ЛЕКЦІЯ 11. САНІТАРНО – ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ПЛАНУВАННЯ І РОЗМІЩЕННЯ ВИРОБНИЧИХІ ДОПОМІЖНИХ ПРИМІЩЕНЬ У БУДІВНИЦТВІ.

План

1.     Санітарні норми і правила

2.     Санітарно-побутове обслуговування будівельників.

3.     Основні вимоги до допоміжних приміщень

 

1.  Санітарні норми і правила.

 

У системі законодавства  щодо гігієни праці головну роль відіграє закон України  «Про забезпечення санітарного та  епідеміологічного  благополуччя населення».  Положення, що стосуються захисту здоров'я робітників та службовців, докладно подано в ст. 7  «Положення»  Обов’язки підприємств, установ та організацій. Ця стаття  передбачає розробку та здійснення  адміністрацією підприємств санітарних та протиепідемічних заходів; здійснення в необхідних випадках лабораторного контролю за дотриманням  вимог санітарних норм стосовно рівнів шкідливих факторів виробничого середовища; інформування органів та установ державної епідеміологічної служби при надзвичайній події та ситуації, що становлять небезпеку для здоров'я населення; відшкодування в установленому порядку працівникам і громадянам збитків, яких завдано їхньому здоров’ю в результаті порушення санітарного законодавства.

Відповідно до вищезазначеного Закону, забезпечення санітарного благополуччя досягається такими основними заходами:

Гігієнічною регламентацією та державною реєстрацією  небезпечних факторів навколишнього та виробничого середовища;

 Державною санітарно – гігієнічною експертизою проектів, технологічних регламентів, інвестиційних програм та діючих  об’єктів і обумовлених ними небезпечних факторів на відповідність вимогам санітарних норм;

-   Включенням вимог безпеки для здоров'я та життя в Державні стандарти та іншу нормативно – технічну документацію;

-   Ліцензуванням видів діяльності, пов’язаних з потенційною небезпекою для здоров'я людей;

-  Пред’явленням гігієнічно обґрунтованих вимог до проектування, будівництва, розробки, виготовлення та використання нових засобів виробництва та технологій; до житлових   та виробничих приміщень, територій, діючих засобів виробництва та технологій;

-  Обов’язковими медичними оглядами певних категорій населення.

Складовою частиною законодавства в галузі гігієни праці є постанови та положення (норми), затвердженні Міністерством охорони здоров'я  України (наприклад «Положення про медичний огляд працівників певних категорій», Перелік важких робіт з важкими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється праця неповнолітніх ), санітарні правила і норми (Сан ПіН) стосовно окремих факторів виробничого середовища, певних технологічних процесів і конкретних виробництв та інші нормативні документи.

 

2.   Санітарно-побутове обслуговування будівельників.

 

Створення здорових та безпечних умов праці починається з правильного вибору майданчика для розміщення підприємства та раціонального розташування на ньо­му виробничих, допоміжних та інших будівель і споруд.

Вибираючи майданчик для будівництва підприємства, враховують: рельєф місцевості, аерокліматичну характеристику, умови туманоутворення та розсіювання в атмосфері промислових викидів; вплив існуючих джерел викидів та створюваного ними забруднення. Не можна розміщувати підприємства в місцях можливих підтоплень; поблизу джерел водопостачання; на ділянках, забруднених органічними та радіоактивними відходами. При зонуванні (умовний поділ території за функціональним використанням) враховують переважаючий напрямок вітрів та рельєф місцевості. Бажано виробничу зону розташовувати з підвітряного боку відносно підсобної та інших зон. Окремі будівлі та споруди розташовують на май­данчику, щоб у місцях організованого повітрозабору системами венти­ляції (кондиціонування повітря) вміст шкідливих речовин у зовнішньому повітрі не перевищував 30 % ГДК для повітря робочої зони виробництв. При розташуванні будівель відносно сторін світу необхідно прагнути до створення сприятливих умов для природного освітлення. Відстань між будівлями повинна бути не менше найбіль­шої висоти однієї з протилежних будівель (щоб вони не затіняли одна одну). Виробничі будівлі та споруди, як правило, розташовують за ходом виробничого процесу, їх групують з урахуванням спільності санітарних та про­типожежних вимог, споживання електроенергії, руху транспорт­них та людських потоків.

Згідно з Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів підприємства, їх окремі будівлі та споруди з технологічними процесами, що є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними, біологічними чинниками, при неможливості створення безвідходних технологій повинні відокремлюватись від житлових будинків санітарно-захисними зонами (СЗЗ). Розмір СЗЗ визначають безпосередньо від джерел забруднення атмос­ферного повітря до межі житлової забудови. Джерела забруднення повітря: організовані (зосереджені) викиди через труби і шахти; розосереджені – через ліхтарі промислових споруд; неорганізовані – відкриті склади та підвали, місця завантаження, для зберігання промислових відходів.

Для підприємств–джерел забруднення атмосфери промисловими викидами (залежно від потужності, умов здійснення технологічного процесу, кількісного та якісного складу шкідливих виділень) встановлені розміри СЗЗ відповідно до класу шкідливості підприємств: І клас – 1000 м, II – 500 м, III – 300 м, IV –100 м, V – 50 м. І, II, III класи шкідливості: підприємства хімічної й металургійної промисловості, з видобутку руди, виробництву будівельних матеріалів. IV клас: підприємства хімічної, металургійної, металооброблювальної промисловості з чавунним (до 10000 т/рік) та кольоровим (до 100 т/рік) литвом, підприємства з виробництва будівельних матеріалів, оброблення деревини, текстильної, легкої, харчової промисловості. V клас: виробництва хімічної та металургійної промисловості, підприємства металооброблювальної промисловості з термічним обробленням без ливарних процесів, великі друкарні, меблеві фабрики.

СЗЗ повинні бути озеленені, це захисні бар'єри від виробничого пилу, газів, шуму, випромінювань. На зовнішній межі СЗЗ зверненої до житлових будинків, концентрації та рівні шкідливих чинників не повинні перевищувати їх допустимих норма­тивів (ГДК, ГДР), на межі курортно-рекреаційної зони 0,8 значення нормативу. Велике значення має благоустрій території – озеленення, обладнання тротуарів, майданчиків для відпочинку, занять спортом. Озеленені ділянки повинні складати не менше 10-15% загальної площі підприємства. Для збирання та зберігання виробничих відходів потрібно відвести спеціальні ділянки з огородженням та зручним під'їздом.

 

3.   Основні вимоги до виробничих будівель та спору. 

 

Викладені в СНиП 2.09.02-85. При плануванні виробничих приміщень необхідно враховувати санітарну характеристику виробничих процесів, дотримуватись норм корисної площі для працюючих, нормативів площ для розташування устаткування і необхід­ної ширини проходів, що забезпечують безпечну роботу та зручне обслуговування устаткування. Об'єм виробничого приміщення на 1 працівника згідно з сан. нормами повинен складати не менше 15 м3, а площа приміщення – не менше 4,5 м2. Якщо в одній будові необхідно розмістити виробничі приміщення, до яких, з точки зору промсанітарії та пожежної профілактики висуваються різні вимоги, то їх належить групувати, щоб вони були ізольованими один від одного. Цехи, відділення і дільниці зі значними шкідливими виділеннями, надлиш­ком тепла та пожежонебезпечні необхідно розташовувати біля зовнішніх стін бу­дівлі і, якщо допустимо за умовами технологічного процесу та потоковістю виробни­цтва – на верхніх поверхах багатоповерхової будівлі. Не можна розташовувати нешкідливі цехи та дільниці (механоскладальні, інструментальні, ЕОМ), конторські приміщення над шкідливими, оскільки при відкриванні вікон гази та пари можуть проникати в ці приміщення. Приміщення, де розташовані електрощитове, вентиляційне, компресорне й ін. обладнання підвищеної небезпеки повинні бути постійно зачиненими, щоб в них не потрапили сторонні працівники.

Для запобігання травматизму у виробничих приміщеннях треба застосовувати попереджувальне пофарбування будівельних конструкцій, устаткування, трубопроводів, електрошин, знаки безпеки відповідно до ГОСТ 12.4.026-76.

Ширина основних проходів всередині цехів та дільниць повинна бути не мен­ше 1,5 м, а ширина проїздів –2,5 м. Двері та ворота, що ведуть безпосередньо на двір, необхідно обладнати тамбурами або повітряними (тепловими) завісами.

Важливе значення для здорових та безпечних умов праці мають раціональне розташування основного та допоміжного устаткування, виробничих меблів, а також правильна організація робочих місць. Порядок розташування устаткування і відстань між ними визначаються їх розмірами, технологічними вимогами і вимогами охорони праці. До устаткування, що має електропривід, повинен бути вільний підхід з усіх сторін шириною не менше 1 м зі сторони робочої зони і 0,6 м – зі сторони неробочої зони. Виробничі меблі (шафи, стелажі, столи) можна ста­вити впритул до конструктивних елементів будівлі – стін, колон.

Для оброблення та захисту внутрішніх поверхонь конструкцій приміщень від дії шкідливих та агресивних речовин (кислот, лугів, свинцю) та вологи використовують керамічну плитку, кислотостійку штукатурку, олійну фарбу, які перешко­джають сорбції цих речовин та допускають миття поверхонь.

Висота виробничих приміщень має бути не менше 3,2 м, для приміщень енергетич­ного та складського господарства 3 м. Відстань від підлоги до конструктивних елементів перекриття 2,6 м. Галереї, містки, сходи і майданчики повинні бути завширшки не менше 1 м і загороджені поруччями висотою 1 м, внизу повинні мати бортики висотою 0,2 м. Ширина виходів з приміщень має бути не меншою 1 м, висота 2,2 м. При русі транс­порту через двері їх ширина повинна бути на 0,8 м більше з обох боків габариту транспорту. Підлоги виробничих приміщень повинні бути зносостійкими, теплими, неслизькими, щільними, легко очищуватись, а в деяких цехах та дільницях – волого-, кислото- та вогнестійкими. Через підлогу в інші приміщення не повинні проникати вода, мастила, шкідливі речовини, гази. Всі майданчики, які розташовані на висоті понад 260 мм від підлоги, повинні мати поруччя. Металеві сходи для обслуговування обладнання встановлюються під кутом, що не перевищує 45° з відстанню між сходинками 230-260 мм і шириною сходів 250-300 мм. Для обслуговування обладнання, що відвідується 1-2 рази на зміну і яке розташоване на майданчиках з різницею у відмітках не більше 3 м, допускається приймати кут нахилу сходів 60°. Поруччя фарбують у жовтий (червоний) колір, а стояки – у білий. Сходи виготовляють ребристими або із смугастої сталі.

 

4. Основні вимоги до допоміжних приміщень.

 

До складу будь-якого підприємства (залежно від масштабу) повинні входити допоміжні приміщення, які поділяються на п'ять групсанітарно-побутові (гардеробні, душові, умивальні, туалети, кімнати для курін­ня, приміщення для обігрівання); охорони здоров'я (медпункти, приміщення особистої гігієни жінок, інгаляторії, для відпочинку в робочий час та психологічного розвантаження); громадського харчування (їдальні, буфети, кімнати для прийняття їжі); культурного обслуговування (бібліотеки, приміщення для зборів, спортзали); адміністративні (приміщення управління, конструкторських бюро громадських організацій, ОП).

Допоміжні приміщення різного призначення, як правило, розташовують разом, в одній будівлі та в місцях з найменшим впливом шуму, вібрації та інших шкідливих чинників. Вимоги щодо складу, розміщення, розмірів та обладнання допоміжних примі­щень викладені в СНиП 2.09.04-87. Санітарно-побутові приміщення необхідно розташовувати з максимальним наближенням до робочих місць, щоб не було зустрічних потоків людей, перехо­дів через виробничі приміщення зі шкідливими виділеннями, неопалювані частини будівлі, відкриті простори. Розрахунок санітарно-побутових приміщень проводиться в залежності від санітарної характеристики виробничих процесів та кількості працюючих у найбільш чисельну зміну.

Відповідно до санітарної характеристики виробничі процеси поділяються на чотири групи, а кожна з них – ще на 2-5 підгруп.

До І групи (має три підгрупи) належать виробничі процеси, що виклика­ють забруднення рук, тіла, спецодягу речовинами 3-го та 4-го класів небезпеки.

До ІІ групи (має п'ять підгруп) належать виробничі процеси, що здійсню­ються при надлишку явної теплоти або несприятливих метеорологічних умовах.

До ІІІ групи (має дві підгрупи) належать процеси, що викликають забруд­нення речовинами 1-го та 2-го класів небезпеки.

До ІV групи належать процеси, що вимагають особливого режиму для забезпечення якості продукції, а саме: пов'язані з переробкою харчових продуктів, виробництвом стерильних матеріалів, що вимагають особливої чистоти.

Розташування, розміри, оброблення допоміжних приміщень обумовлюються санітарними вимогами (туалети розташовують, як правило, на кожному поверсі на відстані не більше 75 м від найбільш віддаленого робо­чого місця, а душові слід влаштовувати в кімнатах, суміжних з гардеробними біля внутрішніх стін).

 

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.                 Загальні положення про санітарно- гігієнічні умови праці.

2.                 Державне санітарне законодавство.

3.                 Санітарно- гігієнічні вимоги до розміщення підприємств.