Митний кодекс України. – К. , 2001.

10

Бібліотека ЛНТУ

2. 

Закон України "Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" від 23.12.97 р № 771/97.

-

Електронний ресурс, режим доступу http: zakon2.rada.gov.ua/lows/show

3. 

Наказ ДМСУ „Порядок проведення митними органами перевірки сертифікатів форми СТ-1 про походження товарів, які ввозяться на митну територію України” від 15 квітня 1998 р. № 218.

-

Електронний ресурс, режим доступу http: zakon2.rada.gov.ua/lows/show

4. 

Про затвердження порядку взяття (надання), проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками. Постанова Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2002 р. №1862

-

Електронний ресурс, режим доступу http: zakon2.rada.gov.ua/lows/show

5. 

Експертиза товарів. Навчальний посібник для студентів спеціальності «Товарознавство та експертиза в митній справі»/ Л.І. Байдакова, С.В. Ягелюк

5

Бібліотека ЛНТУ

6. 

Ягелюк С.В. Експертиза товарів. Митна експертиза. Конспект лекцій. для студентів спеціальності 8.050302 “Товарознавство та експертиза в митній справі” денної форми навчання/ С.В. Ягелюк. Луцьк: ЛДТУ, 2010. – 82 с.

5

Методичний кабінет кафедри ТЕМС

7. 

Ягелюк С.В. Експертиза товарів. Модульний контроль знань. Методичні вказівки для студентів спеціальності 7.050302, 8.050302 “Товарознавство та експертиза в митній справі” денної та заочної форм навчання. – Луцьк: ЛНТУ, 2010. – 28 с.

5

Методичний кабінет кафедри ТЕМС

8. 

Ягелюк С.В. Експертиза товарів. Методичні вказівки до лабораторних занять для студентів спеціальності 7.50302, 8.050302 “Товарознавство та експертиза в митній справі” денної та заочної форм навчання/ Ягелюк С.В., Передрій О.І. ЛДТУ, 2004. –24 с.

5

Методичний кабінет кафедри ТЕМС

9. 

Товарознавство. Непродовольчі товари: товари господарські та будівельні: Підручник / Л.І. Байдакова, С.В. Ягелюк, І.М. Байдакова. – 271 с.: іл.

5

Бібліотека ЛНТУ

10. 

Експертиза товарів. Методичні вказівки до лабораторних занять для студентів спеціальності 7.050302 “Товарознавство та експертиза в митній справі” денної та заочної форм навчання / С.В. Ягелюк. Луцьк: ЛДТУ, 2006. – 28с.

5

Методичний кабінет кафедри ТЕМС

11. 

Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза зерномучных товаров.: Учебное пособие. –Р- на –Д; МАРТ, 2001- 128 с.

1

Бібліотека ЛНТУ

12. 

Шепелев А.Ф. Товароведение экспертиза  парфюмерно-косметических  товаров: Учебное пособие – Р – на – Д; МАРТ 2001. – 133 с.

1

Бібліотека ЛНТУ

13. 

Чепурной И.П. Товароведение и экспертиза вкусовых товаров.: Учебник.- М.: Издательство «Маркетинг», 2002

1

Бібліотека ЛНТУ

14. 

Шепелев А.Ф. Товароведение экспертиза  продовольственных товаров: Учебное пособие – Р – на – Д; МАРТ 2001. – 680 с.

1

Бібліотека ЛНТУ

6 КРИТЕРІЇ ПІДСУМКОВОГО ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ, ВМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ

Підсумкова оцінка знань студентів виставляється на основі сумарної оцінки поточного контролю, модульної контрольної роботи та оцінки за екзамен за 100-бальною шкалою.

Сума балів 90-100 (А або “відмінно”) виставляється за глибоко проаналізовані всі питання, студент дає повні вичерпні відповіді на них, робить глибокі висновки та показує вміння користуватися підручником, довідковою і монографічною літературою, володіє навичками та вмінням застосовувати засвоєний матеріал на практиці, проявив себе у самостійній та науковій роботі.

Сума балів 82-89 (В або “добре”) виставляється, коли студент проаналізувавши всі питання, дає відповіді на них, вільно володіє матеріалом, робить висновки та показує вміння користуватися підручником та довідковою, монографічною літературою, може застосувати свої навички на практиці.

Сума балів 74-81 (С або “добре”) виставляється, коли студент проаналізувавши всі питання, дає відповіді на них, робить висновки та показує вміння користуватися підручником та довідковою літературою.

Сума балів 64-73 (D або “задовільно”) виставляється, коли студент дає вірні відповіді, але допускає неточності під час викладу матеріалу.

Сума балів 60-63 (Е або “задовільно”) виставляється, коли студент дає в основному вірні відповіді, але допускає помилки та неточності під час викладу матеріалу.

Сума балів 35-59 (FХ або “незадовільно”) виставляється, якщо студент не розкриває суті завдання, не може практично його виконати, показує відсутність навичок самостійної роботи, проте ці недоліки можна ліквідувати

Сума балів 1-34 (F або “незадовільно”) виставляється, якщо студент не розкриває суті завдання, не може практично його виконати, показує відсутність навичок самостійної роботи, направляється на повторне вивчення дисципліни

Розподіл балів між видами контролю при рейтинговій системі оцінювання за 100-баловою шкалою наведено у таблиці:

 

Семестр

модулі

Кількість балів за модуль

Кількість балів за видами робіт

Семестро-вий контроль

лекції

лаборат.

заняття

СРС+

ІРС

за опубл. статтю

мод.

контр.

1

1

50

2,5

10

5

2,5

30

60

2

50

2,5

10

5

2,5

30

Ваговий коеф.

-

100

0,05

0,20

0,10

0,05

0,60

0,60

 

Таблиця шкали оцінювання за національною системою оцінювання

 в Україні, за кредитно-модульною, запропонованою ЛНТУ та

за шкалою ESTS

Визначення

Оцінка

 за національною системою

Оцінка

за системою ЛНТУ

Оцінка

за шкалою ESTS

«Відмінно» – відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

 

5

 

90-100

 

A

«Дуже добре» - виконання вище середнього рівня, лише з кількома помилками

 

4

 

82-89

 

B

«Добре» – виконан-ня правильне, але є певна кількість помилок

 

4

 

74-81

 

C

«Задовільно» - виконання непогане, але зі значною кількістю помилок

 

3

 

69-73

 

D

«Достатньо» -  виконання задовіль-няє мінімальним критеріям

 

3

 

60-68

 

E

«Незадовільно» - потрібно доопрацювати на перездачі

 

2

 

35-59

 

FX

«Незадовільно» - обов’язковий повторний курс

 

2

 

1-34

 

F