ПРАКТИЧНА РОБОТА №1

 «ОЦІНКА ЯКОСТІ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ АНАЛІТИЧНИМ МЕТОДОМ»

 

Мета роботи: Поглиблення теоретичних знань в області оцінки якості продукції за експериментальними даними; набуття практичних навичок формування одиничних показників якості.   Оцінити якість конкретного виробу шляхом порівняння його з виробом-аналогом, прийнятим за зразок. Попередньо сформувати комплект одиничних показників якості виробу і зразка відповідно до груп показників якості; визначити їх числові значення інструментальним або експертним методами; обчислити значення узагальненого комплексного показника якості виробу з урахуванням значущості одиничних показників якості.

 

Підготовка до роботи

 

   Самостійна підготовка студентів до виконання практичного заняття здійснюється за такими розділами:

   - поняття «якість»; показники якості;

   - методи вимірювання якості;

   - експертний метод вимірювання якості;

   - залежність показників якості від часу;

   - значення якості продукції в умовах ринкової економіки.

 

                                                 Виконання роботи

   1. Отримати у викладача досліджуваний виріб.

   2. Проаналізувати групи показників якості та сформувати комплект одиничних і комплексних показників якості (рисунок 1.1) для виробу і зразка (1-2 показника для кожної групи).

   3. Визначити числові значення одиничних показників якості виробу і зразка. При цьому перевагу необхідно віддавати показниками якості, числові значення яких визначені інструментальним методом. У разі неможливості або недоцільності використання інструментального методу допускається використовувати експертний метод. Результати занести в таблицю 1.1.

Таблиця 1.1 - Експериментальні та розрахункові дані

№,

п /п

Одиничний показник якості

Одиниця виміру

Числове значення

Відносний показник якості

Коефіцієнт вагомості показника

Виріб

Зразок

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

   4. Визначити значення відносних одиничних показників якості виробу. При цьому слід враховувати динаміку показників якості. Результати розрахунків занести в таблицю 1.1.

   5. Визначити коефіцієнти вагомості кожного одиничного показника якості. Для цього виконати наступні дії:

   5.1 Задати кожному одиничному показнику якості довільне числове значення коефіцієнта вагомості відповідно до ступеня впливу цього показника на якість виробу.

   5.2 Знайти суму отриманих вагових коефіцієнтів.

   5.3 Розділити кожен ваговий коефіцієнт на отриману суму.

   5.4 Округлити отримані значення коефіцієнтів вагомості одиничних показників таким чином, щоб їх сума дорівнювала одиниці.

   5.5 Остаточні числові значення коефіцієнтів вагомості занести в табл. 1.1

   6. Провести комплексування одиничних показників якості виробу. Для цього виконати наступні дії:

   6.1 Обчислити узагальнений комплексний показник якості за формулою середнього зваженого арифметичного значення:

                                                                           (1.1)

 

де - узагальнений комплексний показник якості (середнє зважене арифметичне значення);  - одиничний відносний показник якості; , - коефіцієнт вагомості показника; n -кількість одиничних показників якості.

 

Комплексні показники 2-го і 3-го рівнів

 

Одиничні

показники якості

 
 


Рис.1.1 - Структура показників якості промислової продукції.

 

 

   6.2 Обчислити узагальнений комплексний показник якості за формулою середнього зваженого геометричного значення:

 

                                                      (1.2)

   де - узагальнений комплексний показник якості (середнє зважене геометричне значення); одиничний відносний показник якості; - коефіцієнт вагомості показника; n - число одиничних показників якості.

   6.3 Для порівняння якості виробу з якістю зразка один з обчислених узагальнених комплексних показників якості прийняти за основний. Вибір теоретично обґрунтувати.

   7. Побудувати структурну схему показників якості виробу відповідно до рис. 1.1.

   8. Порівняти якість виробу з якістю зразка за значенням обчисленого узагальненого комплексного показника якості.

   9. Зробити висновки по роботі.

 

Питання для самоконтролю

 

   1. Пояснити поняття «Якість» та «Показник якості». Перерахуйте основні групи показників якості. Навести приклади показників якості для кожної групи.

   2. Чим відрізняється поняття «Показник якості» від поняття «Фізична величина»? Наведіть приклади.

   3. Що таке комплексний показник якості? Які види комплексних показників якості Ви знаєте?

   4. В яких випадках використовують коефіцієнт «вето»?

   5. Перерахувати методи вимірювання показників якості.

   6. У чому полягає сутність експертного методу вимірювання якості? В яких випадках використовують експертний метод?

   7. Яким чином оцінюють узгодженість думок експертів, що входять до складу експертної комісії?

   8. Що таке еталон якості?

   9. Які види еталонів якості Вам відомі?

   10. Яким чином враховується характер динаміки показників якості при їх порівнянні? Наведіть приклади.

   11. Яким чином враховують залежність якості продукції від часу?

   12 .Що таке інтегральний показник якості продукції?